Hai boleh share sesiapa yg tanda nak bersalin turun darah dulu? Macam saya.

Semalam siang turun darah, tapi baru sakit sikit. Malam sy pgy hospital, cek baby semua okay. Tapi dokter kate bukaan sy baru 1cm & suruh balik dlu. Dkter ckp rahim sy tebal lagi. Biasenya amek brp lama ea? Mmy ade pengalaman?

44 Balas

Mcm sy ptng selasa 20/12 kluar drah tpi xsakit dlm pkul 1 pgi still xrasa pape tpi mse nim dh 5 pad sy tukar, dlm 3 pgi g hspital doc cek bukn drah tpi leaking tpi jln still xbukok...mulanye doc sruh blik tpi bile cek buku pink sy xjdy bg blik sbb esokkn sy kne dtng jgk serah diri awal sbb sy ad gdm so trus admit ward pg rabu 21/12 tu...ary khamis pgi cek jln jln still xbukak doc masuk ubat first, tpi still xrase sakit pape bley rilex lg...lpas maghrib cek jln lg skli bukaan bru 1cm pstu msuk ubat yg kedua, awal2 xrase lgi...mse nim pad dh 9 kli tukar...dlm pkul 2.15pg sy start rse sakit one of, start dri pkul 4pg contraction sy kuat 5 minit skli then g cek jln bukaan bru 2cm, pkul 4.30pg cek ctg jntung ank okey je, so sy lyn contraction smpai ke pg..pkul 7 pg doc cek jln lg skli still bukaan 2cm doc xmsuk ubt dh cume tlong bukakn jln...pkul 8 sy xg cek ctg sbb skit kple hnyut je..dlm pkul 11pg sy prsaan ad cecair hjau kluor cri doc ngn nurse tpi xjumpa so bia dluuu, dlm pkul 12pm nmpk je nurse trus bg thuu...apelgi trus jdi kelam kabut nurse and doc and g cek ctg mse nim cri jntung ank skjp ad skjp xde mse jmpe jntung bby tu dah 80-90 keadaan...trus prepare nk emergency ceaser, smpai ke ot doc scan skli lgi tpi syggg jntung bby da xdeee..mse nim allah je thu mcm mne prsaan...trun wad blik mkn2, dlm 4pm trus tolok l/room and kne induce...alhamdulillah pkul 11.28pm ary jumaat 23/12 ank syurga sy ( boy ) seberat 3.29kg slmt dilahirkn scre normal...tpi sdih sbb xdpt slmtkn, bby lemas dlm prut sbb air ketuban kering dan bby da trtelan najis😭😭😭... Skrng hari ke 30 sy brpntang tanpa bby, doakan sy kuat hdapi smua nim

1y ago

Allahu. Saya baca dari awal dah excited. Tak sangka akhirnya begitu. Takpe sis. Sis dah ada saham akhirat. Dah ada yg menunggu kat syurga. Allah bagi ujian dekat sis dekat dunia ni tapi Allah bagi ganjaran besar dekat akhirat. Semoga terus kuat ye mommy ☺️

