Mommies jum share week berapa mommies start rasa morning sickness?

28 Balas

28/2/2022 sye sje buat pregnancy test...naik double line...mse tu x rse pape sgt,cuma badan ada rse lemau je..dan tak pergi klinik lg sbb mse test pg tu sblm sye g kerja.. 29hb sye start batuk2 dan demam..buat test covid plk,positif covid...kena demam covid,diarahkan kuarantin di rumah shj.. so tertangguh la nk buat buku pink tu... mse hari ke 4 kuarantin tu,sye muntah2 teruk daripada pagi sampai ke malam sampai makan ke minum semua keluar balik..badan terlalu lembik jd suami bawa ke hospital sbgi pesakit covid... sye bgtau sye mengandung terus kena admit wad..time tu la baru dpt kepastian sye dah 7minggu mengandung... bermula 7minggu tu la morning sickness sye dtg... sampaiiiiiiiii la 16minggu usia kandungan... nk minum air gula pun kena tunggu sbb masih muntah2... drpd 7minggu hingga 16minggu kena morning sickness teruk sampai 3kali admit wad...termasuk dgn yg covid tu,kira 4 kali lah... lepas 18minggu,sye pulih sepenuhnya,selera makan bertambah,dah x de loya muntah2.... sampailah 30minggu... tp,masuk 32minggu sampai hari ni dah 35minggu,loya muntah datang kembali... bersama simptom2 lain seperti kerap buang air kecil,tak tido malam sbb baby aktif sgt2 time mlm,sakit pinggang,krem kaki,kepanasan dan lain2 lagi la...😂 tapi loya muntah yg skrg ni x seteruk masa awal2 hri tu.. bole lagi makan minum dgn selera cuma bila makanan tu tak kena tekak/x sedap,jd cpt lapar dan mula la loya pening tu dtg.... huhuhu sekian kisah sye🤭

Mari I ceta kronologi morning sickness sy Sebelum 5 weeks dah rasa naik loya mual tpi masih boleh berjalan, bekerja, makan Masok 6 weeks ya ampun terbaring kat katil sepanjang hari, langsung tak boleh bergerak tanpa rasa loya, makanan muntah balik, berat turun 7weeks - 12weeks Waktu yg paling seksa dlm sejarah alahan 13weeks Dah rasa alahan ada start kurang sedikit shj, masih loya, masih mual, masih terbaring atas katil sepanjang hari, dah boleh telan makanan, lepas ni MS pelan2 hilang 20weeks Morning sickness complete hilang 😆😆😆

2y ago

Timeline kita lebih kurang sama

5 Weeks start detect pregnant.. 7 - 13 weeks start alahan..loya..muntah..kembung perot..kpenatan..lesu..pening..hilang mood🥴😅.. 8 Weeks check kehamilan & heartbeat.. Alhmdulillah nmpak heartbeat.. 12 Weeks buka buku pink & start monthly check up..blood & urine test.. Alhmdulillah masa ni scan baby brkembang dgn baik..jantung normal..baby gerak² sket masa doc scan dia😁 dan baby pndang tepi..mgkin malu.. 13 weeks dah sekarang..... Kembung perot msih ada bila mkan lebih atau lmbat siket... Dan Muntah slowly brkurang...

trimester 1 muntah loya x ada cuma pedih ulu hati saja tapi memang x ada muntah langsung. trimester 2 pun sama ok saja boleh lagi sendiri2 berjalan2 ke bandar tanpa teman. masuk trimester 3 sekarang 33w, 2x masuk wad sebav moderate hydration... pedih ulu hati rupanya kena gerd teruk setiap hari muntah makanan dan asid perut sampai jadi lembik hanya mampu berbaring saja, gerd menyerang teruk waktu malam sebelum tidur, kena muntahkan dulu segala isi perut barulah boleh tidur. kadang rasa down menangis mengadu sama suami.

Start 6 weeks tapi boleh telan nasi lagi. Kuantiti yg sedikit. N kerap makan. Muntah boleh kira Sampai 10 weeks, dah start xboleh telan nasi, ayam goreng, mknn berminyak. Muntah hari2 cuma sekali shaja dlm sehari. Kerja rmh mmg suami yg ambil alih. Dah xmasak sejak tahu mengandung sbb bau hanyir Skarang week 12 masih loya cuma dah tahu mknn apa yg boleh dan yg xboleh.. Sy tgh cari buku, kelas atau apa2 ilmu utk parenting.. ada tak suggestion

Minggu ke6&7..sblm tahu pregnant smua ok,cuma bdn macam ada lain sikit,xtau nak explain tp mmg mcm rasa lain,smpi lah minta hsbnd bli testpack tu,,hehehe dpt tahu yg cfirm pregnant tu masa bulan puasa tahun ni,masa tu dah 5w,mula2 x rasa apa.bila ckp xda rasa apa2,masuk 6w dah mula x blh bgn..kpala sakit.bdn sakit,mlm muntah2,pagi xda muntah pula😄,tidur pun jd x tentu,sy tidur awal dlm jam8 pm, lpas tu jm10 @12 mlm sy bgn smpi pukul 4pagi😅

Pengalaman saya, Sebulan pertama belum check upt saya makan banyak dan selalu mual & muntah sewaktu subuh Selepas check upt pregnant 3 minggu alahan muntah pada waktu petang, makin lama makin teruk termasuk tak boleh bau macam2, bau nasi, bilik air, sampah, husband sendiri.. Sampai masuk trimester kedua alahan masih ada cuma berkurangan sampai kandungan masuk 5 bulan baru stop muntah cuma kadang2 mual & tak tahan bau

takda morning sickness alhamdulillah cuma loya tekak tiap kali gosok gigi lepas tu tak boleh tgok burger lansung dengan dapat gatal2 alahan satu badan tak boleh bau badan suami, mesti suruh dia mandi sebelum tidur makan hanya boleh terima tomyam hari2 naik 2nd trimester semua makin hilang skrg pun dah okey syukur sangat

masa belum tahu pregnant dalam awal 4w tu memang loya sangat bila dah malam. dalam seminggu camtu tapi tak pernah muntah. makan bubur je masa tu. lepastu dah tak loya dah sampai sekarang nak masuk 7w. cuma agak sensitif dengan bau, so saya akan elakkan bau² yang saya tak suka hehe harapnyaaa tak muntah langsung lah

2y ago

https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

test dan tahu pregnant masa 5weeks. start loya dulu masa 6weeks.. seterusnya dah mula episod muntah2. lps makan je muntah. tak kira pagi, tgh hari atau malam. loya dan muntah bila tengok sinki dapur dan dapur masak. memang tak boleh. sehingga la 20weeks totally hilang mual muntah.