Saya perlu kan kata² semangat ?

Sejak jadi surirumah ni saya always down sebab rasa tak berguna dan always negatif thinking. Tambah bila ank buat perangai stress tu hanya Allah ja tahu. Boleh ibu² semua bagi saya kata semangat untuk x berputus asa jadi seorg ibu dan isteri

2 Balas

bila awak mulakan dengan 'sejak jadi surirumah...' maksudnya awak dulu biasa bekerja kan? saya pun rasa benda yg sama, sebab dah terbiasa kerja, sekarang duduk rumah kelek anak saja.. ada masa saya pun down jugak, tp saya cuba la share sikit2 apa saya buat tuk isi masa saya dan elak rasa diri tak berguna.. mungkin awak kena tambah sikit aktiviti harian, supaya awak rasa hidup ni ada purpose selain drpd jadi ibu sahaja, kena ada on-going project yg awak boleh buat di rumah, atau sama2 dengan anak.. dan sebelum ni saya mcm ikutkan je peel anak, sekarang saya cuba ubah, pagi2 pakai cantik2 walaupun duduk rumah je jugak, umpama saya pergi kerja, bila mood saya baik, anak pun mcm lagi happy.. kalau awak bersalin oktober jugak, anak dah 4-5 bulan, boleh try tambah aktiviti anak buat sensory jugak sebab masa berjaga anak dah maki. panjang, dah pandai nak main, mana la tahu kurang buat perangai.. semoga Allah permudahkan segala urusan puan..

Ingat satu je, kita buat..jaga anak kerana Allah, kita sabar je kalau anak mcm2, sebab masa anak membesar ni sekejap ja, nanti dia dah besar takde dh moment tu..ingat tu ja, buat semua tu kerana Allah, bukan kerana anak atau suami..insyaAllah nanti Allah bagi kesenangan dikemudian hari.