Tanda bersalin sy, perut start sakit memulas. Dr belakang smpai ke depan. Pinggang mcm nak patah. Baring, duduk, berdiri, sakit tu berterusan tp stop utk 1~2 min, lepas tu start balik. Pergi tandas on off, berak cirit birit tp mcm tak byk keluar. & ada pendarahan sikit, wrna pink, smakin lama smakin byk. Tp bukan mcm period tu, dia bercampur dgn lendir putih. Klau dah start rasa mcm ni, bergegas ke hospital. Anak first, sy ingatkn itu cuma sakit perut org mengandung jadi xbawa byk beg ke hospital, tp doktor ckp bukaan dah 10cm. & kena suruh bersalin kat emergency room Anak ke 2, hari sblum nya pukul 3 petang mcm tu, bukaan dah 3cm, ada lendir darah tp sikit je, doktor nak admit tp tangguh dulu sbb sy tunggu sakit yg mcm anak 1st tu dtg sbb xnak stress sgt tunggu baby keluar kat hospital, jadi decided utk jalan2 dulu, pergi pantai, jln 5km, makan craving last min, mcm coklat, air manis sbb sy gdm on diet, jadi sblum tu mmg xboleh sgt ambil smua tu, and then balik rumah, buat kerja mcm biasa, buat senaman sblum tidur tp masih ingat pesan doktor, klau ada leaking ke, darah ke, sakit pinggang, mesti cepat2 pergi hospital. & subuh esoknya, start sakit2 yg kerap, tp solat subuh dulu, sbb takut false alarm tp masa rakaat terakhir mmg sakit mcm sakit anak 1st dah, kami tak delay, 6am smpai hospital, tukar baju, check jantung baby, tolak LR, doktor smpai, 637am baby lahir, alhamdulillah ❤️

sy ank ke 5 time tu pkul 8 pg keluar tanda lendih,perut mengeras setiap 1 jam sekali..masih ok lg time pg tu.. petang tu perut still mengeras dalam 1/2 jam..lepas solat asar makin lama makin kerap sakit dia smpi x boleh jln,sy sempat lagi g beli pampes bby nk bersalin,sakit dia smpi sy ketuk tlori la..and then sempat ajak suami g pasar mlm beli air kelapa dgn jagung susu..lps maghrib,sy kne cirit berit berulang kali g toliet,smpi terkeluar dubur sikit, husband pulak kje mlm,terus saya call husband dah tak tahan sakit sgt,sakit dia jadi 15 minit sekali,call ambulans pkol 8.45 gerak dari rumah,smpi hospital 9.20 mlm,time tu sakit cucuk kt tangan x rse la,sakit bersalin lagi sakit check jln dh bukaan 6 cm,nipis..terus tolak LR,masuk LR doktor pecahkan ketuban terus bukak 10 cm,nk daftar kat kaunter bersalin tu mkn mse la stgh jam ..msuk LB pkul 10.20 mlm..tepat pukul 10.58mlm sy selamat bersalin ..29.02.2020 spe yg ada dgr sy jerit2 sakit tu,sy la owg nya☺️😂apa2 pon tu la pengalaman saya sebab time tu 3 org saja yg bersalin waktu mlm di kamar hospital besar Melaka..

Anak first kuar lendir & darah, p hospital admit ward 3 hari baru 1 cam, then di suruh balik.. Sempat lagi la p hospital lain melawat ex biras sambil menahan sakit perut, dia melahirkn dulu sbb bby songsang. Balik dari melawat tu.. Rehat jap.. Dlm 5 lebih dah x tahan sakit baru g hospital, tupun baru 3cm rasanya.. Sy masuk lr dari jam 9 ke 10pm dan bersalin 12 lebih.. Ank kedua pula, pecah ketuban dulu.. Tapi ingatkan terkencing, so buat cam biasa.. Jam6am tu dah x selesa.. Sakit pinggang, belakang semua la, p kencing kuar darah.. Kontraksi Makin kuat then p hospital dlm jam 8am..sampai hospital punya lama menunggu utk daftar sedangkan xde org lain pun dah la xde tempat duduk, menahan la sakit kat situ.. Then Hampir jam 10 baru dorg daftarkan dan masuk wad, pastu check bukaan dan 4cm.rasa nak kencing/nak berak.. X sempat sampai tandas tumpah darah banyak, sakit Makin kuat.. Pastu minta doktor Masukkan p lr.. X lama pastu alhamdulillah kuar baby girl 10.25am.. Sekarang tgh tunggu hari,.. Dah 36w+..

