Memori Manis Anda Bersama Ibu

Hello semua! Kongsikan memori manis anda bersama ibu anda dengan kami dan pengguna di aplikasi ????Ada gambar anda bersama ibu? ? Kongsi di sini atau di Photobooth, OK! Nak berkongsi cerita lucu anda dengan ibu pun boleh, ruangan komen sentiasa ada untuk anda ?? Kami akan pilih beberapa memori manis dari pengguna dan kami akan 'shoutout' pada hari esok!

Memori Manis Anda Bersama Ibu
14 Balas

Terlampau banyak memori manis bersama umi. Hari² memori manis😊. Tp umi sy istimewa di hati sy. Yg sy rasa belum tentu ada pd ibu² lain. Setiap 1 April, umi tak pernah miss utk "Aprilfool prank" sy!🤣 Dr sy kecil membawa ke besar dan dah berkahwin pun, setiap tahun tak pernah miss!! Ada je ayat² dan scene² dia yg buat. Menjadi pulak tu prank dia😅. Kdg² tu sampai kawan² pun tergelak, sb umi sy suka prank anaknya. Mereka pun terhibur. Gambar bawah ni, sy pulak prank umi😁. Sy duduk Penang, umi dan ayah di KL. Dlm kereta sy ada call umi tnya khabar, umi buat apa, ayah mana, sana hujan ke? Dia pun jawab dan tanya sy dkt mana. Sy bgtau yg sy otw ke ofis...jln jem skit. Tgh sembang² sy bgtau, ok dah sampai dpn ofis. Sy ckp sat nk hon, xtau la dkt ofis ni ada org ke x...hehe... Sy bunyikan hon, dia yg dlm telifon pun melatah...eh kenapa bunyi hon ada dpn umah?!!...sy ckplah, laaa umi ada beli barang ke? Posmen kot...cer tgok mna tau urgent. Dan dia pun keluar.....tadaaaa!!! Sy ada dpn mata dia😅. Tu yg terkeluar bentuk love sy snap gambar😁. Suka la dia, anaknya dr Penang mai KL, jumpa dia. Oh, btw sy ank tunggal. Satu²nya anak dia. Dan dia satu²nya umi kesayangan sy. Tapi........ Umi sy dah meninggal dunia 29 Syawal 2019, ketika sy mengandungkan anak sulung sy setelah 8 tahun berkahwin😔. Umi tak sempat pun tengok cucunya. Allah ambil kesayangan sy, dan berikan kesayangan sy yg lain. Allahuakbar! Al-Fatihah umiku.

Saya membesar tanpa mak dari kecil. Kakak sulung yang jaga saya dari baby sampai nak kahwin.. Sampai sekarang pon kalau balik kampung stay dirumah kakak... Adik beradik lain pon kalau ada masalah apa semua cari kakak... Memang tak terbalas jasa kakak dan suaminya... Mak masih ada, tapi dah bercerai dengan ayah, kahwin lain... Saya memang takda rasa apa pada mak saya... Kadang rasa macam anak derhaka... Saya cuba untuk terima mak saya, sayang mak saya... Tapi hati ni macam tak boleh nak terima... Saya tak tahu kenapa... Saya cuma taknak anak saya rasa macam tu terhadap saya suatu hari nanti... Na'uzubillahiminzalik... Tapi alhamdulillah... Allah kurniakan mak tiri dan mak mentua yang baik sangat... Dia layan saya lebih dari anak sendiri... Anak2 saya pon dia layan lebih dari cucu2 yang lain... Tolong doakan saya untuk terima mak kandung saya seadanya... Saya taknak jadi anak derhaka...

Terlalu bnyk untuk diceritakan memori manis bersama mak. sepanjang 36 tahun mak membesarkan org dgn penuh kasih syg. mak jg org ms sakit, mak picitkan kepala bila sakit, tolong masakan ape je yg org nk. pendengar setia org bila org sedih xde tempat mengadu. penasihat org bila ada masalah.. peneman borak bila org sangkut dlm jem... bnyk kenangan kite bersama.. Kini hampir setahun mak tinggalkan kami.. semoga mak tenang di sana...ALFATIHAH UNTUK MAK..😞

Kali terakhir saya jumpa ibu saya masa saya baru lepas lahirkan anak sulong saya. Kalau nak ceritakan memori manis tu banyak sangat tak terkira. Sekarang musim PKP saya sangat rindu ibu saya. Saya di Selangor, ibu di Pulau Pinang. Saya harap sangat dapat jumpa ibu saya lepas selesai PKP, tak dapat beraya takpe, janji saya dapat peluk ibu saya. Gambar adalah kenangan saya bersama ibu saya pada hujung tahun lepas, saya 31w pregnant ☺️

Kenangan manis bersama mereka kakak-kakak dan kakak ipar saya di hari bahagia, mereka aku anggap sebagai mama setelah ketiadaan mama ketika umur 20 tahun, memori ini terpahat ketika umur 28 tahun, mereka aku jadikan khas sebagai "bridesmaids" di hari bahagiaku... Ingatanku terhadap mama tidak akan ku lupa, buat kakak-kakakku, terima kasih sentiasa bersama adikmu ini...

Mak sentiasa ada bila sy perlukan.. time hamil, mak la yg masak apa yg diidamkan.. time bersalin, mak la yg tlg jaga anak² yg lain.. time sakit mak jua jg .. sanggup datang dari kmpg walau tgh mlm.. mak x kaya, mak besarkan kami 6beradik dgn hasil menoreh getah. Tetapi kasih syg mak pada kami tak ternilai.. sayang mak

Utk ibu, terlalu banyak. Lepas diri sendiri jadi ibu, saya lebih memahami dan menghargai segala pengorbanan yang ibu lakukan. Pengorbanan ibu itulah yang menjadi memori manis bersama ibu.

Ni ada ni gmbar dgn mak.. Syg mak sgt.. Dh nak jadi ibu baru rasa menyesal pernah kurang ajar dgn mak dulu.maafkan diri ku 😭

Memasak bersama ibu sangat istimewa. Dari kecik sampai dah ada anak, itu jugak yang paling favorite. 🥰

Masa buat kuih,biskut raya slalu cuba hidangan baru n masak bersama ibu