Expectant Miscarriage - First Pregnancy

Hi semua, mommies yg pernah experience miscarriage boleh ka share apa yg kamu lalui sini? I am 9 weeks pregnant kalau based on pengiraan last period. Last 2 weeks masa 7 weeks sy scan di klinik doktor expect ectopic pregnancy sbb tiada perubahan dari first scan (masa baru tau mengandung) sampai 7 weeks. Bila buat tvs di hospital doktor cakap bukan ectopic so kena suruh datang another 2 weeks lagi which is this week. Tapi 4 hari yg lalu sy ada bleeding dan bila check di hospital doktor cakap tiada perubahan juga dgn scan 2 minggu yg lalu. Saiz kantung based on latest scan kandungan dlm 5 minggu so doktor cakap kandungan mungkin tdk menjadi. Doktor suruh datang lagi minggu depan utk check balik dan make sure mmg betul2 kandungan tdk menjadi. Sy bleeding 4 hari sudah, darah warna brownish begitu and rasa cramp bawah perut mcm sakit senggugut. Bukan bleeding yg banyak sikit saja. Adakah ini antara simptom-simptom utk proses keguguran? Sy tidak sudah rasa simptom mengandung mcm breast tenderness & morning sickness. Share me your experience ya mommies. I appreciate it a lot:) Thank you.

1 Balas

saya ade same experience mcm sis..wktu 8 weeks pegi scan tp baby baru 6w5d, doc ckp mybe sbb subur lambat..lepas seminggu mula2 bleeding sikit tp takde sakit ape2..pastu saya risau pegi klinik patut scan ade growing kan, tp size masih sama 6w5d..doc dh ckp 50/50..doc bg ubat henti darah and ubat kuat rahim..so mmg dh stop bleeding..pastu selang 3 hari rasa tak sedap hati pegi lg klinik scan kantung dh tak cantik bersegi and baby mmg dh tak nmpk..doc bg surat refer hospital, then gi hosp scan dari bwh kandungan dh jd 5w based on besar kantung..doc sahkan kandungan tak jadi..and baby mmg dh takde..pastu terus kena cuci..

2mo ago

So sorry to hear that..terima kasih sbb share experience. Hari ni masuk 7 hari sudah bleeding, tapi since doktor sudah pesan heavy bleeding atau severe cramp baru pigi hospital. Next week baru appointment dgn hospital balik.