Bsp

Assalamualaikum, maaf tanya, saya dapat result gula, lepas minum 2mggu lepas, result 5.1, jadinya hari ini saya dah start buat bsp, result darah pg 5.5 tinggi, jadi saya dah mula risau, boleh tahu bacaan bsp yg normal, dn makanan apa saya kena ambil.. Baby 1st, risau sangat

21 Balas

Pg kena bacaan bwh 5.3..awk punye lebih skit je tu 5.5 sabar ye..lpsni test ikut diet yg ad org share..bacaan normal yg tghri ptg n mlm di antara 4-6.7.. tips yg nurse bg kt sy, 2jam sblm test awk jgn mkn mnum, mnum air msk je boleh. Mcm test pg kul 8,pastu 830-9 awk mkn pg then dh xleh mkn ape2 lg pastu sbb test tghri start kul 12. Jgn byk mkn mnis2 hari nk kena test tu. InshaAllah. Awk kena review doktr dulu tu. Mungkin 2minggu skali test bsp lpsni sbb bsp sangkut.

Kk sy bsp bacaan pg kena bwh 5.3..yg lain 6.7..bsp pertama ok je..yg ke 2 sy sangkut yg pagi..x tinggi tp terlebih la dpt 5.4.. So dr suruh repeat bsp 2 minggu skli..sangkut lg bacaan ke 3 tu..5.4 jgk..terus on ubat pil kencing manis dos rendah..tapii..lepas mkn..cek bsp minggu sterusnya pg..5.9..ada ubat lg ngade2 minum mnis..ni kne pantau lg 2 minggu..lps ni x boleh main2 dah minum manis..ttakut kne insulin 😂😂😂

4y ago

Klu sy last mkn kol 6 sis... mlm klu lapar just mkn biskut or roti sekeping.... kol10 sy minum air limau kasturi.. lagi masam lagi ok... alhamdulillah bsp pagi ok

nie bacaan bsp sy. . Alhamdulillah kne kawal mkn mse nk buat bsp. . jgn mkn nasi bnyk. klu bleh skali je mkn nasi. . yg selbihnya mkn roti. . air sy mnum air kosong je. . sy ngdung ank kdua bru sgkut kncing mnis. . lpas mnum air gula. . mse mgandung yg ptma xde kncing mnis. . mula² stress jgk la. . tp xyh pkir kn sgt. . pkir yg baik² shaja. . n yg pnting bby n kita sihat. .

doc saya kata ingat 5 6 7. pagi sebelum sarapan bacaan kena bawah 5. lepas makan bacaan kena 6.7 ke bawah. saya sangkut 8 masa kena glucose test. alhamdulillah saya jaga makan, minum banyak air putih bacaan elok tak perlu insulin. saya amalkan minum air campur limau kasturi juga. in shaa Allah sis okay juga

biasanya normal bacaan bsp ibu mgandung xblh lebih dr 5.2 kan kata dr tmpt sy d sabah..hari tu sy 5.9 kna repeat blk yg post meal..klo blh mommy usahakan bacaan dlm 4.6 ka mcm tu dah ok..tp kna jaga pmakanan laa..moga dimudahkan..sy pun 1st pregnancy😘

Norml bwh dri 5 pg sblum g klinik minum jus Sanquick xgula lps check bru mkn ns ke pe pstu sblum 2jam test untk kli ke2 jgn mkn pe2 minum ok lah p elk yg mnis2 lau mkn buah jmbu batu elok ugk bnykkn minum air kosong elak minum susu lam tin bb leh wat bcaan tinggi

Mlm sebelum tido minum air limau kasturi tanpa gula... lagi masam lagi bagus.... pagi esok tgk bsp mcm mna... saya guna petua tu ye alhamdulillah.... and lagi satu makan malam last kol6... mlm klu lapar just mkn biskut 1-2keping

Nie bsp sy.... mlm last makan kol6 (nasi).. mlm klu lapar sy mkn biskut atau roti 1-2keping... lol 10 system minum air limau kasturi suam tanpa gula. Alhamdulillah bsp sy pg ok... sekali ye kantoi sbb last makan kol 4ptg 😅

Kalau kk kat tmpt saya pagi pkul 8 kena bawah 5.3. Yg lain lain tu bawah 6.7 Cuba sis tny nurse dekat kk sis bacaan dekat kk situ berapa. Sbb ada sesetengah kk x sama bacaanya

try minum air barli suam sis..sy dua minggu nk mnm air gula sy amakkn mnm air barli suam..pagi dan mlm..Alhamdulillah xsangkut..yg kedua dan ketiga dulu sangkut