Ada tak ibu2 yg alami masalah sembelit semasa kehamilan. Cmne ibu2 atasi ye.

Sembelit ketika kehamilan dan bagaimana atasi.

9 Balas

Makan buah yang membantu untuk pencernaan.. Pastu air putih kalau boleh cukup sehari 2L. Kalau supplement tambahan, cari magnesium oil sebab dia antara sumber mineral yang paling penting untuk sistem dalam badan awak berfungsi. Nak bagi zat² yg awak ambil untuk serap dalam tubuh pun, magnesium ni yg bantu.. Dah la magnesium ni senang susut.. Sebab tu macam² masalah yang tak pernah kita lalui tapi masa hamil, terjadi pulak. Tanda tanda kekurangan magnesium, badan mudah letih, sembelit, mudah stress, susah tidur, kaki cramp, ada gdm, gbs, emosi jadi tak stabil dan craving macam².. Lagi satu kena rajin buat green juice. Eh, sebelum terlupa, elakkan sentuh makanan yang manis, gula putih, makanan proses, makanan segera, semua benda tu menghalang nutrisi diserap ke badan dan pergi ke baby.. Sayang kalau macam tu

Saya. Smpai cramp ekor tulang punggung.. Berjalan dh mcm org lepas beranak. Sakit gilerr.. Lepas saya ikhtiar ni semua, alhamdulillah smpai week 32 ni dh elok: 1) Makan mcm2 buah (Kuantiti byk) 2) X larat telan buah, saya blend buat jus. Saya suka mix buah naga & honeydew 3) Air kosong sikit tapi kerap 4) Susu kambing (blend tambah kurma pun sedap)

Banyakkan minum air putih mkn buah dan sayur in shaa Allah boleh cegah sembelit. Ini pengalaman sy sbb 1st baby mmg sembelit alhamdulillah yg 2nd ni xde yg paling penting cukup air putih

Sembelit sejak pregnant lagi2 minum ubat tambah darah,sya amalkan minum air kosong dan makan buah setiap hari alhamdulillah ok

Ada Puan. Amalkan makan banyak buah-buahan dan sayur. Cuba makan buah prun mcm sunsweet tu dan banyakkan minum air kosong.

sembelit tu normal kalau prgnant..kerap minum air suam..makan buah buahan

Jgn mnum milo nanti selalu sembelit

3y ago

sy ada gdm sis. Mmg xminum air milo.

sa mnum air ptih

mkn buah naga