Mcm mana nk bgtau?

Sy masih lg dlm tempoh berpantang. Tp boleh kira berapa kali sje sy buang air besar sbb sembelit yg teruk. Mak mertua sngt strict tentang makanan pantang. X bg mkn sayur dan buah2. Dia ckp klau mkn nnti tua2 sakit bdn sbb x jge pantang. Dia bg contoh bbrape org yg x pantang mkn bila tua, sume sakit2. Kdg2 buat sy konfius nk mkn ke x. Tp sy tau sebenarnye x de msalah nk mkn. Tp mcm mne nk explain dkat mak mertua yg jge ni.

5 Balas

sy pon mak mertua jaga sgt pantang...buah boleh je dia kasi makan oren epal pisang betik syur2 cuma dia tak kasi mkn kicap kena mkn ikan goreng tanpa minyak dgn nasi putih je...air pon air suam je..dari nak pertama sampai no 2 mak mertua jaga pantang ank no3 sy pantang dekat rumah mak sy...mkn tu MMG pantang lah tapi ada lah kuah2 kicap pun boleh mkn🤭 rasa selesa lah pantang rumah mak sndri😂

Bgtau baik baik pd mak mertua buah n sayur tak salah, tu semua sumber serat baik utk pencernaan - senang nk berak cth buah betik pisang. Kena makan makanan seimbang baru cepat sihat. Bila tua sakit sbb makan makanan yg tk seimbang n tk sihat masa muda plus tk bersenang. Ada few testimoni yg dia dh berusia skrg n tk sakit sbb dia makan makanan seimbang n bersenam dari muda sampai dh berusia 😁

12mo ago

Aritu sy pun sembelit and few days lps bersalin tak beeak langsung sebab tkda rasa nk berak 😅 last2 mkn ubat duphalac beli kt pharmacy alhamdulillah berkesan.

sayur n buah kene makan sis. air suam kene minum lebih. musim panas ni. mudah terhydrate. kurang serat n air tu yg sembelit sis. bincang dgn suami. bnyak sayur n buah boleh makan. cth sawi, lobak putih, oren, epal

sis bole try mnta suami beli syrup lactulose kat farmasi. ni ubat utk lawaskan berak.

12mo ago

dan banyakkan minum air masak

Minta bantuan suami