Stress kerja due date dah dekat

Saya just nak luahkan apa yang saya rasa, sy mengandung 37 minggu due date 20/12. Tapi sy masih lagi berkerja selagi tak bersalin. Saya rasa sangat stress sebab dah tak larat nak pergi kerja nak kena arah itu ini dengan boss. Saya pula berkerja di kaunter kena hadap dengan kerenah customer. Boss boss atas pula tak faham bila saya mc je cakap tahun ni mc saya kerap mc. Saya mc sebelum2 ni bukan saje2 tapi sebab alahan and macam macam penyakit and masalah saya hadap semasa saya pregnant ni. Btw saya ni first mum. Saya taktahu nak buat apa. Rasa macam nak resign pon ada. Nak tunggu bersalin lambat lagi baby pon tengok masih seronok dalam ni takde lagi tanda tanda bersalin. 😭#firstbaby #bantusharing

6 Balas

Saya faham. Dulu ada satu officemate saya macam awak. Awal tahun 2021 dia ada miscarriage, dapat mc 10 hari. Tahun yg sama dia kena covid, so quarantine. Kemudian pertengahan tahun mak dia strok pulak dalam masa yg sama dia pregnant due mac 2022. Ambil AL sebab ulang alik checkup KK. Masuk 2022, kenaikan gaji dia RM30 je alasan boss dia banyak sangat cuti and ungkit cuti 10 hari dia tu padahal itu cuti keguguran tu 🙂 tak semua org nak faham keadaan kita. Apa lagi kalau boss nya lelaki. Tapi boss perempuan pun sama. Kadang time dia pregnant dia takde masalah tapi dia assume semua org yg pregnant sepatutnya takde masalah mcm dia jugak 😑

2y ago

Itulah tak semua orang faham and rasa apa yang kita rasa. Apa apa pon tq respond and dengar luahan. Semoga dipermudahkan urusan 👍🏼

Sabar ye sis, kuatkan semangat .. sy keja warehouse .. stiap hari buat kerja berat, sy 25/11/2022 bru start cuti , 2/12/2022 kena masok ward dah .. sy alah pon terok kdg xbangun smpai suami tolong bg mandikan .. tp sy tetap kuat untuk p kerja .. walaupon kaki sakit, jalan pon mcm penguin ..

Beza 3hr je due kita...samala masih bekerja...masih hntr n amik ank sekolah jgk..asben tempat keje arah lain...buat setakat yg termampu je sis...x larat jgn paksa diri, bgtau atau amikje cuti bersalin awl...elakkan kita n bby kat dlm stress...peringatan utk sy jgk..huhu

Sama la sis, sy pun still kerja. Tarikh due sama macam awak, time ni pula banyak tender Nk kena siap kan utk 2023. Tapi kerana tugas still tnjuk larat even sebenarnya perlukan rest. Takpelah semoga penat Kita dipermudahkan segala urusan nanti. Aamiin

sepatuknya dh kna bnykkn rht sbb nnti nk pkai tenaga untuk kluarkn baby... u punya bos btl2 zalim ngn staf xkesian org dh trlalu sarat

sy pun xbrslin lgi sis dh 39week due sy 10/12

2y ago

Sama la kita sis due 10/12 tapi masih berkerja.. Dah tak larat rase nya nak bawak perut ni prgi kerja...bby pulak masih seronok kt dalam tu😅