Czer esok ?

Hi semua. Pg td dy jumpa pakar o&g. Doc scan & ckp bby besar. Almost 3.6kg. Sy 39w3d. Gdm diet control. doc decide nk induce esok pagi & try normal. Tp doc yg ni jugak refer sy kt doc yg atas lg. 2nd doc scan pun yg sama. Berat bby 3.6kg. Boleh jd naik lg. Sbb sy kencing manis. Sy jugak dah 2kali doc seluk cek jalan. Last week cek jln tk bukak2 lg sampai td pun cek. Tanda pun lgsg tkde trun. Sy ank 1st. So doc td terangkan risiko klau sy induce tp jln tk bukak2 sy tetap kena czer. Atau klau jln bukak, tp takut bahu bby sangkut tkleh keluar , effect kt bby kurang oksigen. Setelah sy bincang dgn suami, ktorg decide utk czer terus esok. Ada ke pengalaman mcm sy? Sekarang ni sy mcm2 rasa ada.. takut, serba salah.. boleh ke bg kata2 semangat ? sbb ada yg ckp ank 1st belum apa2 dah plan czer ? sedangkan sy dah exercise jalan itik, mencangkung, squat, naik tangga, bykkn berjln tp jln tk bukak2 lg.. terima kasih semua ?

1 Balas

Takpe sis. Doktor lebih arif. Saya anak 1st pun czer sebab melintang. 2nd ni tggu masa je 37w3d tp doc suruh normal. Kalau dah 40w tak bersalin, terpaksa induce 2 3 kali. Tak buka jalan gak, doc ckp czer.