Hai semua.

Sedih bila husband ckp kwn yg kahwin lewat 2/3 bulan dri kami dh ad ank dan otw second. Kadang nk kuatkan diri sendiri yg ni rezeki Allah bagi. Tapi kadang ii sedih juga . Any kata ii semangat?

14 Balas

hai sis, sedih tu normal utk org yg ttc. Lagi² bila dpt tahu org yg kawin slps kita dh ada baby terutama sekali kalau org tu adik sendiri. Sedih dia tu lain macam. Kalau org lain tu tak terusik sgt jiwa. Adik sendiri ngandung terus nangis 😂. Sy fhm perasaan awk. Tp jgn terlalu larut dlm kesedihan. Saya pun genap 4 tahun kawin baru Allah rezekikan baby. Tahun depan bersalin. InsyaAllah. Sis dah berapa lama ttc? Dlm situasi skrg sis terima dgn gembira je kalau dgr berita² psl org pregnant. Doa yg baik² utk mereka sbb apa yg kita doa kat org akan kembali kpd kita. Mcm sy dulu if MIL sy or suami sy or kwn² sy cerita si fulan ni pregnant sy respon dgn lafaz "Alhamdulillah. Rezeki dia" sambil senyum. Awal² mmg rs pedih. Lama² kita rs redha. Mudah²an asbab kita meraikan berita² gembira ni Allah gembirakan kita balik. Dlm masa yg sama kalau tak pernah jumpa doktor utk cek kesuburan atau cek samada ada mslh dalaman mcm pcos ke cyst ke sperm suami bermasalah ke ada mslh genetik ke, awk & husband kena berbuat demikian la. Mcm sy sendiri sy ada endometriosis, pcos & mslh tiub tersumbat so sepanjang 4 tahun tu mmg sy fokus utk sihatkan diri sy je. Tak fokus sgt pun utk dpt baby sbb doc kata the only way utk sy pregnant HANYA melalui IVF sbb masalah endometriosis td dgn tiub tersumbat. TUP² 3 hari lepas tarikh anniversary ke-4 dpt berita sy PREGNANT 6w. NATURALLY pulak tu. Kuasa Allah mengatasi segala²nya. Jd awk jgn sedih ok. Tiba je masa yg tepat utk awk & suami timang cahaya mata nnt korg berdua akan dpt kabar gembira. aamiin. InsyaAllah. Sy doakan urusan sis & husband dipermudahkan 😊

6mo ago

Alhamdulillah. Tahniah sis @azida anuar & pasangan. Selamat berpantang 😊

Ank tu rezeki Allah bgi walupon kite sbgai hambaNya sudah berusaha utk dptkn ank tpi Allah blom izinkn,ape bole bt,kite pon xbole nk lwn takdir kn..kdg2 dia blom bgi kite ank,ade hikmah nye mngkin kite blom nmpk,ape yg jadi sume bersebab...stu lagi sebagai suami xbole pertikai psl ank dgn isteri,itu hal paling sensitif utk sang isteri...sy ade ank tpi ade je org skliling sy yg da lama kawen blom ade ank,even benda tu bkn sy yg Allah uji tpi sy pon rase sedih sbb dorng slalu kena sindir2 psl xde ank..ade yg tnye sy ade tips x nk mudah mngndung,sy kata xde tips pon ,ape yg pnting doa yg baik,dan hati kite kena redha,xbole nk terlalu berharap..walupon Allah xbgi rezeki ank,Allah ganti dgn rezeki kesihatan yg baik atau wang rnggit..

memang kena selalu ingatkan diri dan suami yg apa pun jenis rezeki semua dari Allah. jika belum diizinkan, maka belum waktunya lagi yg tepat. sedih tu perasaan yg normal. kita cuma hambaNya yg lemah. sebab itu juga la kita cuba usaha sebaik boleh dari segala segi. bukan usaha dalam bilik je. baiki hubungan dengan Allah, baiki hubungan sesama manusia. jaga kesihatan badan yg telah diberi. suami isteri dua dua mainkan peranan yg penting. suami sebagai ketua keluarga yg kena pimpin tangan isteri untuk usaha dan kuat bersama. Allah uji untuk hambaNya yg mampu. bila lalui ujian ni dengan jayanya, bila tiba rezeki yg dinanti inshaAllah pasti akan rasa manisnya usaha yg telah diberi sebaik mungkin

kena selalu pegang, apa yang Allah nak bagi Allah akan bagi, rezeki ni dia datang bukan bila kita minta, tapi bila kita perlu, Allah knows everything. people can talk tapi yang sakitnya, usahanya semua kita. Dengar boleh, tapi jangan hadam apa yang orang cuba cakap benda negative, Sebaiknya cari circle yang keep sharing positive mindset. Rezeki takkan pernah salah alamat dan masa 💕 Trust Allah, Allah akan berikan waktu paling tepat 💕 Dalam masa yang sama teruskan usaha / alternatif dan tawakal 💕

hi sis. jgn rasa down. belum ada rezeki lagi tu. just enjoy ur life dengan orang tersayang. hidup ini kita tak perlu bandingkan hidup kita dengan orang lain. kalau mindset kita cm tu, mmg akan rasa down. rezeki itu cepat atau lambat. think positive. munasabah diri dan peribaiki kelemahan dalam diri kita. bila kita betul2 da bersedia untuk bakal jadi parents, insyallah semoga ada rezeki utk sis. minta doa yang baik2.

saya pun ttc. Alhamdulilah. rezeki Allah dia nak bagi. Dia akan bagi bila sampai masanya. Saya selama ttc. Memacam dah saya buat. kesuburan semua dah buat. Penat asik amik darah je. Tapi lepas je buat check tiub . Alhamdulilah bulan tu jugak Allah bagi lekat. InsyaAllah selagi ada rahim.Selagi tu kita boleh pregg. Saya doakan semua ttc merasa menjadi ibu juga suatu hari nanti . Amin

ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. allah dah atur semuanya sis.. bila ada ank takut mental pulak tak blh jaga. penat jaga ank jaga rumah mslh dgn suami lg mslh kewangan mslh dgn mentua ipar.. lps ada ank kdg suami brubah , kita sndri pun akn brubah. ada je yg tk brubah ikut org jgk la

anak tu rezeki,mgkin Allah belum bg sbb nk sis n husband kukuhkan lg ekonomi.patut husband bg kata semangat bkn down kn lg isteri,klu stress mcm mana nk ada rezeki nya.kdg2 masalah bkn dtg dari isteri,huband juga bole jd punca.sis kuatkan diri, insyaallah ada rezeki ti

Xyah tengok org sis. Sy pn cousin yg kawen dulu tp anak dia da besar dh pn. Percaya la rezeki masing2. Allah bg bila kte da ready. Keep on praying. Dah try urut2 tradisional klu masih x jalan, try pulak ivf ke apa ..

Saya lepas sebulan kahwin terus mengandung tapi takde rezeki Gugur pada minggu 6 masa tu bulan february Lepas gugur, bulan mei lekat lagi.. Rezeki tak pernah salah alamat Allah akan bagi pada waktu yang tepat..