Ibu berpantang yang sedih

Hi ada tak yg mcm saya, saya berpantang sendiri tak ada mak. Ade mak mertua tapi dah tua. Malas nk susahkan, saya berpantang sendiri anak pertama. Rasa sedih sebab saya langsung taktahu pasal baby. Haritu ada ambil CL tapi mampu utk 2 minggu je. Sekarang baby saya dah sebulan. Setiap kali tengok muka anak saya rasa sedih sebab saya tak pandai nak jaga dia, tak faham bila dia menangis. Saya kadang2 menangis sendiri sebab tak ada siapa tolong. Saya tak harap orang tolong cuma saya sedih tengok muka anak kesian kat dia mak dia langsung taktahu apa apa, nk pegang baby pun kadang2 saya rasa tak betul cara saya hingga buat dia rasa sakit. Contoh masa mandikan dia, susukan dia & banyak lagi. Saya kerap baca tips2 mommy semua dlm ni. Terima kasih ya pada yg selalu share tips2 dan selalu jawab bila saya tanya dlm ni. ☺️ saya harap anak kita semua membesar dengan sihat & baik Aamin ❤️🤲🏻

5 Balas

saya pon sama sis rasa benda yg sama mcm sis. first time mom , satu apa pon tktahu buat. bukan tk amik tahu , sebelum bersalin dah mcm2 ilmu sy tgk pasal baby. tapi bila baby dah keluar, sendiri nak uruskan newborn baru tahu susah rasanya. hari pertama balik rumah , sy paling susah nak nyusukan dia sebab puting breast sy tenggelam dan sy tkreti nak buat cara mcm mana lagi nak bagi dia hisap. nangis2 baby sebab susah nak hisap , kalau dpt minum pon kejap2. tklama kang dah nangis lagi lapar. haritu jgk sy suruh suami belikan pump , last2 sy pump bagi botol. sy nangis2 sebab rasa sy bukan ibu yg terbaik. kesian kat dia. sedih sgt. alhamdulillah suami reti sikit2 n byk tolong uruskan anak. sekarang sy dah habis pantang. hari demi demi hari sy belajar benda baru. dari zero , sekarang sy dah biasa uruskan dia. kuatkan semangat ye sis , kita ibu yg kuat utk anak kita. kita mesti happykan diri kita , utk anak kita. sekejap je ni sis , pengalaman ni jgk nnti yg kita akan rindu akan datang. semoga sis dipermudahkan segala urusan aamiin 🤲🏻

Jgn bersedih sis, tak pe, belajar slow2, jadi ibu ni tiap ari kita belajar benda baru pasal anak kita. Saya dulu pon mcm sis jugak, tak reti lansung jaga baby kecik. Lama-lama nnt jadi pro 😂 awal lg tu sis, bby baru je sebulan.. just buat yg terbaik je untuk diri sendiri dan anak ❤️

banyakkan membaca , info2 . Semua yg brgelar ibu pernah lalui fasa pertama kali . Kalau berpantang sendiri cari perkakas pantang yg mudah , sekarang ni banyak yg boleh kita urus sendiri. selain fikir psal baby , emosi ibu juga kena jaga .

masa ambil CL 2 mggu, CL jaga ibu je ke or baby skli? sbb sy ambik CL 3 hari je jaga ibu ngan baby tp mcm2 CL ajar sy n suami psl cara mandikan, susukan, cue menangis sume. ke sis bersalin czer ke mcmana? moga dipermudahkan

kuatkn semangat sis... sama cm sy, pantang sndri, yatim piatu.. asyk fikir klu mak ayah masih ada msti diorg dh tolong n jaga sy n ank...