Minta Support & Kata Semangat, Please?

Hi semua! Takde nak tanya apape, cuma nak minta kata-kata semangat boleh? Saya 1st mom preggy. Skrg dah masuk 3rd trimester. Debar rasa, taklama dah nak beranak. Alhamdulillah, baby sihat dalam kandungan. Tapi, sbnrnya ada benda yg buat saya risau juga. Sejujurnya, emosi saya sgt tak stabil sepanjang pregnant ni. Boleh dikatakan hehari saya menangis. Sebab apa? Biarlah tersimpan. Apa yg boleh saya ckp, saya memang rasa sgt sunyi sepanjang hamil ni.. 😢 Saya tahu, baby dlm perut akan follow sedih kalau mak dia sedih. Tangisan akan effect pd baby. Itula yg merisaukan saya. Boleh sorok kesedihan dari semuaorang, tp dekat baby takboleh.. Dia tahu mak dia nangis. Kadang saya cuba jugak control taknak menangis, tp selalu gagal, berjurai jugak air mata ni. Saya rasa, saya sgt memerlukan support dan kata semangat. Selain solat & doa, taktahu dapatnya dari mana lagi. Support dari org sekeliling pun perlu juga sbnrnya. Suami mana? Ada, tapi... mcm takde 👀 Apapun, terimakasih sudi baca. Maaf kalau merumitkan. Saya minta kata semangat sikit boleh ya semua? 🌹 #pleasehelp #firstmom

18 Balas

Hi dik, mmg 1st time preggy ni takutnya debarnya kuat sgt sbb kita 1st time preggy.. tp ketahuilah yang kita ni mampu hadap ape kesukaran sekali pun., jgn risau sgt, bykkan doa nabi yunus tu semoga dipermudahkn segala urusan awk . utk emosi yg up & down tu, kakak pn alami juga waktu sukar mase 1st preggy.. mcm2 dugaan yg dtg dlm mase serentak dan dlm mase tgh preggy pula.. tp bila dh kali ke-2 preggy kita belajar dr pengalaman lalu.. jadi nasihat akak kena cari kekuatan diri, syg diri kita ni, jgn harapkan org lain, buat ape yg awk suka buat, baca buku ke dan kalu kita down dgn kerumitan mslh kita lalui, ada org lain lagi teruk dr kita, jd dari situ timbullah rase syukur.. Allah sentiasa ada.. dan Dia beri awk utk rasa nikmat menjadi seorg ibu dan mendpt zuriat sendiri, kerana ramai di luar sana yg nak sgtkn baby tp belum ade rezeki.. keep positive, kekal semangat.. cayok!..

Semoga Allah hadirkan ketenangan & kekuatan utk kita. Mgkin dsebabkan faktor kita pregnant kan. Rahim kita berkait rapat dgn emosi, lagi² ad nyawa dlm rahim kita. Sy pn dh msuk 3rd trimester ni kdg² rs nk jgk nangis w/pn xde org buat apa² kt kita. Kdg tu lmbat masak utk suami pn rs nk nangis, pdhl suami okay je. Kdg tu tiba² tpikir smua msalah yg dlu², pastu nangis. Aishh. So, sy cr kekuatan tu dgn solat, ngaji, doa... Allah ad & Allah dgr. Smpai tahap ni, dh xde ape kita nk harapkan dr makhluk kan. Sbb nnt yg blh bantu kita hnya Allah. Kdg cr vdeo² dr ust/ustzh yg ckp kelbihan² mngandung. Rsa tenang. Dgr slawat smbil gosok perut. Smoga ank kita jd yg soleh/hah. Aaaminnn. Ibu kena kuat💪

pertama skali ape2 pun ibu kena kuat..Allah bg ibu amanah sbb percaya ibu layak n kuat utk jd seorg ibu.. insyaAllah.bermula dari skarang ujian demi ujian akan dtg..cuma cara kita hadap mcm mne..mula2 pregnant dgn ssh payah bermain dgn emosi.. alahan dn sebagainya..lepas tu persediaan utk jg bb plak nnt..ragam..tangisan dgn bnyk lg..tp klau org lain x mmbantu..mintak pd Allah smga d permudah segala urusan..mintak Allah bg bb y mudah d jg.. insyaAllah Allah tahu kemampuan kita tahap mana.xpe klau sis rasa terbeban dgn emosi skarang n nk tye cara nk handle bb nnt tye je kawan2 dlm apps ni.. insyaAllah nnt ramai y bantu

