Early Pregnancy

Hi semua nak tanya, sy baru scan tadi doc ckp 5weeks dan kantung dah nampak jelas cuma janin mmg lambat sikit ya? Betul ke ramai yg beritahu 7-8minggu nanti baru janin jelas..6/1/23 doc suruh dtg semula ke hospital sahkan dan dah sah baru buat buku.. Ni 1st pregnancy sy after 3years..doakan kandungan sy ye semua🤲🏻😊 Terima kasih semua ;)

Early Pregnancy
22 Balas

Memang lambat sis, stgh org 7-8 pun kdg tak nmpak lagi. Saya prgnant kali ni, saya scan lambat sikit, week nk masuk 11, tu pun sbb kes nurse slh set apptment. Jadikan rezeki saya, sekali heartbeat dngar and nmpak janin duk goyang2. Allahu, gembira tak terkata, sbb sblum ni sya prgnant gugur dua kli psl kantung kosong and kantung stop growth, kali ni rezeki tak disngka2,

1y ago

Alhamdullilah sis, Insyallah nnti repeat scan 8-9 week tak pe, boleh tngk heartbeat, jgn strest2, jaga diri dan kandungan Insyallah🥰

yup awak. nak nmpk heartbeat dn janin dalam 8-9w keatas. buat masa sekarang awak teruskan consume asid folid. if ada berlaku apa2 spotting atau bleeding terus ke hospital okay. semoga dipermudahkan urusan awak

1y ago

sama2 awak❤️

ye sis selalunya.. 7-8 week baru jelas... selagi mana tak berlaku pendarahan 10weeks pun ada sesetengah orang baru nampak.. stay postive jangan stress2 sebb boleh memepengaruhi perkembangan baby

Saya start scan 7w alhamdulillah dah nampak kantung & heartbeat janin. Next month baru saya jumpa dokter balik & baru buat buku pink. Semoga kandungan puan membesar dengan baik dan sempurna🤲🏻 doakan baby saya juga ya 🥰

1y ago

Aamiin2 tqsm sis, semoga kandungan sis dilindungi dan sihat ya 😇

Sama la dgn sy..thn lps scan 5 weeks nmpk kantung.doc buat appointment utk scan pulak masa 7 @ 8 weeks utk confirm pregnant dah nmpk jantung baby..jaga elok2 sis..semoga semuanya dipermudahkan.jgn lupa mkn asid folic

1y ago

InshaaAllah sis, tqsm advice☺️

Alhamdulillah, tahniaah awk, jgn risaau 10 kbwh mg nmpk kantung sahaja, 10w++ bru nmpk bby itu pon kecik halus. awk kne jaga pmknn, jgn lasak2 , bby bru nk lekat, byk kan berehat, folic acid jgn lupe mkn. 🥰

1y ago

Tqsm awk 😇, inshaaAllah aamiin🤲🏻

5w mmg kantung je sis. saya buka buku pink 4w tapi tak ada buat scan pun . lepas masuk 5w baru p scan . dan kena repeat after 11w . in shaa Allah selalu 10w mmg dah jelas dan terus buka buku

1y ago

InshaaAllah aamiin, tq sis 😊

iya. heartbeat janin akan nmpk once dah 8weeks abv. teruskan consume acid folic smpai buka bku pink & consult dgn nurse samada perlu teruskan consume acid folic smpai brp weeks

Saya sarankan awak buat scan masa 8 week . Sama macm saya 5 week taknmpk. Nk betul nmpk mcm kacang bntuk dia 8 minggu . N boleh terus buat buku pink

1y ago

Moga urusan awk dpermudahkan ya 🤲🏻😇

Hai sis, masa ni upt dah positif ya? Sy hari tu ada buat scan doctor nampak mcm ada kantung tp upt very very faint line almost xnampak pun

1y ago

Aah sis sy punya mmg pekat sgt double line tu..inshaaAllah ada rezeki sis tu 😇