assalamualaikum...hye mommy smua?....mommy2x...sy ingn bertnye...sy skunk tngh pregnant 23week 4day....dlm usia kndungan sy mcm nie...blh ke sy mnum ubt batuk....sbb sy batuk dh 3ari....sy xthn sngt ngn tkak nye yg gatal nie??

Sekadar ingin tahu...

19 Balas

Waalaikumussalam.. Boleh, tpi dptkam consult dengan doctor dulu.. Sbb x semua ubat ibu preggy blh mkn.. Mcm sy aritu, batuk teruk, gatal2 tekak.. sy just minum air yg betul2 suam nak panas tu, bkn suam2 nak sejuk.. Sy minum byk la air suam tu, kemudian sulam dengan buah oren. Sehari 3-4 biji jugak. Tp jgn beli oren yang masam sgt, sbb takut perut tak tahan.. Alhamdulillah, cuma amalkan tu ja.. Lega dah.. Hehe.

Org pregnant ni apa2 sahaja sakit. Demam , sakit tekak, batuk. Kiranya apa2 saja sakit dtng time pregnant kena pergi klinik. Bukan suka2 hati makan ubt atau pun xmkn ubt. Ada ubt khas utk ibu mengandung. Kalau puan tanya dekat sini. Contoh sy bg nama ubat. Dan puan beli tiba2 puan alahan dengan ubat tu. macam mana??

5y ago

Btol jgk kn...sbb kte pn xtau ape ubt yg kte blh ambk....thanks😊

Hari tu sy ade batuk+berkahak.. kahak tu sbb lama dah btuk. jupe dr, ye ckp klau blh buang kahak tu dan mkn strepsil .. sy tye dr blh ke mkn ye ckp blh.. klau xmkn xhlang jgk btuk ia akn pnjg sampai bersalin.. alhamdulillah skrg dah sehat🤗.. ambik yg strepsil madu dgn lemon (xslap sy).. pglmn sy mse batuk

Waalaikumsalam. Better puan jumpa doktor. Sya pun pernah batuk, slesema. P farmasi dorg tak berani jual sebab dos untuk ibu hamil lain dari yg biasa. Klau sakit apa pun better terus refer doktor.

Bg pendapat ira, ubat yg u bole makan hanya bentuk herba2, mcm ira 2weeks batuk xhenti, then ira makan Zecuf (herbal cough remedy) beli dkt farmasi. Inshaallah cpt sembuh.

5y ago

Xde pon .... alhamdulillah my baby sihattt

Sy mkn madu masa preggy kena batuk. Lps mkn tu jgn terus telan madu tu. Biar lelama sket dkt tekak tu. Lps 20 minit tu bru minum air. In shaa Allah baik..

Waalaikummusalam..boleh je ..saya makan ubat batuk ni . Okay . Xde perisa apa2 xmanis..rse herba . Sy beli dkt farmasi alpro . Sesuai tuk ibu preggy dn tuk ank2 kecil

Eloknye jmpe doktor dulu lah...mereka akan bg ubat utk dos org preggy sis 😊 kang dok teguk jeh,takut jd pape pd baby.

Ibu mengandung xsemua ubat boleh mkn, klau ubat btuk n selsema better dpt kn prescription dr doc dlu..

Boleh.. kalau nk gie klinik pergi klinik ibu dn anak.. sb ubt yg dberi sesuai utk ibu mngandung