Tukar career

Mommies yang surirumah, boleh share kata kata semangat untuk saya yang nak berhenti kerja untuk jadi surirumah sepenuhnya? Tapi saya risau pilihan saya salah. Tapi dalam masa yang sama banyak benda yang perlu difikirkan sampai saya rasa jadi surirumah tu jalan yang terbaik. Please mommies. Mana yang sudi tinggalkan ayat ayat semangat dan pandangan, thank you so much 🥺#advicepls #pleasehelp

11 Balas

Kekurangan jadi fully housewife.. . Rutin hampir sama hari2. . Takda teman borak bila suami n anak2 p kerja p sekolah. . Suami balik kerja letih penat belum tentu dapat borak2. . Time period ka tak period ka weekday ka weekand ka tetap kena bangun awal. . Mungkin ada lagi…. Kelebihan fully housewife… . Dapat jaga n besarkan anak sendiri. . Rumah lebih terurus. . Jimat duit mengasuh . Ada me time bila anak2 dah start sekolah. . Mungkin ada lagi… Pada saya, saya just enjoy the moment dengan anak2 n suami. Saya pernah bekerja sebelum ada anak. Sekarang anak2 dah sekolah, pagi tu dapat me time sekejap. Pergi jogging, dapat senaman, dapat makan sorang2, tengok movie sorang2, kemas rumah tanpa ada gangguan. Yang paling penting komunikasi dengan suami. Saya pernah burnt out. Pernah tendang pintu bilik sampai pecah. Pernah menangis depan anak2. sebab penat. Taktau nak cakap penat macamana. Kena selalu borak, cerita apa kita buat dirumah kat suami. Biar la cerita yang sama pon, janji dapat borak2 dapat luah. Apa2 cerita dengan suami jangan cerita kat orang lain. Fikirkan diri sendiri dulu. Yang penting apa kita buat kena ikhlas. Bukan happy kids happy parents. Tapi, Happy mom happy family. InsyaAllah Allah sentiasa ada. Good luck sis.

I'm the one jugak! 😊 Alhamdulillah tak menyesal dgn keputusan ni. Decide utk berhenti kerja 2019 sbb 1st pregnancy alahan kuat, plus bila berhenti kerja boleh akhiri pjj dgn husband since kahwin 🥲 Alhamdulillah skrg 2023 still don't have any regrets. Happy dapat tengok anak membesar depan mata walaupun penat tu MasyaAllah. Sy tak tipu jadi fulltime housewife ni penat ya berbanding kerja 🥲 But its okay im happy with that. Bab financial awak perlu bincang betul2 dgn suami ya. Apa2pun keputusan yg dibuat perlu persetujuan bersama suami & isteri, baru kedua2nya happy 🥰

sye resign kerja awal tahun hritu tanpa apa2 backup plan sbb anak asyik kluar masuk wad + tgh pregnant 2nd baby masa tu. bincang dgn husband, husband ckp ok kite fokus dkt anak2 dlu and after resign sye pindah ikut husband sbb sye pjj dgn husband dh 2tahun. Alhamdulillah skang seronok jd housewife sbb blh pergi mana2 je bile2 masa dgn husband 😆. dpt tgk anak2 mmbesar depan mata cuma pnt skit sbb yg sulung dalam fasa lasak, baby pulak baru 2bulan 🫢. bab komitment tu bincang dgn husband sis. kalau husband sis ok, jdla housewife.

Saya antara yg bekerjaya . Sblum ni keje as nurse kkm. Tp sbab husband sendiri yg paksa suruh brenti sbab keje nurse kan leceh. So saya berhentila juga. Tp nasib husband keje sendiri business so saya jadi assistent and tolong2 dia skit je. Alhamdulillah sebulan blh la ade income 4-5k, actually lagi bnyak dari sblum saya keje kkm ni hehe. Keje pun santai2 je . Sblum resign kkm mmg prnah gugur2 je maybe sbab penat badan. Lepas resign dpt pregnant and now 33w dah. Im happy juga at the same time. Mental smua ok.

sy dulu bekerja. masa tu tgh pregnant. bila nak dekat due date, sy resign. fikir nak besarkan anak depan mata sendiri. lagipun en suami setuju kalau sy resign. en suami utamakan kesihatan sy dulu sebab pernah gugur sebelum ni. katanya duit boleh cari tapi kalau ada apa2 jadi kat sy (kandungan baby kami) lagi susah. so, kalau sis risau sal kewangan, kena bincang betul2 dgn suami sis. semoga dipermudahkan segalanya.

hi awak.. sye antara wanita bkerjaya yg tukar kerjaya jd surirumah ble tw pregnant &now baby da 9 bln.. for me, dua2 ade pro n cons.. n kte mampu pilih jln yg ssuai utk kte ketika itu.. worries? memg byk.. ble keje kte rsau kandungan/anak.. ble jd surirumah rsaukn kwangn plak.. kdg kte x bley pilih 2-2.. tp pilih mne yg tbaik utk kte..

9mo ago

Setuju.

Sy resign masa mngandung 5 bulan. Alahan kuat x boleh bau produk kilang sy. Sy lak QC. Cuba bertahan selama y boleh tp alahan x hilang. Mula niat lps bersalin nak cari kerja semula. lastnya suami dah rasa selesa ank dijaga sendiri, makan pakai ank suami terjaga.

Masa single dlu sy penah buat keputusan yang salah iaitu benti keje. Lepas few years keje balik, sy mmg rasa teruk sgt n dh fobia. Skrang pun sy ada la perasan da xnak keje tp bila ingat balik situasi dulu, sy xnak. So klu sy, akn tetap terus bekerja 😂

stay at home mom ni penat mental lebih..maybe penat fizikal lebih jg. biasanya utk weekday kerja tempat sama 24jam. pastu jumpa org sama for the whole week. if puan ok macam tu then blh fikir yg lain plk.

Bila kerja anak takda depan mata risau sgt. Bila anak 24/7 depan mata kewangan kurang kukuh pun risau juga. Jadi dua2 ada pros & cons. Apa2 pilihan kita niat & serahkan pada yg Maha Kuasa.