Full breastfeeding

Sedih sgt..anak sy full bf..nak masuk 3 bulan..dia mmg kuat menyusu dan dia kencing byk..mak sy salahkan sy..dia kata anak sy kencing byk sbb sy suka minum ais..haritu anak sy batuk pun dia salahkan sy sbb sy suka minum ais..sy stress sgt..bila sy kata tu mitos dia tetap salahkan sy..

14 Balas

faham sgt perasaan sis.. org tua2 mcm tu la.. sy kena dgn mil.. syg sgt kt cucu kot smpai semua nk slhkn kita.. pdhl bnda tu normal je bkn ada apa2 masalah pun.. takpe tak pyh fahamkan org yg rsa dia betul.. lpsni sis tukar pampers baby sndiri, bungkus terus buang, jgn bg mak tgk langsung.. jgn bg dia tukarkan pampers.. baru tak blh komen itu ini.. klau dia tnya ckp kencing berak dia ok je.. takkan dia nk korek tong sampah utk check kan, klau smpai level tu mmg sengaja cari kesalahan org namanya.. p.s: sy dulu tiap minggu suami msti balik kg, tiap kali kt sana je mil yg beria2 nk uruskan anak sy, bkn sy mntk pun.. mndikan, tukar pampers semua buat kt tmpt open (ruang tamu).. lps tu sy buat semua sndri dlm bilik, lps mndi bawa msuk bilik bersiap kt bilik.. (lantak la org nk kata apa) pampers kotor pun bawa sekali, buang asing seboleh mungkin elakkan dia tgk sbb semua bnda nk komen lpstu dia yg nk buat.. lama2 dia senyap sndri, tp masih juga cari peluang bila ada... nnti dia komen psl bnda lain plk

apebenda laa. kuat nyusu kencing bnyk maksudnya ckup laa susu. kang klau kurang susu memandai bg nestum la apa laa konon tak kenyang tak ckup nutrisi. takleh brain org tua2 yg suka judge ni 🙄. saya sendiri ada je mak dgn mil yg jenis ceni. cuma saya lebih suka tegas. Kita ni kalau org tua nasihat iyakan je wlaupun salah, tp saya tak ikut je. kalau dia insist nk gak kita ikut, sorry laa lepastu mmg jarang la dpt tgok cucu.

Adults drink water = kencing banyak Same as babies drink milk = kencing banyak It is typically a sign of a healthy diet Babies kencing 4-6 times /day, every hour, or maybe more frequently. Focus on the color of the urine, if its light yellow to clear then should be okay. Boleh jumpa paediatrician to confirm ♥️ Hugs 🤗

2y ago

Yes btl..tu yg sy cuba explain..dia minum susu kuat mestila kencing bykkn..

jgn stress ya. dgr je la ape ibu awk ckp, tpi jgn simpan dlm hati. anggap mcm angin lalu je. mne awk rasa x betul tu, xyah la ikut. dgr2 gitu je.

2y ago

Btul la tu,, klau sy 2,2 spi ank dh sthn lbh,, mcm2 nk disalah.. biase lah tu org tua kan. Sy pun kdg terase tp sy bt mcm msuk tlinge kwn klua tlinge kiri,, mls nk lyn nti bile lyn overthinking nti 1 ape pun x boleh nti last2 kite jgk lg yg kne. Baik buat x dgr je or yg mne boleh trime dgr je..

Hehe sabar ya sis. Mil saya pun selalu tegur, tapi saya minum ajer. 😂 orang tua camtu ler, hampir semua benda serba tak kena, mummy juga yang dipersalahkan 😆

Sabarlah sis.. mak sy pun jenis kuat sgt pantang larang. Jenis sy ni, mana yg blh terima tu sy ikut.. mana yg x tu sy buat x tau je. Lain² tu pndai² lah jaga

Org tua² ni lain sikit.. Kadang sy pelik, yang educated pun dok percaya pantang² org dulu yang terang² tak semua betul.. Stress kan 😪😪😓

sye selalu percye yg mana perlu .. yg mcm mngarut ni tk berdasar ni sye abaikan .. syg dgr jee okok . pastu sye buat tk thu je ..heheh ..

Alhamdulillah itu tanda nya anak mommy sihat. Kuat menyusu nak cepat membesar tu. Moga dipermudah urusan ya

2y ago

🥰😍 mesti comel. Sama²

Normal la tu baby kencing banyak sbb kerap menyusu. Pelik2 lah org tua ni.

2y ago

Kan..dorg ni terlalu terpengaruh dgn org tua dulu2..stress sy..