Puting besar

Hi semua. Sy baru melahirkn baby first seminggu lepas. Masalah sy, baby taknak direct feeding dari puting sbb puting sy jenis besar. Tambah lagi bila bengkak susu jadi keras. Jd sy terpaksa pam susu dan bg melalui botol susu. Ada tak mummy yg mengalami masalah mcm sy? Ada tak cara utk pujuk baby supaya direct breastfeeding? Atau cara utk kecilkan puting utk baby lebih selesa hisap?

2 Balas

sy punye adik, dia buat mcm sis la, smpai ke sudah baby dia xmau df sbb slesa mnum susu dri botol, lama2 susu bdan pun drop sbb xde hisapan dri baby kan.. sy pun jenis nipples besar, baby ke2 ni crewet sket mcm xmau mnum, dari lahir smpai skrg bru sebulan umurnya stiap kali nak susukan msti 'gaduh' nangis2, ngamuk2 tendang2 dlu dgn sy, tpi sy tetap brsabar n tonyoh2 jugak, akhirnya dia mngalah n isap jugak..😂 tpi tu la, msih gaduh lagi... haha.. sis blom trlambat lagi tu utk susukan bby, cuba jgn bgi susu ikut botol dlu, bia dia lapa sket, kot dia nak jugak susu df nnti.. apa2 pun sabar ye sis..tu kunci utama..