Sedih

Hi semua, sy nak share dan minta pendapat. sy pregnant 11 minggu anak pertama, tapi sy dlm proses nak bercerai dgn suami atas kes baran dan pukul. kdg2 sy rasa mcm nak gugurkan kandungan ni sbb sy xnk terus ada apa2 kaitan dgn bekas suami atas hak anak dan sbgnya. selain tu sy risaukan masa dpn anak ni nnt, dibesarkan dgn keadaan ibubapa yg bercerai dan memberi tekanan padanya. patut ke sy? ?

12 Balas

Hi sis, Pendapat saya, anak ni adalah antara rezeki yang paling besar. Kita ni manusia sis, kita tak tahu apa yg akan jadi nanti. Kita tak tahu rahmat apa yg akan datang bersama-sama dgn anak tu nanti. Cadangan saya, sis jangan bayangkan yg buruk-buruk. Sis bayangkan nanti ada anak, sis akan lagi cepat move on sbb anak jadi penguat semangat sis. Sis bayangkan hingga anak tu dh besar, dia akan membahagiakan sis. Bila tua nanti, dia yg jaga sis. Bila sis mati, dia yg doakan sis. Jangan tolak pemberian Allah sis, kita tak tahu apakah kita akan diberi peluang yg sama lagi di masa akan dtg ☺

Sy bersimpati ats ujian yang sis alami skrg...apapun bg pendapat sy adalah lebih baik sis teruskan saja kandungan tu sbb anak tu tak bersalah....jgn libatkan dia dgn apa yg berlaku...mana tahu anak itu akn berikan sis kebahagiaan yg lebih baik dan kehidupan yg lbih baik sbb setiap anak itu ada rezekinya masing2....bahkan mgkin dialah yg mnjdi sumber kekuatan buat sis...jgn sskali sis berputus asa....sy doakan sis terus kuat menghadapi stp ujian dari Tuhan.

Pernah merasa keadaan ni.kdg rsa nak gugurkan pe smua smpai stu thp tu sy toreh2 perut sy...tp bila sy sedar, anak ni xsalah pape n mungkin dy semangat sy 1 hri nnti...n sjak tu sy xsbr nk tggu dia lahir... Moga awk juga kuat sis

Pada pndapat saya.. Boleh kalau nk gugur time cmni.. 11minggu masih boleh sbab xde roh lagi.. Jgn dh 4bulan bru nk gugur kan.. Saya fhm.. Kalau diteruskan, nnti die akan ade benda terikat dgn bekas suami kan..

4y ago

Wow. Your opinion does not reflect your religion.

Maaf sis, anak tu anugerah dari Allah, jgnlah gugurkan, kuat dgn diri dgn Allah, mohon kekuatan darinya, sementara ni jaga kesihatan diri, jgn terlampau tertekan, binalah hidup baru dgn anak sis

sy pon mcm sis. tp Alhamdulillah, bg sy, anak ni kekuatan sy, darah daging yg akan bersama sehingga ke ahkirat kelak. andai dia soleh, maka beruntung lah sy disana. InShaaAllah

Sis kna kuat sis... Truskn saja jaga bby ty smpi melahirkan... Tu semua ujian.. In sha Allah sis dpt pgnti yg lbih pnyayang dan tanggungjawab.. Aamiin

For me, sbg ank. I x sggup tgk my mum, org yg I syg, yg menyusu n mmbesarkn I. Kne pukul, dihina wlpn dr ayah sdri. So tu just my thoughts, hope it helps

Jgn ggur... Pd pdpt sy... Anak ni phibur.. Biar la xde bapa disisi pun...asal ade anak.. Ms kecik mmg susah skit..nti dh besar jd tpt berbicara

Istifar banyak2 sis. Apa salah anak dalam kandungan tu. Allah takkan bagi dugaan kalau hambanya tak mampu hadapi.