Cara hamil

Hi semua..mohon bertanya.. Saya dah berkahwin 4 bulan lebih...tapi belum ada tanda2 isteri nak mengandung...hubungan kelamin dah byak kali buat...isteri asyik sakit bila buat dan asyik keluar darah...Mohon pencerahan

13 Balas

lebihkan foreplay., bagi isteri selesa, bagi isteri rasa seronok dulu, bru start intercourse. kdg sbb isteri x cukup basah boleh buat sakit + keluar darah. boleh sediakan lubricant kalau isteri ade mslh kekeringan. bila kerap rasa sakit nnti isteri akan ada mslh sex anxiety, takut nk bersama sbb rasa sakit + x seronok nak bersama. sblm awak puas, awak boleh puas kan isteri dlu dgn cara foreplay. bile isteri dh puas, natural lubricant akn keluar sendiri, baru sng nk intercourse. psl mengandung tu, kena bersama masa waktu subur. boleh tye dgn isteri bila wktu dia subur. tpi semua bergantung dgn rezeki, kalau Allah kata ade rezeki dlm masa terdekat, mesti ade. tapi kalau xde, awk jgn pressure kn dkt isteri. kesian dia, nnti die stress. lgi pun bru 4bulan kan kawin. ade org yg kawin sampai 10 20tahun bru dpt anak. just enjoy ur marriage before ade anak. x perlu rushing. masa xda anak ni la boleh kerja kumpul duit dlu, boleh pegi honeymoon selalu.

1.mindset,badan isteri kne ready dan nak untuk brsama.. kalau xready, akn kering dan sakit. tak ada/kurang pelincir semulajadi.. rangsangan penting.. 2. pada sy,4 bulan tu dah lebih ckup dah. untuk rasa sakit lepas brsama. biasa org yg bru kahwin, kalau btul sakit pun mungkin dlm 2 ke 3 minggu je. pada sy la.. itu pon bergantung pada kekerapan bersama. lgi kerap berhubungan,lagi cepat dan lancar untuk ada bukaan trima kemasukan zakar dan dah xsesakit masa mula2..kalau berdarah sikit pun normal untuk awal2 perkahwinan.. 3. posisi. boleh bincang dgn isteri posisi mana yg selesa untuk dia..mmg kne kerjasama dua pihak dan sabar.. klau dah ok selesa 1 posisi tu,cuba posisi lain pulak. mmg akn rasa xselesa sikit,sbb dah biasa posisi lama. kne slow2 ubah2 posisi. nnti lama2 smua posisi akn ok. 4. kalau smua dah buat, msih sakit,kluar darah lagi lebih baik jumpa dr minta advice.. risau ada msalah lain..

Hi. Bila bersama tp isteri rse xselesa ketika or lps bersama seeloknye consult dgn doc pkr utk further check, sbb da ttc 4 bulan kan so better check diri tu both suami dan isteri. Kdg2, kite risau kite tak sedar ade mslh2 seprti pcos, endo, cyst or fibroid dlm rahim (ini common problem utk wanita) klu suami takut sperma xberkualiti or xsihat atau kuantiti sperma sihat sgt sedikit and etc.. Sy pun dlu mcm ni cuba2 utk dpt kn anak rupenye sy ade pcos tp suami sy okay. So once we know the problem, we can tackle it. Skrg Alhamdulillah berjaya mengandung lps consult dgn doc and sort out problem pcos sy. Just my 2cents.. hrp dipermudahkan urusan ye ☺️

Maaf ..kalau saya bg pdpt..melalui pngalaman kwn saya sndri..dia prnh juga mngadu dulu...stiap kli bersama. Mesti kluar darah..mula2 dulu saya xtahu juga apa ..dan mcm mana jwb dia..tp bila saya search google..rupanya itu adlah sbuah pnyakit. Kena cek doktor..bbrapa tahun kmudian,kwn saya tu dh pun pregnant ..cuma satu je nk pesan,jgn biarkn ..cuba la usaha.Berurut mak bidan,pg klinik.cek ..apa masalah nya..jgn malu utk btnya doktor ..Semoga awak dan isteri ada rezeki utk dpt zuriat🙏 dan smuanya dprmudahkan..🙏

Bersabar dalam setiap perkara.. perempuan ni akan hamil bila hubungan kelamin berlaku ketika wanita tgh subur. Mase tu br lh sperma akn bersenyawa dgn ovum. Wktu subur biasenye seminggu slps habis haid. Bile pendarahan berlaku, kemungkinan berlaku luka ketika bersetubuh. Make sure isteri betul2 terangsang dn basah sblm mula penetrasi. Jika pendarahan byk elok jumpa doktor.

2y ago

kene tahu masa subur isteri ,,yang penting kalau isteri pernah keja lasak bawak dia pergi urut peranakan/naikkan peranakan,,masa bersama berdoa,,usaha dari sekrang...rezeki Allah nak bagi kita xtahu bila...yang penting usaha... n dua² pasangan kene ikhtiar ,, jgn pernah salahkan sapa² atas rezeki Allah nak bgi k..

kena tahu masa subur, kalau ikutkan ovulation period seminggu selepas period. Tp kalau sy, masa subur sy seminggu sblm period. Sy dah 2 kali try seminggu sblm period, dua2 mengandung. Tp kalau seminggu slps period, tak mengandung pulak. Yang penting jangan stress, enjoy masa berdua dgn isteri. Sy lepas 2 tahun kawen baru plan nk mengandung, biar je mulut orang 😁

bedasar pengalaman sye la .. kdg2 sbb Miss V tu kering .. sometime istri tk teransang so cecair pun krang .. tu doc sye bg tau .. lg pun bru 4 bulan kwin .. ade org 4 thun pun msih struggle lg nak ade baby .. sabar dan jgn bg istri stress .. sbb stress pun bleh mnyebabkan jugak .. hidup la mcm biase .. doa pada Allah swt ..

2y ago

betul. my sis 7years kawin, bru tahun ni dpt anak. rezeki anak dia, semua complete. masa xde anak dorg pakat husband n wife pulun kerja. bila keluar seketul kecik tu, semua lengkap dah. cl pon boleh hired smpai 44days stay in. xde pening2 nk crik duit dh masa tu.

Mmg masih sakit lg 4bln. Guna pelincir ketika bersama & berhenti bila isteri sakit. Nanti cuba lagi. Dicadangkan isteri cari hari subur guna strip OPK. Ada jual dkt Shopee. Bila dpt result double line sama terang digalakkan bersama hari tersebut kerana ianya hari subur isteri. Cuba cara ni.

Yeke, kesian dia.. jgn bg dia sakit sbb nnt lama2 dia taknak buat. Tp awal2 lg mmg mcmtu sbb body belum terbuka cuma sampai berdarah tu sy pun tak sure. Cuba lepas setiap kali seks atau sperm dh masuk , jgn terus basuh @ kencing.. biar je dulu dalam 30mins. In shaa Allah ada rezeki.

Untuk mengelakkan berdarah boleh cuba guna lubricants (boleh beli di guardian @ watsons) untuk membantu proses lancar. Kalau isteri selesa semasa bersama baru dapat enjoy. Bersabar dan berbincang supaya masing2 faham