Dilema untuk resign koje

Sekarang pregnant 5 bulan.. Saya lecturer di uni private.. workload banyak sebab saya kena handle sorang for my department.. sayalah HOD.. saya lah program coordinator.. agak stress juga nak hadap.. lepastu dari rumah ke tempat kerja 1jam setengah.. drive sendiri.. sakit pinggang punggung hadap jem tu ya Allah barai sungguh.. sekarang saya baru lepas accident & positive covid.. lepas satu2 dugaan datang.. badan pon masih tak stabil tapi still kerja walaupun sakit.. tak pernah amik mc ya.. luckily saya apply wfh sepanjang sakit ni.. tapi boss dok bising suruh datang office juga.. tapi saya tak larat tak mampu.. risaukan kandungan.. sampai rasa burn out dengan kerja .. dah lah boss macam tak percaya kita buat keje sepanjang wfh.. padahal kita x de rehat kot all out keje walaupun wfh .. should i resign or apply wfh sampai bersalin? Macam mana nak buat ayat strong eh untuk wfh jangka masa panjang? Boss jenis old school nak tengok hasil keje face to face setiap document kena print out sedangkan boleh je bagi softcopy 😩#pleasehelp #firstmom

3 Balas

Ibu I faham situasi you, memang banyak kerja especially ibu seorang programme coordinator also bukan senang. What you can do, ibu pergi ke hospital (ibu akan bersalin nanti) jumpa doctor pakar OG and minta surat rasmi yg mengatakan bahawa ibu bukan dlm keadaan yg beberapa stabil and sihat utk berulang alik ke tempat kerja (reasoning about your current medical condition). Lepas dapat surat rasmi ni, mana-mana tempat kerja pun x boleh tolak and akan terima surat ni. On top of that, doctor kena tulis juga yg ibu sedang mengalami post covid symptoms and perlukan banyak rehat, x boleh travel for time being. I hope this works for you and it should work for you. Jangan resign ya, lepas bersalin you berpantang 3 bulan kat rumah and by that time you dah sihat sejahtera❤️

2y ago

Awhh sangat membantu!!! Thanks for sharing 🙏🏻🙏🏻🌹🌹🌹

Saya pun sedang mengalami dilema yang sama 🥲🥲 mohon wfh tapi pihak management tak approve. Macam tak percaya kita wfh padahal kerja semua hantar on time. Sedangkan sy finance exec kerja wfh pun boleh. Kemana sy patut minta surat doctor ye. Sy ade slip disc dan alahan teruk seperti muntah dan selalu pening kepala sampai rasa nk pitam

pg hospital swasta/klinik Ob@Gyne request surat untuk wfh sampai bsalin, ceritakan mslh puan dkt doktor dulu jd senang doktor nak tulis nanti. semoga d permudahkan urusan 🥰

2y ago

biasanya org guna cara ni. lepas explain dkt boss teman sekerja dr diorang nak accept atau tidak, empathy dorang tu yg sebenarnya penting tp takpaya la amb peduli