Dr boleh keluarkan surat utk wfh ke?

Sy dah nak masuk 32 mggu. Kaki sangat la sakit sebab commute ke office sejam lebih by walking dan lrt. Dah masuk 7 bulan lebih ni rasa tak mampu dah nak jalan. Sebab tumit sakit sangat. Biasa Dr. boleh ke keluarkan surat utk advise wfh?

4 Balas

Klinik swasta saya tak pasti. But hospital swasta boleh keluarkan surat tu cuma atas company law awak la. Mereka terima atau tidak. Faham perasaan tu mommy. Sama macam saya. Yang paling sadis sekali, takde siapa pun offer tempat duduk atau bangun dalam train. Baik lelaki, teenage girls, young woman, unpregnant woman. And the best part was yang offer saya duduk tu warga emas yang perlukan seat tu juga. Saya ingat lagi an Indian lady and a Chinese lady. Saya politely declined sebab mereka pun memerlukan. Sorry terluah pula. Awak pakai kasut apa sekarang? Cuba tukar kasut yang more comfy. Macam saya dulu pakai Skechers yang memory foam. Memang selesa. Saya pun ada masalah sakit tumit jugak. Jenis yang berjalan tu macam jengket. Then saya tukar kasut. Sakit tumit pun kurang. Skechers tu dah macam uniform saya masa pregnant. Mungkin awak boleh cuba.

4w ago

Faham. Kaki saya pun mengembang juga but still bearable. On off. Awak nak pakai sandal boleh, tapi cari yang tapak tebal, comfy insole macam Vincci Comfort, Bata Comfit, Crocs. Yang ni pilihan saya sebab saya ada masalah sakit tumit. Trust me! Pemilihan kasut/sandal sangatlah penting. Jangan pakai sandal yang tapak slim, tipis, atau keras. It will make it worse. Anyhow, semoga urusan awak dipermudahkan 🌹

unfortunately tak boleh. dktr cuma blh bg mc sehari cmtu saja..semua ats budi bicara majikan..blh bincang dgn HR awk. klu kaki bngkak tu, pkai compression socks.

4w ago

oh yeke. dah tny KK haritu mmg dr kata tak xboleh. cuma tak tny swasta je lg.

bahayanya sis pegi jalan kaki mesti banyak tahan sakitkan 🥺 semoga dipermudahkan urusan

4w ago

Akhirnya ada org faham. biasa mengadu dkt kwn office dia ckp biasalah tu pregnant. terus rasa mcm mengada 😅

Boleh try minta kalau majikan/company ada polisi wfh.

4w ago

HR nak bukti. tak apa lah, tak de rezeki. harap dpt bertahan. kalau tak resign jela. 😊