Overweight 105kg & takut

Hi semua. Sy dh 3 tahun kahwin. Masa kahwin berat 116kg. Slps 2 tahun setegah berat naik jadi 123kg. Mmg mendadak sgt. Sy tekad nak kurus. Dlm 6 bulan sy berjaya turun ke 105kg buat IF. Aim sy 75kg utk sy pregnant sbb takut diabetes. Tapi, berat sy 105kg, sy check upt positive. Sy dan suami gembira. Now sy pregnant 11 weeks. Belum buat buku pink sbb takut sebenarnya. Ramai ckp nnt kena masuk ward lah, kena cucuk insulin lah. Sy jadi down sgt & rasa takut nk gi kk bukak buku pink. Ada tak yg mcm sy? Overweight tapi xde diabetes? Share please.

2 Balas

Sis . Saya 80kg masa dpt taw pregnant 6 weeks.. skrng 12 weeks.. just doa yg baik2 ja . And saya ada pcos.. masa kandungan 10 weeks buat genetic testing. Last week dpt result smua normal. Saya pun masi risau jga sbb berat badan ni.. tpi try not to think too much

Sy overweight (lebih 20kg) tapi tak sangkut kencing manis pun. Better buat cepat untuk memastikan nurse & doktor dapat pantau kandungan

5y ago

Sy kuat sgt minum manis sis. Tak pernah consume apa2 vitamin pun. Sejarah keluarga pun ada kencing manis. Masa pregnant pn makan ubat dr klinik tu sahaja. Tapi syukur sy tak sangkut pn kencing manis.