First time jadi ibu rasa mental down

hi ibu2..siapa kat sini pernah alami rasa mental down...rasa tak kuat nak galas tanggungjawab..stress tak dapat tidur lena..dan rutin harian ibu2 berubah 360° untuk jaga anak dalam usia bawah 1 bulan..macam mana ibu2 dapat sesuaikan diri?..ya Allah fikiran saya celaru dan rasa down nak menangis sepanjang masa...ibu2 tolong saya..saya masih pantang 16 hari..dah rasa tak kuat semangat😭😭😭#pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp #firstmom

12 Balas

sy pun mulanya stress , sakit jahitan lagi , nak berak pun tak boleh taik keras😭 nak gerak sikit pun pedih masatu baru 4/5hari bersalin .. anak pulak kuat menyusu .. start 12am-8am mmg akan berjaga nak susu nonstop .. stop pun mcm sejam gitu je pastu sambung susu balik .. susu pulak tak byk lagi la stress puting luka pulk bagi susu formula dia taknak .. lagi la sy nangis ii .. sampai marah bila tgk anak menangis tapi suami tidur buat tak tahu .. hm tapi kesian dia penat kerja seharian .. ada jugaklah termarah sbb tak membantu😢..sy ckp dgn dia klu nmpk sy tidur bgi kanlah susu kejap .. jadi mcm depression nangis je dok dgr anak nangis padahal bru lepas bagi susu .. tapi lama ii tu terfikir kesian dia .. dia baby lagi , dahaga pulak tu .. kita dahaga takpe boleh cari sendiri , anak mmg berharap dari kita je .. esoknya makan lobak putih alhamdulillah susu byk sampai bengkak susu.. lepas urut ii susu dh byk .. alhamdulillah tak stress sgt dh❤️pagi jelah tak cukup tidur sgt 🥲tapi takpe .. sis ikut masa tidur baby lepas dia susu tu kan dia tidur , sis tidur jugak masa tu . so masa tidur kita balance la sikit🥰 semoga dipermudahkan urusan kita semua untuk menjadi ibu yang terbaik dan kuat💗

sama mcm sy. 2 minggu pertama tu mmg menangis je setiap hari. sampai dalam hati rasa mcm menyesal beranak. susahnye ada anak. rasa tak bebas. selama ni baca luahan, tgok kat ig tiktok pasal org ckp postpartum depression, baby blues. bila da jd ibu, sendiri hadap, baru la faham benda tu semua. normal sis. sbb hormon kite bercelaru, tak cukup tidur dan mcm2 lagi la. benda pertama kali kite buat, mmg rasa susah sis. lama2 nnt akan ok. mcm sy awal2 tu letih sbb berulang kk cek kuning bby, kena warded sbb kuning tinggi. pastu baby taknak menyusu terpaksa bagi botol. lama2 alhamdulillah lepas da habis kuning tu, dia nak menyusu direct semula. tp susu sy pulak sikit. sbb tak banyak ransangan masa dia kuning tu. jd ibu ni sis kena buat apa yg sis rasa sesuai utk sis dan baby. lama2 nnt sis akan lebih tenang n paham apa baby nak. awal2 mmg camtu sis. baby menangis normal. sbb tu je bahasa dia. fasa ni akan berlalu. be strong ok. u are doing great.

ya Allah samanye awak dgn saya..saya pantang 15 hari..kurang sehari dari awak..sejak berpantang saya rasa down. rasa sedih. mlm2 masa semua org tgah tido, saya susu kan bayi, saya ngis sorang2. saya ngis sngt2 smbil berdoa kpd Allah untuk cepat hilangkan perasaan down ni. saya pulak pntang rumah mak saya, jauh dari suami. saya berdoa nak cepat baik dan sembuh kuat mcm dulu. nak sihat mcm dulu. nak balik rumah saya balik. semasa rasa sedih tu, saya kerap fikir mcmana nak galas tanggungjawab ni, mampu ke saya, saya dah xleh hidup mcm dulu. saya akan berada di dunia yg berbeza dari dulu. lepastu saya rasa mcm, "kalau x kawin" mesti aku tgah seronok tido apa semua. ha smpai mcm tu kdg2. bukan x sayang anak saya. saya syg dia..cuma saya ada baca bila bepantang mmg akan ada ibu2 yg pospartum anxiety, atau pospartum depression. kdg2 sebab hormon sama. saya berdoa perasaan ni cepat hilang dan saya ok mcm dulu.

