Cara bagi bby df

Hi mmy2, boleh bantu tak mcm mana cara nak bagi baby senang menyusu direct? Puting sy jenis pendek n besar, jd bby susah nk masukkan dlm mlut dia. Klau suap puting mesti dia mnangis sbb lekapan tak kemas jd dia xleh nk hisap. Bila mcm tu sy terus bg botol bru la snyap. Kalau paksa jgk bg puting dia akan mngis lg susah nk masukkan dlm mlut dia. Sy nk df sbb syg badan ada susu. Sy pam je tp sbb bby xdf jd mcm drop suau

8 Balas

Saya mula mula df pakai nipple shield, at the same time saya pakai nipple puller masa baby tak hisap, somehow mmg membantu benda2 ni tp take time sikit. Lama lama puting akan keluar and jd berbentuk. Then saya stop nipple shield sbb friction dia lama lama buat puting saya berdarah. And kerapkan bg baby direct, mmg puting akan berbentuk. Mmg Struggle sikit but you’ll get there dont give up!

8mo ago

Sy ada beli tp xguna 😂 sbb mcm xlekat je yg nipple shield tu. Mcm mna nk bg lekat kt kita pnya breast?

Sma dgn saya sist, baby saya pun da 1 bulan 20 hari mcm tu Puting sma pendek dia ada kala nak menyusu df kadang tak mau sebab rsa dia senang dah dri botol lgi Mmg kadang sedih juga Tpi saya pam2 juga and bagi susu formula sebab anak saya pun kuat susu skrg berat baby tak smpai 2 bulan da 5kg mcm tu risau juga takut kelebihan berat sebab susu formula ka

8mo ago

Semangat nyaa. Awk bg susu formula apa kt bby?

Sy pun mcm sis. Baru 31 hari tp susu dah drop sikit sbb sy jarang pam. Kadang2 sekali sehari atau 2 kali sehari. Mmg totally botol sbb baby reject puting dari first day lagi. Kadang2 baca org bole df, jeles jgk tp sy positifkan apa pun cara janji anak sy sihat dan mkn dgn baik.

Sy pon sama… sy stop df.. pastu pam n bg susu formula jgk.. now da sebulan pantang, sy try df balik.. alhamdulillah baby hisap tp mmg ade struggle sikit starting… tgk la camne pasni.. kalau baby ok, teruskan df.. if not pump n formula balik..

sis ada support breast sis tak masa df? mcm saya, struggle jugak nk sumbat puting kt baby. kalau menyusu belah kiri, tangan kanan saya support breast kiri tu untuk make sure kita punya puting dpt masuk spenuhnya dlm mulut baby. cuba sis try?

saya pun ada masalah sama dgn sis mula2 but then saya cuba method cross-cradle hold alhamdulillah baby berjaya latch dgn nipple saya. awal2 struggle jugak lama2 nanti baby akan biasa insyaAllah. semoga urusan kita semua dipermudahkan Aamin

Sama la saya pun puting pendek. Saya pun bagi botol je, sekali sekala baru bagi direct feed. Asalkan baby dapat susu cukup dan sihat dah cukup mommy🫶🏻

Wlaupin tak df kena jaga timing pam, confirm susu maintain ada,