Doa yang Tergantung

Aku nak straight to the point je la eh.. aku ni mak kepada tiga orang anak.. baru kawen 3 tahun.. dan atas faktor ekonomi dan anak kecik aku tak bekerja mengharapkan 💯 kat suami.. aku pernah bekerja atas sebab tertentu aku berhenti.. aku teringin nak tahu.. kawen kan membuka pintu rezeki.. tapi kenapa aku tengok suami aku makin susah bila dia kawen ngan aku.. dulu bila dia bujang dia boleh saving banyak sekarang menanggung kami anak beranak dan memang tiada saving.. aku selalu doa dipermudahkan urusan suami aku dan dilancarkan rezeki suami aku.. tapi entah kenapa sampai sekarang hidup kami masih sama.. kekadang aku rasa kami isteri dan anak anaknya adalah bebanan untuk nya.. betul ke kawen ni akan bertambah rezeki..

35 Balas

Tak pe sis. Sy pn dh kawen nk msuk 8 tahun tp rezeki kdg ckup2 je. Stiap bulan rasa sesak d dada mgejar nak byar komitmen sbb hsband je kerja. Sy jaga anak kat rmh dn hantar ambil anak ke sekolah. Kdg sy nak sgt kerja utk bntu hsband tp ssh dgn jadual anak sekolah ptg dn xbiasa lg kalau naik bas sewa. Tp yg sy sedar, rezeki duit mmg struggle sikit tp allah kurniakan rezeki kesihatan dgn kami sekeluarga, rezeki ada ibu mertua ipar duai baik dan mak ayah sy yg xberkira mmbantu kami skeluarga, rezeki suami yg xpernah berkira kalau ada duit lbih dgn sy dan rezeki suami yg kerja keras dmi mncukupkan kami skeluarga walaupn kbyakkannya utk bayar komitmen. Dan sy xpernah tpikir pn utk tmbh anak sbb 1 anak pn kami struggle tapi allah kurniakan bby dlm perut sy skrg walaupn kami xda plan pn nak tmbh. Alhamdulillah. Tak apaa. Mgkin akan bw rezeki. Mgkin skrg sis skeluarga struggle sikit. Insyallah pelan2 rezeki makin cukup. Nasihat sy yg byak komitmen bulanan ialah jgn tambah komitmen yg xbermanfaat sis. Hidup sederhana saja. Semoga dpermudahkan sis.

Ekonomi malaysia skrg mmg buat org sesak sis. Sebab tu banyak case suicide, mental health. Kadang doa saja tak cukup sis, cuba lebihkan zikir, sedekah & kalau mampu duha tiap hari. Pastu yakin dgn Allah swt. Kadang ada yg ketawa bila baca apa yg saya tulis ni tp buat yg practice or hidup dgn org yg practice benda ni, dorang tahu the miracles. Tp jgn pulak baru sehari dua buat dah pertikai kt Tuhan mana rezeki tak jatuh dari langit pun. Dan buat pun kena ikhlas. Saya saksi these miracles did happen around my circles many times. Even saya sendiri the more i give the more i get, kdg taktau dari ceruk mana dtg duit ni 😊

3w ago

lurvee💕

kadang kita jangan ukur dari segi duit, rezeki tidak hanya dalam bentuk duit. rezeki anak-anak yang sihat, rezeki suami yang baik. kena pandang setiap nikmat yang datang tu as rezeki. macam saya pun suami je kerja dengan gaji basic sahaja, tapi alhamdulillah kamu hidup dengan apa yang "perlu" je. lepas tu sentiasa doa semoga Allah berikan rasa cukup tu. kadang ada tahap takde duit sampai korek tabung & tukar syiling untuk belanja. tapi alhamdulillah masih rada cukup. sekarang saya selalu ajar anak² untuk doakan setiap kali bapak diorang keluar kerja. doa semoga Allah mudahkan urusan bapak diornag cari rezeki.

4w ago

Korek tabung.. Teringat kenangan beberapa bulan lepas. Eh, lebih dari cukup keperluan bila korek tabung. Siap boleh bayar hutang. Kami lupa kami ada tabung syiling masa tu. So, masa senang beringatlah walau sekecil mana nikmat yg kita dikurniakan Allah. Masa susah pun beringatlah kepada Allah, dan jngn lupa ada tabung tu 😂

