Masalah HB RENDAH

Siapa ada masalah HB rendah? HB saya semasa mula2 buka buku pink 11.4, second check up 11.0, & menurun dan menurun sehingga 9.9.. Sy mengaku mmg kesilapan saya kerana x makan pil iron tablet dan setiap hari sy minum nescafe pada waktu pagi... Selepas kena marah dgn nurse, saya makan iberet folic dan HB saya naik ke 10.4 dan sy x minum pun nescafe.. Next check up naik lagi ke 10.8... Okey, lagi 0.2 nak naik 11.0.. Minggu ni rasa berdebar pulak sbb sy asyik tinggal makan iberet folic & minum nescafe lagi sbb bila sy minum nescafe, sy rasa saya bertenaga berbanding sy x minum nescafe, sy jadi sgt2 mengantuk.. Mmm.. Mcm mana nak elakkan minum nescafe ya...

17 Balas

Awak try buat jus peria, epal hijau & oren blend skali then bru minum. Hritu hb sy 7. Bila sy rajin buat tu, makan daging & hati ayam syukur alhamdullillah dekat2 brsalin drah naik 11