Masalah HB RENDAH

Siapa ada masalah HB rendah? HB saya semasa mula2 buka buku pink 11.4, second check up 11.0, & menurun dan menurun sehingga 9.9.. Sy mengaku mmg kesilapan saya kerana x makan pil iron tablet dan setiap hari sy minum nescafe pada waktu pagi... Selepas kena marah dgn nurse, saya makan iberet folic dan HB saya naik ke 10.4 dan sy x minum pun nescafe.. Next check up naik lagi ke 10.8... Okey, lagi 0.2 nak naik 11.0.. Minggu ni rasa berdebar pulak sbb sy asyik tinggal makan iberet folic & minum nescafe lagi sbb bila sy minum nescafe, sy rasa saya bertenaga berbanding sy x minum nescafe, sy jadi sgt2 mengantuk.. Mmm.. Mcm mana nak elakkan minum nescafe ya...

17 Balas

Ank k3 ni HB sy masa booking 10.8.. Skrg ni trun ke 9.5.. Dctor up dos ubat tambah darah saja buat masa ni. Ank prtama HB sy trun sampai 7.4. Masa tu dah msuk 6bln. Admit wad cucuk inferon 2 minggu. Cuba mnum air rebusan kurma cina. Sy sesuai... HB lbih drpd 12 smpai bersalin.

5y ago

Selalunya kurma cina / jujube dried fruit ada dekat supermarket biasa area rempah-ratus.