Huhu.. paham.. slalu nye istri2 nie emosi sbb suami la.. Tp jujur, lps ade anak dugaan nye lg dasyat lg2 klu suami lepas tgn/x mbantu lgsg.. Tp awak kne tw, kdg2 the only one yg bley tlg kte adalah Diri kite sendri.. Sbenanye awak lg kuat dr ape yg awak tw.. nak sdey nk nanges bley.. tp jgn tlalu layan prasaan.. hsbnd x nak amek port xpe.. jgn sdey.. fokus awak n baby je.. sbenanye mak2 nie hebat tw! kte ade superpower yg kte je tw.. kdg kte rse x bley tp sbenanye kte boleh je.. jgn down lme2 ye mommy.. i know u gonna be a great mom! hugs..

Sy hrp sedikit sebanyak dpt kurangkan kesedihan awak. walaupun ayat ni clishe.. Allah sentiasa bersama org2 yg sabar. Awk sedang mengandung, darjat tinggi, pahala besar. Allah sedang merahmati awak. Doa pun lebih mudah terkabul. Rebut lah peluang ni utk meraih simpati dari-Nya. Sy pun manusia biasa pernah sedih jugak mcm awk dan kadang lost. Tp tips lain yg sy boleh utarakan selain mengadu pada Allah, awk boleh mendgr music utk uplifting mood, atau tidur kalau terlalu kecewa dan penat

Insyaallah semua ini akan berlalu. tak salah sedih dan menangis. Tp kuatkan balik semangat. berdoa dan dapatkan bantuan dr orang sekeliling yg awak boleh percaya. Jgn rasa segan utk minta sokongan yg awk perlu. Hanya awk yg tahu apa yg awak perlukan. Jangan pendam perasaan. Moga Allah mudahkan urusan awak dan baby. Doa minta Allah agar baby tak terkesan dgn emosi kita. kdg2 dugaan masa mengandung mmg lain mcm sikit. sy dulu pun kerap menangis. It's ok. Semua akan berlalu. hugss..

sis..saya skrg 3rd trimester..baru je start rasa cmtu..sebelum ni saya pon cuba elak2 dan fikir positif demi anak dlm kandungan (baby 1st after belas tahun tak dpt)..tp entahla..mungkin sensitif kot ye..kdg rasa dipinggirkan..plus bapa saya meninggal bln lepas..sedih mmg sedih..dh cb redha..kadang teringat..kdg bila emosi tercampur plak dua2 sedih ni.. sbolehnya mmg nak positif lagi2 nak kat bersalin nnt kan.. nak baby happy..kipidap utk sis and utk saya.. maaf saya pon tumpang luah..

emosi memang truk time pregnant. saya dlu pun cepat terasa kuat nangis masa pregnant. ank kluar ok je. ada org kata klau maknya kuat sentap nanti ank kluar kuat sentap. tp ank sy tk. dia susah nangis. time dia sedap lentok time tdo sekali pergi pusing bdn kepala kena dinding tk nngis pun . sunat pun tk ngis. kalau ccuk kk nangis kjp 5 saat tu pun sbb dia tk suka org pgg2 dia. nangis cuma lapar dan mengantok je.

5mo ago

apa yg sy nak ckp kt sni mummy jgn trllu fkir sgt . bila kita takut ank dlm prut dpt effect bnda tu lg buat kita stress. mummy kena keep positif dab happy2 je. tgok gambar baby comel ke.

masa saya mengandung dlu pun kuat menangis sebabkan husband n stress org sekeliling..momy cuba baca n habiskan quran masa mengandung..inshallah lg tenang dan lapang..stress pon hilang..ank sy dh kluar..jarang sgt menangis..cubala mommy cari ketenangan habiskan al quran..ank pom mgkn lg tenang nty

kuatkan semangat sis..cba jln2 kt mall ke atau kt taman..tk pun cba layan movie lawak2 ..kalau sis kesian kn bby sis kna kuat n usaha. sy time pegnen dlu pn cm tu..tp sy sbb pjj ngan laki..hri2 nagis g chekup sorg2. risau pas beranak nti akn efek kt sis smula.. insyaAllah..ibu kuat🥰♥