Stress/depressed during pregnancy sbb kerja & overwhelmed. Patut ke minta cuti maternity awal?

Now at 3rd trimester (29 weeks) and makin lama, lagi susah nak perform bekerja walaupun dah dpt Work-From-Home (WFH) sbb Covid-19. Semakin pelupa, susah nak focus dlm meeting, morning sickness dan boss yg tak memahami org mengandung (kena kerja online waktu malam, weekend, work overload etc.). FYI saya kerja IT consultant & expectation tak masuk akal dari client & boss buat saya rasa tak boleh nak handle kerja, menangis selalu sampai risaukan baby, buat gaduh dgn husband sebab saya selalu stress dan moody. Patut ke saya apply maternity leave sebulan awal sebelum EDD? Atau amik annual leave ke. I feel like I'm a burden to my other colleagues too, baik cuti je tapi takut effect gaji/bonus etc..#firstbaby #pregnancy #mommybuntu

2 Balas

Better cuti sis kalau dah stress sangat sebab effect baby nanti dan ibu. Nak bersalin of course nak kena tenang. Since awak pun rasa burden kat orang lain kan. Itu suggestion saya jela, tak pun cuba communicate dgn suami tanya pandangan dia #TAPactiveusers

Better cuti sis alang2 tu dapat stabilkan mood and bakal bersalin tenang nnti😊 Nanti apa2 jadi susah pulak.