nnti kalau dah rasa sakit sngt..baik awak terus ke hospital ye..dia rasa sakit mcm segugut tu tapi kuat lagi dari tu..dia kejap dtg, kejap hilang, perut mengeras...haritu saya pon hospital suruh balik dulu sebab bukaan baru 2 cm..tapi esok pagi saya pegi hospital jugak sebab dah sakit sngt, jadi hospital warded saya, xbgi balik dah...saya masuk hospital 10 pagi (5/1/2023), lepastu pukul 2 pagi (6/1/2023) baru saya selamat besalin sebab LR penuh..penat saya tahan contraction 😭.. sebab lama sngt tahan smpai xdak tenaga nak teran baby, tapi berjaya jugak beranak normal sebab doc pnyala marah suruh teran😥🤣...harap awak dimudahkan..perjalanan melahirkan tu xsama..tapi moga awak dimudahkn ye♥️🤱

Macam saya, pagi hari jumaat keluar lendir banyak. nak kata keputihan bukan sebab tak pernah keputihan keluar banyak macam tu. tanya parent, terus soh anta hospital. sampai hospital rembau doc cakap belum masanya. bukaan pon tak bukak lagi. huhu. then soh balik dulu. petang tu, lepas solat jumaat keluar tanda lendir + darah. pergi hosp seremban plak. pon sama kena balik sebab belum masanya + bukaan baru 1cm. dan masa tu saya takde rase sakit ke ape. cume tanda je 3 hari lepas tu. air ketuban pecah. huhuh. terus gi hosp seremban. check bukaan baru 2 cm. tetiba positif gbs dan terpaksa induce. huhu. alhamdulillah selamat bersalin😁

1y ago

hehe. sama ii. aamiin ii. moga awak jugak❤

Mcm sy, ada turun tanda coklat lepas mandi masa maghrib. Masa tu cam was2 nak pegi hospital ke tak sbb takut kene suruh balik. Tp suami suruh jugak. Bila cek, rupanya dah ada contraction & bukaan dah 3cm. Masa tau tu terkejut gak sbb takda rasa sakit apa2 pun. Pukul 3 pagi pecah air ketuban, pukul 5 pagi masuk LR. Pukul 7 pagi alhamdulillah selamat bersalin. Ni anak 1st saya. Maybe sis boleh exercise sikit utk cepat buka bukaan.

1y ago

Sis boleh je search dekat utube. Saya belajar exercise antenatal dari physiotherapist KK. Mmg doktor refer saya dekat physio sbb ada masalah carpal tunnel.

saya first anak turun darah dulu. Amik masa 3hari baru bersalin. mmg doktor suh balik dulu klu 1-2cm bukak. tp sy mengalami contraction yg sgt kuat lps kena serluk. last2 kena warded jugak. lps hari ke-3 baru bersalin. Pesanan sy, klu turun darah je dan xsakit pape tunggu dlu. Dah datang contraction @ pecah ketuban baru pergi hospital.

1y ago

betul...trun darah mmg ambik masa skit..tp klu air ketuban pecah xbleh tunggu dah..kena pi terus

mcm sy contraction dtng dlu suami sruh prgi hosp tpi sy tknk sbb tkut contraction palsu..mula ii skit contraction tu bleh than lgi lma ii dia mkin skit stiap 5 mnit tpi tkde kluar drah atau lndir..dsbbkn tk than prgi jgk hosp bru nurse seluk bru bkk 2 cm tpi lma ii mkin skit smpai nk jrit..lpstu prgi tndas nk kncing tu bru kluar drah + lndir..pkul 2 nurse seluk dh bkk 4 cm..pkul 6 msuk lr sbb contraction mkin kuat..pkul 7 dh brsalin

Saya turun darah dan mild contraction dalam pukul 6:30pm. P hospital kena admit sebab bukaan dah 1cm dan contraction makin kuat. 5:30am ketuban pecah. 8:35am selamat lahirkan baby alhamdulillah. Ikut kata hati, kalau rasa betul2 yakin itu contraction better masuk ward je. Masa contraction duduk atas birthball in shaa Allah kurang rasa sakit dan bukaan akan cepat. Semoga dipermudahkan urusan awak.