1y ago

ye dengan anak meragam lagi...saya tak tahu dia nak ape..saya rasa nak marah je..susu badan pun kejap2 leapstu menangis..

hi ibu.. sye pun rse benda yg sme.. memg stress.. lg2 sume bnde letak kt bahu kte.. sikit2 mak.. haih rse x sempat nk rehat.. memg mental down.. tp pcaye la mommy lme2 kte akan biasa.. klu bby nanges jgn stress, memg bby akan nanges n tu normal.. mula2 memg susah, sye smpi trauma ble wktu mlm tkot dye mnanges mngamuk.. tp ade hari dye ok..ade hari yg x ok.. bende 2 akan blalu...n lme2 kte da tbiasa n rse senang.. skg klu bby nanges, sye x panik dah & bjaya tenangkn n bg bby tidur.. lps tu bru knfiden tu dtg.. jgn rsau ye mommy.. u r doing good!

Tengah alami. Baby baru masuk 20hari. Baby boy memang nak mengempeng je isap susu. Bila husband pergi kerja rasa sunyi sangat. Nangis sorang2. Tapi bila tengok muka baby, dia tenung kita terus rasa ya allah kenapa la aku rasa macam tu. Selalu doa allah kuatkan diri untuk tempuh fasa jadi ibu. Kawan2 pun banyak bagi semangat. Taknak ke buat group where moms boleh share anything sama2. Kalau ada berjaga pgi buta at least tak bosan kan chitchat sambil menyusukan anak. #firstmom #firstbaby

cuba tenangkan diri..kalau bby ngis jgn cepat kalut..jgn rasa semua susah..MMG bila dh JD ibu semua berubah.. insyallah semua nye ok..sy PJJ dgn suami bila ada ank semua sdri..tenang kn diri..jgn mudah kalut..bby ngis susukan jgn cpt gelabah..buat apa2 slow2 atas kemampuan diri..bila MLM anak x tdo normal bby x dpt beza siang n MLM..time bby tdo ambik masa rhtkn diri..jgn kja..insyallah ibu kuat💪💪💪💪

1y ago

Terima kasih sis😭

minta husband tlg awak apa yg patot. buat sama2. bila kita jadi ibu mmg totally apa2 rutin harian sebelom ni akan berubah 360°. xkan sama mcm sebelom ni. masa tahu awak pregnant tu bermakna awak mmg dh bersedia nk mengalas tanggungjawab awak sbg ibu. awak bukan keseorangan. dalam app ni semua mommy lalui fasa mcm awak. fasa baru. benda baru yg kita kena belajar.

sy pun alami benda sama masa 1st bersalin hrtu.. balik rmh saja tpksa bersengkang mata, bby asyik nngis. Rasa geram+sedih+marah + xdpt tidur.. smpai kdg² tmrh suami sbb stress yg amat. tpi lama² prasaan tu akn hilang juga skit² .. masa bby tidur.. cuba tgk dia.. mmg tenang rasa.. bby ambik masa tenangkan dri dgn persekitaran tmpt kita.. hrp mmy okay ☺️

Hi sis. Mmg akan stress sbb kita hilang tidur and tak bebas. Tp cuba buat something utk tak pikirkan sgt. Kalau stress sgt baby nangis, saya akan biarkan baby atas katil skjp dlm 10 saat begitu, keluar dari bilik, tarik nafas, ambil masa then masuk angkat baby. Take a few seconds break. Kena jaga mental sbb takut post partum depression nanti lagi susah

Sy baru merasai ap yg sis rasa. Baby baru 27hari. Memang menangis nk handle baby bila mengamuk. Pantang rumah mak dan makla yg tolong tgk bila sy burn out. Amik masa cuci muka selawat atau tido kejap sementara mak tgkkn baby. Dh tenang lps tu.