Ramadan 101: Macam Mana Nak Masak Sambil Jaga Anak?

Hello Semua! Macam mana puasa tahun ini, okay ke? Bagi yang mengandung, kalau tak larat jangan paksa okay. Yang penting baby kat dalam sihat tau ❤️ Pengguna TAP nak tahu la, macam mana mommy kat sini masak sambil jaga anak? Boleh kongsikan tips sikit tak? Jom kongsikan tips anda di ruangan komen! 😘

Ramadan 101: Macam Mana Nak Masak Sambil Jaga Anak?
7 Balas

Benda ni la antara paling susah bila berpuasa setakat ini. Ibu Share pengalaman ni time puasa sunat shabaan sebab nak habiskan puasa qadha. Kalau ibu, ikut situasi. Situasi pertama biasanya ibu akan masak time anak tidur. Macam kami dekat sabah, masuk maghrib pukul 6 lebih.. Lepas asar dah berkompang didapur. Situasi kedua. Bila ibu gagal tidurkan Muhammad 🤣.. Alamatnya, ajommm masak sama2. Sambil masak sambil tu jugak mulut bagi arahan tutup pintu periuk2 nana[ neneknya].. Kita sibuk masak dia sibuk keluarkan wok. Bermacam2 pan & wok jd bahan dia. Mana sayur yang di potong berterabur kat lantai. Alahai. Dan masa ni juga sy perlahan2 didik anak arahan mudah. Task mudah. Contohnya macam put back sayur2 dalam bekas. Alhamdulillah menjadi. Disebabkan suka tutp buka pintu almari, dah faham arahan ringkas open & close/shut. Tapi serius situasi ke2 ni lagi seronok. Sebab kita masak sambil tu ajak anak sekali.. Ajar nama2 sayur. Ajar mcm mn nak membersihkan. Kdg sy terpegun disebabkan terbiasa anak di dapur, bila air tumpah [ almaklumlah anak suka air] sekarang dah pandai cari lap untuk keringkan bahgian yg basah tadi. macam2 lagi memori yg ada. Tapi masak-masak still keselamatan ibu jaga. Sapa yang tak sayang anak kan. Tetap saya jaga keselamatan. Sebab untuk maslahat sy juga. Anak sy sakit 1 hal. 1 hal lgi abinya pulang tny keadaan anaknya. Hah, nak jawapan apa😂 Ramadhan ni x banyak masak. FIL suru rehat. Dia nak menjelajah bazar yg dah 2 tahun xda. Nak qadha membeli-belah kat bazar. Buat air je. Alhamdulillah!

Allahuakbar anak saya xboleh saya bawa msuk dapur nangis jee kerja dia. saya nak masak smpai x terfokus sbb anak asyik nangis. dlm kpala otak takpa la masak je biar hangit skit . demi buka puasa punya juadah . makin bsar makin kuat tangisan sbb masih susu bdn lagi full pula tu.. sya duk dgn abg dan kaka ipar share serumah tp sewa bilik je kami . sbb perantau kan. kampung saya kat sabah.. ni cadang nak balik la xboleh mcm ni kena ada rmh sndri bru best didik anak2.. Klu menumpang lain kita marah lain yg terasa takut jga kan wlupun kita takda niat.. puasa ptama saya okey full tp ksian anak2 mcm terbiar so saya decide sya pun x puasa. saya nak puasa anak2 masi susu bdn yg kaka lgi la susu bdn😩 pdahal kaka nya dah 3thun msuk bulan ni

mmg mncabar...ank 1thn 8bln..bila nk start brsilat kt dpur..sya suka bg dy biskut ke nsi ke utk dy mkn..pastu bg fon utk tgok didi and frens..ok sya brbalik ke dpur ptong syur2 ptong bwang..pegi jengok plk dya tgh gaul2 nsi td dlm bekas mainan dy..penuh kpla ptung..dgn atas lntai..dgn dy suap bear2 lg..smbil2 sy lari kms plk .pastu tringat syur kt dpur..bhnti kjap smbung msak plk..pegi hall balik tgok dya semakkan hall tu smula..mak aiii. pnt sya..abis msak.bsuh periuk..pegi kms hall plk .dh tu start nk bg tdo dya..kdg2 dy xnk tdo..sya trpksa tdo2 ayam ..mmgtok letih pn kna thn..mlm sja msa sya tdo..kdg2 mlm pn dy brjga mntk mknn plk.mlm2 pn brsilatlah sya d dpur round 2

Hello. Bila masak kena prepare bawang semua bahan tumis awal dan defrost apa yang patut. Layan anak sekejap. Lepas tu masak then anak pun ikut ke dapur so sambil masak sambil la mata tu pandang² anak. Tapi suruh juga anak pergi main kat depan. Kalau taknak bagi la leka anak tu masa kita masak. Moga dilimpahkan banyak pahala dan dipermudahkan ibu yang menghidang dan menyediakan makanan 💕

hehe ☺️ mmg mcabar masak ngn si kecik...sbb di mana de Ibu...kat situlah die nak ada❤️❤️ alhamdulillah ngn bantuan anak lain...si kakak tlg siapkan bahan...sng sket la keje Ibu bersilat kat dapur... xla lama sgt dok kat dapur... so bile Ibu masak...bg la dia main2 brg kat dapur...supaya dia leka sket hehe😘 sharing is caring ❤️❤️

dugaan bila nak kejar masa. masakan yang biasanya mudah dan ringkas, jadi lama bila terlalu banyak perkara nak diperhatikan - keselamatan anak, kebersihan dapur, masakan.. 😌

follow