1 tips hb low untuk ibu2. Harap2 berguna 🥰

Sekarang saya 2nd pregnancy. Alhamdulillah hb sangat cantik dari 1st time bukak buku pink. Hb 12.5.. saya makan jugak pil obimin dr kk. Tapi ada satu tambahan iaitu setiap pagi saya minum satu cawan horlick suam ditambah satu ke dua sudu susu kotak goodday or dutchlady. Tiada tambahan susu pekat or gula ye… jujur saya cakap masa 1st pregnancy hb saya ngam 9 or 10 je. Tapi nurse kk masa tu masih boleh terima lagi. Kalau tak mesti dah drip ubat.. masa 1st pregnancy saya dah tau pasal air horlicks boleh naikkan hb tp saya tak boleh telan air horlicks ni. Jadi kali kedua ni saya nekad saya minum hari2 setiap pagi. Dan nurse pon cakap memang bagus air horlicks boleh naikkan hb tapi jangan minum yg 3in1 sebab gula agak tinggi nanti kencing manis pulak 🤭 harap2 dapat berguna tips saya ni..

11 Balas

3w ago

Hi. Apa maksudnya daging merah? Daging tak masak? Atau macam mana

salah satu tips dari saya, a day before checkup tu makan buah jambu kosong. just beli 1 biji tu then potong2, separuh tu boleh mkn lepas lunch or tea time. sgt bantu naikkan HB. dan a day before juga minum air masak bnyk2, jgn sentuh benda manis tp boleh je sikit2 takut low sugar plak. nnt urine test pun okay.

saya pon Alhamdulillah dari bukak buku 15.5 .. skg trun skit tapi masih ok lagi 14.2 😂😂 saya pulak makan pil obimin jgk tapi sulam dgn vit shaklee ..

Saya plak time bukak buku dulu 12.8 -12.1 camtu. Maintain je. Sampai skrg ni since 6bulan makin drop plak tiap kali check. 10.2 camtu je. Risau nya

Tq for sharing. Nak trylah. HB saya 2nd pregnancy ni 10+ je tak sampai 11 lagi. Sekarang dah 27w huhu. Harap2 berhasil lah tips awak ni 🤲🏻

hb sya cuma 9 ja..mkn mcm2 dh..ubat pon x skip .tapi ttp trun..nnti sya try horlick pula..klau horlick ais x blh ke..

Aaaa patut doc saya suruh minum horlicks kosong jugaa. Okay kita try. Sebab hb saya 9 je. And thalassemia huhu

4w ago

Hmmm saya cuba dah calla. Tak jadi jugaa. 🤧🤧🤧. Sekarang tengah cubaa premomma by nufiya tu pula huhu

mkn obimin dulu ke atau horlick dulu?

4w ago

Minum horlick dulu pun boleh nk mnum sblum mkn ubat pun blh antra slh stu tp msti kne tnggu sejam atau 2 jam bru blh ambk antra slh stu tu. Tk blh mnum serentak

👍🏻