Ubat elak keguguran

Selalunya kalau pernah keguguran, kalau mengandung lagi, doktor bagi ubat apa? sbb saya dah 5 weeks pregnant, tp malas nk jumpa doktor.. lagipun tak mengharap sangat, sy risau kandungan tak jadi mcm sblum ni. Kemurungan sekejap lepas keguguran tahun lepas, jadi tahun ni taknak letak byk sangat harapan 😌

14 Balas

Tak ada bagi ubat pun sis..doc ckp kalau gugur masa trimester 1 sbb baby tu sendiri yg xnormal..tp kalau dah 3 kali berturut-turut gugur baru doc akan siasat dr segi ujian drh dll

2y ago

Apa pun semasa trimester 1 banyak kan berehat...

Sy pernah gugur juga tp tak patah semangat dan bahayakan nyawa yg diamanahkan dgn berdiam diri tak nak jumpa doc etc. Tak ada ubat kalau takde bleeding ke apa, makan vit prenatal je.

sy keguguran 13w 8sept2021 kandungan x menjadi. sendiri gugur. sekarang pregnant 6w belum buka buku pink. trauma ngan mesin scan bila scan xda degupan jntung janin tahun lepas.

2y ago

sama la dgn sy sis..tahun lepas 13mggu scan je baby xde ada kantung je..scan bwh xnapak jugak .smpai pi hospital buat d&c ..now sy pregnant lagi baru nk masuk 7 mggu..pi scan doc ckp takut pregnant luar rahim pi scan kut bwh doc ckp kndungan ok..semua cantik...tggu 8 mggu scan lagi..harap yg ni cukup sifat lah....

Sy 2x misscarriage, dktr xbg apa2 ubat pun, cuma masa ttc sy bnykkn cri ilmu tntg pregnancy. Mindset kena positive, sntiasa doa yg baik2 utk pregnancy kali ni. ☺️

2y ago

Sama2 ☺️