Dosa ke xde zuriat ?

Seronok nya tgk adk ipar dah prgnt . Tp sy x prgnt lg . Mak sy sllu ckp " ckp mengandung2 tp x mengandung2 pon ko ney " dan lagi " ala entah2 ko tu mmg x mgandung tp ckp mgandung " sy dah kguguran 2x tahun ney dan tahun lps .. tp tahun ney scan kantung dah leper ... Bila ckp psl prgnt msti mak sy akn ckp mcm2 kt sy ... Kdg2 tu sedih jgk ade org tua tp x pnh mdoakan ank yg baik2 . Malah lg diherdik nyaa sy xde anak 😔 klau owg lain sy x kesah . Tp ney ibu sndri .. yg mlahirkan sy 😔 rse terkilan tu xyh ckp laa . Kdg rs xnk blk kmpg tgk owg tua 😔😔😔 smpai ke hr ney sy xpnh bcerita pd somi yg mak sy ckp mcm2 psl sy x prgnt 😔😔😔😔😔

26 Balas

Setiap orang rezeki nya lain2.. Xsemua sama.. Kalau bukan rezeki anak, tapi rezeki bahagian lain.. Jangan sebab tak ada anak, semua salah perempuan.. Tak percaya rezeki Allah ker.. Allah dah susun semua baik2.. Cantik2.. Tak baik pertikaikan macam tu.. Cuba cakap dengan mak tu baik2, bg faham sikit.. Bukan nk derhaka, tp kena percaya kat rezeki Allah..

2y ago

Sabar banyak2 yer.. InshaAllah ada rezeki nnti.. ☺️

hampir 3 tahun ttc.. alhamdulillah family sye tak penah sekali pun ungkit.. cuma orang sekeliling je.. sedih rasa.. memang kena banyak sabar dan redha.. Alhamdulillah, tahun ni Allah bagi rezeki zuriat.. semoga sis pun diberi rezeki zuriat secepatnya.. tak dosa pun takda zuriat, tu ujian untuk kita juga ujian untuk orang sekeliling 😊

2y ago

sy org keliling dah x heran sgt sis . tp bila ibu sndri yg bkata2 sy pnye makan dalam tu tuhan jelaa yg tahu ... nak diluah serba salah ... nak dipendam lama2 makin hati ... mampu diam dalam tangisan jew sis ... sy xde suporrter dr mne2 sis .. sy kuat kan diri sy sndri slme ney ... sy pon xpasti brapa lme lg sy bole btahan utk bsabar ... smoga dgn ksbaran sy slme ney allah bg sy berita gembira stu hr nnt ... trme kasih sis doa dan nasihat nyaa ❤️

ad org rezeki ad anak awal tp tak dpt jage mak bapak sbb sibok dgn ank.. ble mak ayah takde terkilan sbb tak spent time.. ad org rezeki ank lambat.. dpt spent time hari2 terakhr makbapak depan mate.. rezeki setiap org lain2.. tak same.. allah bg msti ad sebab.. so kite positive je.. 😊 and stay strong..

2y ago

yee btul . trme ksih puan

takpe lps ni xyah cite ap2 dkt mak tu.. mmg ad mak mulut cmtu 😅.. bila awk prgnt jgn blik slma 9bln.. dh bslin bru balik😂..klau kata knpe x blik .ckp mulut mak bisa sgt,bila mak thu ank sy asik x mnjdi je😌 elok la xthu drpd thu..smoga awk dikurniakan buah hati x lma lagi..saba byk2 okay

2y ago

hehehe . trme ksh puan

Sabar sis. Macam mana pun dia tetap orang tua sis. Semoga allah beri hidayah pada dia. Sbb yg buat anak bukan kita, kita usaha je. Yg cipta tiap kejadian tu Allah. Semoga Allah buka pintu hidayah utk mak awak. Dan Allah angkat darjat sis atas tiap kesabaran. Allah selalu ada 🤲🏻

2y ago

yee sis .. sy sllu bdoa smoga mak sy brubah dan doakan utk sy .. walaupon sy bkn ank kesygn diaa .

cuba direct tya mak bila ckp mcm tu, awk ni ank kandung ke ank angkat.. bagi sentap sikit😂.. lain kali bila test pregnt tu tunjuk kat mak.. kalau boleh suruh mak doakn supaya kandungan sihat. insyallah.. lps ni try amik suntikkan kuatkan rahim if pregnant.. all the 👍

2y ago

penah sis sy ckp mcm tu . tp mak sy ckp tgk ic gn sijil lahir tu nme bpk ko spe 😂 sy sllu ckp gn mak cube la doa kn y baik2 utk ank nye knp nk kne ckp y bkn2 . mak sy diam x bckp lps tu

Tak berdosa tak da zuriat sebab itu kerja Allah nak takdirkan atau tidak. Tapi berdosa kalau ‘meninggalkan’ orang tua sebab itu kerja kita sebagai anak walau macam mana sekali pun orang tua kita. Moga kesabaran Puan, Allah balas dengan syurga. Aamiin.

alahai sabar ye awk ,pedih rasa ibu kita ckp mcm tu😢.Lepas ni klau pregnant lagi jgn bgthu dulu ,tnggu Kandungan dah kuat masuk second trim baru bgthu fmly..sy doakan awk dkurniakan zuriat secepatnye..Allah akan bagi tepat pada waktunye❤..

2y ago

hmmm kdg tu smpai xdee mood nk bckp . sabar jelaa mampu

lain kali ckp je pemberi rezeki belum bagi lagi rezeki siapa lah kita yg setakat hamba ni nak demand itu ini sabar doa usaha tawakkal shja buka kat tv ceramah psl ni bagi volume max 🤣 sabar la saya paham apa awak lalui ye

2y ago

bernas btul idea sis ney . tp gitu la org tua kan di ckp skli nt bt lg . sy pon mmpu diam jelaa skrg

sementara waktu jauhkn negative vibes,tgh TTC xboleh stress kna relaks. Rezeki setiap org x sama,ikhtiar la jaga kesihatan dgn baik. minima kn stress. Ada rezeki tu nnt,InshaAllah.