BSP

Hi semua mommy . Sy nk share dan bertanya setelah sy minum air gula , result nya xelok..8.5..sy dikehendaki utk buat bsp..sebelum puasa 5.5 selepas mkn 6.5..adakah itu normal? Berapa ye sebenarnya paras gula yg tidak normal.. mohon bantuan..

6 Balas

untuk BSP ada 4 bacaan , bacaan pertama selepas puasa malam nye , normal 5.3 ke bawah , and lagi 3 kali normal bawah 6.7 , cara sy maintain bacaaan normal , portion makanan carbo kena jaga , banyakkan buah and sayur , and workout pagi dan petang , 45 minit setiap sesi , video workout ada kat youtube

Rasanya kena refer kk kat tempat sis. Sebab lain kk lain dia punya bacaan yg dia nak. Kat kk sy utk 4 kali bacaan bsp tu semua kena bawah 5.3. Kalau 5.4 dah kira merah da. Tak kira la pg masa puasa tu atau lepas makan semua dia nak bawah 5.3 😅

Perempuan dewasa (tidak hamil): 12–15.8 gr/dl Hamil trimester pertama: 11.6–13.9 gr/dl Hamil trimester kedua: 9.7–14.8 gr/dl Hamil trimester ketiga: 9.5–15.0 gr/dl

Bole rujuk ni sis.. tp depend pd klinik ade klinik rate dia atas sikit.. tp klu rate sis dekat dlm lingkungan normal tu da ok

Rsanya sblm mnum air gula, gula sis dah tggi. Normal bawah 5.3 xsilap, and slps bwah 7. Sbb tu ada gdm and kena buat bsp.

Ini saya dpt dr pakar pemakanan kk. Boleh buat sis refer.