Haus Teramat

Hi, selamat ke kandungan if pkul 7 pagi sy dah start rasa haus sgt sgt and baby tak gerak gerak lagi dah 9 pagi. Sy dah cuba air rendaman kurma and minum air masak banyak banyak, still haus gila. Semalam xpuasa sebab rasa haus juga 😭 argh serba salah

13 Balas

kalau rs cpt dahaga dan alami hydration dan mula rs mcm gigil..better berbuka... kalau gigil nnti hypo kurang gula dlm bdn bahaya..islam tu mudah... trus buka jgn tahan... nnti blh gnti balik puasa dan byr fidyah..mcm sy dlu ms pregnant 33 minggu nk msuk 34 ms tu bulan ramadan sy dpt puasa 4 hari je wlaupun hari2 sy bgun sahur teman husben bersahur..pukul 9 ..10 sy dh start bdn rs lain bby dh start mengeras...dlm ms yg sm... sy alami hydration..sy dh start mcm hypo..biasa mcmni kita je lebih tw keadaan bdn kita bagaimana org lain xtw apa kita alami..dan bby mcmne dlm perut ..mcm sy tahap bby dkt perut asyik mengeras je.sy siap tnye kazen sy ms tu xpe ke nk berbuka...dia pun sm pregnant dgn sy tp ank kedua..dia pesan kalau rs hypo..bby dh kurang gerak ke..asyk mengeras.better buka... jd sy terus berbuka..mmg nnti kita akn nmpk org komen wajib puasa kena puasa...tp islam tu mudah takde la dia pkse kita puasa bila ia dh memudaratkan keadaan kita..esp ms pregnant...maybe apa sy ckp ni nnti ada yg tak setuju..tp sy just share pengalamn sy yg lalu... sy bersalin ms 34 minggu sbb sy ada pp type 3.. ank sy lahir ms 30 ramadan esok tu raya..pape take care k ...buat setakat puan mmpu..jgn pakse diri..nnti effect pd puan dan bby.mg dpmudahkan segalanya..aamiin...

Nasihat sy sahur je mcm biasa, and extra extra extra bawak lah air and biskut in case bby kurang gerak boleh buka. Islam ni mudah tak memaksa preg mom utk berpuasa atau pun tidak jika tidak berpuasa akn dtg ganti lah puasa & bayar fidya. Puasa boleh ganti, Nyawa dalam perut tu susah di ganti. sy ni sahur mcm biasa pun pkl 8 9 pagi menglupur lapar blk. So mkn jela takde siapa pertikai kita tak puasa

1y ago

mcm sy smlm..puasa, aktif lain mcm baby ni smpai sy rasa pelik n tkut...sbnrnya tu tanda baby lapar sgt😭..sy dh xpuasa hr ni n sterusnya

hari pertama cuba puasa smpi pukul 12, perut mengeras je, mengiring ke kiri tak boleh, ke kanan tak boleh. Duduk sakit. Berjalan sakit. Nak kencing tak keluar, sakit sangat. Terus buka minum air baru lega nak kencing. Tapi perut masih selalu mengeras sampi hari ni. Hari ni awal lagi dah minum air.

saya bru tgk live ig sini : bondaumirahtaib, diorg invite dr utk discuss psl pregnant time puasa. byk tau topik2 yg diorg bincang termasuk bila keadaan2 yg sesuai utk bpuasa & tanda2 dmna its ok for mommies utk berbuka. try view dr situ, mungkin u got an idea for your situation

smalam sy tahan sampai pukul 11 pg lps tu menggeletar. harini pkul 8 pg dah lapar nsib ade cucur. tp pkul 1 lebih td menggeletar kuat. baby pon kurang gerak. sy tak berani ambik risiko, nak dpt yg sorg ni bkn sng. takpe lah fikir nanti byr fidyah dan qada'. btw sy dah 34w

saya pun rasa nak berbuka sebab baby kurang geram. tapi sebab kat office. air pun tak ada. nak keluar panas pula. jadi saya tepuk2 perut pujuk baby. ehh dia gerak. saha gurau dengan mak nya

1y ago

tak apa sis. buka je. islam memudahkan. nanti ganti je semula. untuk kebaikan baby juga. saya lepasni nak simpan air kotak and makanan kering dekat office. kalau rasa tak yakin saya pun nak buka je.

Serba salah untuk? Ibu mengandung boleh berpuasa, tapi kalau rasa tak larat, digalakkan berbuka. Jangan paksa tahan tahan rasa macam diri tu boleh cont untuk berpuasa. Awak tahu badan awak sendiri macam mana. + ada baby tu.

sy pun baru rasa baby gerak banyak kali & haus sgt tadi . sy ingat nak tnggu smpai waktu berbuka tapi wktu brbuka msih ada bbrapa jam lagi . so sy buka puasa jam 2 stgh td sbb risau kandungan xda gerak ii

Sy semalam alhamdulillah dapat puasa penuh. Pagi ni pun rasa haus awal tak macam semalam. Baby pun dah pukul 10 ni kurang gerak kejap lagi sy berbukalah. Risau pulak

1y ago

Sama dgn saya sist, smlm puasa penuh alhamdulillah, Tpi pgi tdi saya rasa haus sangat dan saya terus minum la buat cmna kn

smlm sy dpt puasa ..tapi time buka ,xleh nak makan...bila dpt makan..muntah2 sampai 3x.. minum susu pun keluar.. harini kul 9 dh geletar lapar . sy makan je.. sbb risau la pape hal