Faham sis, saya pun pernah berada dlm situasi tu sis. Bila anak kami lahir, hutang tiba2 bertambah & kerja hilang. Saya dlm pantang hampir tiap2 hari menangis fikirkan nasib anak. Kesian juga tgk suami gigih cari duit. Tapi satu hari tu, saya ada ternampak satu post pasal rezeki Allah. Start dari situ saya cuba tgk rezeki Allah tu dari sisi yg lain. Saya mula untuk bersyukur & yg paling penting tawakal kepadaNya. Bila kita dah usaha, kita percaya Dia mesti ada rancangan yg lebih baik. Lepas kami berdua tukar mindset mcm tu, slowly rezeki kami masuk sis… amalkan juga doa nabi yunus. Saya perasan setiap kali kalau kami dlm kesusahan, doa tu akan membantu kami keluar dari masalah.

tak baik ckp mcm tu . fhm stress dgn kewangan tp rezeki bukan nya dr sudut "kewangan" .kena nmpk rezeki yg Allah bg dlm 3 tahun dh dpt 3 anak .ada org 3 tahun menunggu zuriat dr rahim sendiri .rezeki ni kita x blh beli guna duit pon.rezeki lagi ada suami .ada org suami meninggal .kena byk bersyukur br Allah tambah .dh terlalu byk nikmat Allah bagi tapi kita manusia hanya nmpk apa yg kurang saja sedangkan kita ni hamba .bersyukur hidup dkt Malaysia klau nk banding hidup dkt negara lain..nak mengeluh penat blh tapi hanya dgn Allah sebb Allah Maha Mendengar .tiap kita tulis dicatat jadi jgn kufur pada nikmat .Allah Maha Kaya

InsyaAllah kita betulkan solat kita Allah akan betulkan segala masalah kita. Jaga solat awal waktu, selalu bersyukur, InsyaAllah walaupun x de duit kita x rasa sesak dan tekanan sgt. Memang kawin dan ada anak akan bertambah rezeki, tapi bukan dari segi kewangan je, tgk balik hubungan kita dgn Allah, hubungan kita dgn manusia.. betula kan dulu satu persatu. Jangan mengeluh kalo diuji, selagi hidup, selagi tu la akan ada ujian. Semoga sis dan kita semua yg diuji pelbagai ujian ni Allah permudahkan segala urusan kita aamiin.

sye penah tnye soalan yg sme kt suami sye sdangkn sye tw jwpn nye.. dlu blum kwen, mest la saving byk, duduk umah mak, bulan2 hulur berapa ratus je.. skg da kwen, kne mnyewa luar, klu lembah klang nie maunye 1k sewa bln2 x msuk bil api air, duit kete, duit mnyak, duit blanje umah, duit susu pmpers anak.. Hsband sye tnye sye blek, ape nikmat yg sye dpt lps bkahwin compare dgn blum bkahwin? contoh nikmat kasih syg, ade anak.. itu sume rezeki yg mgkin kte tlepas pndg.. bab kwangan tu memg susah nk ckp yela ekonomi skg pun x mnentu..

4w ago

❤️ Suka komen ni. Ada komunikasi antara suami isteri.

Saya pon suami sorg je kerja duit mmg xd saving langsung dalam bank mmg rm 0.00 bila dpt je gaji trus bayar duit umah bill2 apa smua brg dpur& ank utk sebulan trus dalam xd duit tu ada je org bg rezeki kadang bkn dlm bntuk duit tapi org sedekah macam2 itu pon dh 1 rezeki kadang2 Rezeki ni bukan dgnnya ada duit je manjang tapi ada anak yg sihat , pasgan yg xbuat prangai pon 1 rezeki ☺️

Sis kena yakin dengan Allah. Yakin dengan doa kita. Sabar dalam islam tu indah. Saya akui saya pun susah. Tumpang duduk rumah mertua. Sana sini orang mengata. Suami pula cukup2 makan. Emas2 semua dah tergadai bayar komitmen. And dulu pun saya pernah bekerja. Memang best sebab kita berduit. Orang kata, awal perkahwinan 5 tahun memang kita akan alami masalah ekonomi. Selepas 5 tahun insyaAllah. Hustle dari kerja tu akan terbalas nanti. Saya yakin pada suami dan juga pada Allah. Sis jangan give up ya

saya an dulu pernah berpikiran macam tu sampaikan suami cakap percaya je kat Allah insyaallah Allah permudahkan urusan kita sejak dari tu bila duit mula menipis jaa kami makan jaa apa yg ada nnty tau ii ada orang bagi makanan or duit memang tak selalu tapi bile betul ii takde duit tup ii orang bagi duit. yg penting doa isteri paling mustajab bile solat doakan yg baik ii untuk suami ngan anak ii plus diri kita sendiri insyaallah Allah bagi apa yg kita mintak tak cepat and tak lambat insyaallah