check up

Semalam check up dengan kk. Hb low 10.4, gula dalam darah 6.0, ada sugar dalam urin, berat naik 2 kg dalam masa dua minggu. Banyak pen merah dalam buku pink. Aduiii pening gini. Siapa tahu macam mana nak naikkan hb?

18 Balas

Sy hb low hari tu, then bg temujanji seminggu lagi suru datang kk utk cek hb, lepas dr klinik tu sy kurangkan minum nescafe & teh sehari, sgelas kecil jer, 2hari sblm bklinik sy mmg xmnum langsung kafien, mnum susu everyday jer, dan amalkan makan jambu batu hari2. Bila dtg kk balik hb minggu sebelum 10.2,cek seminggu kemudian 12.6😊😊, smpi sekarang hb sya kekal 12 keatas. Minum ubat pastikan selang 1jam@2jam dari mnum bkafien n makan. Paling bagus msa perut kosong. Banyakkan minum air putih.

Hb saya dulu 8.0 seja 3 minggu sebelum bersalin.. doc bg tau kalau darah masi low time mw bersalin nnt kemungkinan besar akan czer sbb doc takut nnt jadi keluar darah sbb darah low jadi doc bagi saya vitamin nama sangobion utk tambah darah.. dlm vitamin ni semua ada contoh mcm asid folic, vit c&B12 bnyk lagi.. tapi saya iktiar juga makan sayur mcm bayam merah.. hati ayam.. pucuk paku@daun ubi.. Alhamdulillah saya beranak normal.. skrg baby saya 1 bulan 16 hari.. 😊

Saya oernah turun sehingga 9.8. Sis pastikan makan iron tablet tuh pada waktu perut kosong. Kemudian makan sekurang kurangnya 1 jam selepas makan iron tablet. Saya selalu makan iron table lepas bangun pagi jam 6 pagi. Kadang kene tengok juga brand iron tablet. Saya tak sesuai dengan zincofer. Makan iberet baru okay. Kemudian bole amalkan green juice. Baik juga untuk naikkan hb. Semoga membantu ya sis

Makan jambu batu dan minum ribena mix berry sis. So far saya drop dari 12 ke 9. Dalam 2minggu je saya amalakan dua tu terus naik 11. And lagi satu, kk tempat saya kalau 10 masih dikira normal sis. Berat badan naik 2kg pun masih pen hitam. Saya pernah 2minggu 2.6kg nurse bising je tapi tak ade buat ape2 pun😁 lepastu saya control makan. Last Makan nasi malam pukul 7. After tu makan ringan je kalau lapar.

4y ago

bolh tray, hb 8.2 sugar takda. just hb low

Tak makan apa-apa 2 jam sebelum dan selepas makan iron tablet (saya obimin). Kedua, makan bayam. Ketiga, jarakkan masa makan makanan yg ada zat besi dan makanan bersifat tenusu. Keempat, jika result gula okay, boleh try mamariam pada ketika pagi (sewaktu perut kosong). Selamat mencuba sis. Semoga dipermudahkan urusan.

saya pernah drop hb.. dari 12.7 drop 11.1.. tpi saya cuba ikut nasihat misi yg jaga sya.. mkn ubat tmbh darah dgn buah oren or air sunquick tnpa gula.. alhamdulillah lps saya amal mcm tu hb naik..

1. Jambu batu 2. Daging 3. Hati ayam 4. Syur bayam merah 5. Kurma 6. Buah delima 7. Susu 8. Selalu cek bawah mata yg selalu doktor cek kita tu.. klu merah ckup darah klu putih kurang darah

sya mkan obimin selepas mkn pagi dn malm sebelom tido sbab saya xleh consume dgn perut kosong, akan mual n sebu perut...alhamdulillah...dri 9.8 smalam check dh 13.0 hb saya

Sis.. Check hb amik darah kt jari tak tepat.. Nak tepat amik darah kt lengan. Nurse bgtau. Ms kt jari hb 10.4. Kecewa jgk. Bila ambik kt lengan 11.8.. Br lega sy

saya dari first preg sampai skarang hb still ok jaa 12.2 cumaa berat jaa selalu naik bulan lps naik 4kg dlm masa sebulan seminggu naik 1kg