mak mak ckp awal kandungan jgn heboh2

this my second pregnancy tpi kali ni my mum pesan diam2 smpai baby dh 4 bulan. they do belive if u told to everyone u might lost. i tk tau la betol ke tak but apa pendapat korg??

20 Balas

Petua org tua tu ada baiknya. Bkn sbb takut keguguran awl. Tp klu rmi tau ni, byk mulut yg akn komen mcm2. Buat ini xboleh, buat itu xboleh. Mkn ni salah, mkn itu slh. Last2 kita sdri yg stress. Lgpn klu btl gugur awal, xde la rmi sgt org yg kita nk inform sbb org2 ni msti akn taye perkembangan baby kita. Ni pendapat sy la.

Selalu mmg mcm tu...jgn heboh2 sgt... Bkan ape risau org dengki2 hantar bkan2 je.. Mmg mcm mengarut dh 2020 still ade cm tu tapi tulah hakikat nye... Lg pun 3 4 bulan ke bawah tu janin still lemah lg... Mcm2 bleh jd... Yg penting doa byk2...org nk buat jahat klau allah x izin kn pun x kn terjadi...

For me ya. Sy mula2 pregnant x heboh pon sbb takut apa2 jd. Just bg tau family je. Abg sy pulak bila dpt tau wife dia pregnant terus update status. Tp x lama tu gugur.. Kali ke2 pregnant pon cpt2 update status. Pastu gugur jgk. Sbb ni la kot jgn hebohkan dulu. Tunggu kandungan besa sikit.

yg I percaya masa pregnant elok la kite diam2 je dlu.dh lahir baru kita hebahkan melalui knduri akikah tu.tp close family kena tau la dr awl.mcm I just inform parent, in law n close frend je.soc med mmg lgsg takde up apa2..

Sya mengandung 6 bulan bru bg tao mak sendiri. 7 bulan bru bg tao mak mertua. Haha. Bukan nak sorokkan k apa. Saja nak bagi suprise sbb ni cucu pertama dia. Haha. Kandungan berusia 1-5 bulan saya n hsbnd ja tao. 🤗

yaa tak pelu heboh. wlpn bunyi mcm mengarut tp itu sll berlaku. kita tak tau klu ada yg dengki kah apa, minta dijauhkan benda buruk ya. tunggu kandungan dh kuat 5-6bln blh la smpaikn berita gmbira. tu pn familt kwn ckup

Saya bgtahu family dekat2 je and kawan2 tanya sy jawab je tkkn nak tipu hehe. Cuma tulah mak2 ni dpt tahu kecoh satu dunia 😅 kita punya beriya diam2. Bgtau pun sbb dorg potpet nape belum mengandung 😅

Sy pon da 27 weeks xde announce pregnant melainkan org tanya baru bgtau. Dengan perut yg xnampak sgt lagi la org ramai xtau. Mmg 1st pregnant ni excited tp sedaya upaya cuba sembunyikan takut ada yg berniat jahat.

saya tak boleh nak hide. sebab org tua2 pandai lagi tengok dr segi fizikal. org masak itu saya tak dapat hidu. rasa loya shj. lemah. asyik baring.

Sama juga.. sy first pregnancy miscarriage first trimester after that semua tanya.. tambah stress lebih baik diam diam sahaja