PLEASE..JAGA HATI ORG2 HAMIL..

Sebenarnya sy nak luah dlm group ni knp ramai ibu2 sini GEMAR KOMEN yg menyakiti hati ibu2 yg lain.. lagi2 SOALAN ADAKAH IBU ITU HAMIL.. or apa2 laa soalan.. kadang2 ibu tu ingn support dari ibu2 lain bukannya tempat ibu2 lain tu menyakiti hatinyaaa.. kalau xada benda baik nak komen JANGAN KOMEN! Kita xtahu apa yg dia alami sebelum ini.. sekian 🥰

21 Balas

btul tu apa puan tanpa nama katakan..tp tula...kadang2 saya rasa ada yg komen begitu sbb dia xbc rules yg terang2 dh tulis dkt tmpt kita nk komen sblm kita post "be kind and respectful to fellow parent"kalau dia xphm english blh je dia tuka dkt setting dlm bahasa melayu... tp tula..rsnye msti dh biasa tu kecam mengecam dkt memana platform media jd bwg rangers kut..tu terbawa2 disini..dah byk kali kami di TAP ni tegur... kalau rasa xnk jwb bc je la skali lalu..biala mommy2 lain yg free jwbkn..even soalan tu mcm agak annoying di pndng orglen...dekat sini pelbagai golongan masyrakt yg ada sbnrnye.. kita xleh assume smua tahu ttg pregnancy journey... ada juga yg jnis mls mmbc smpai abis pn ada..tetiba nti dia komen je tnpa berfikir terus kecam....byk kategori sbnrnye..ada yg kekdg dia pregnant tnpa berkahwin..mereka sush hti maka akn tnye soalan yg pelik2.. sbb dorg sush hti...cemas dan xtw nk tnye sapa dan rujuk pada siapa...ada yg fmly jauh xde spe blh di tanya ....jd kita as community dkt sini kena support each others..bkn blame sesm sndri..smua org perlukan each other to support..stiap org ada pelbagai masalah yg kita tak.tahu..mana kita tahu nk jwb..kita jawabla dengan berkhemah..mana kita tahu kita share la..kalau rs mls nk taip dh search dkt google or memne jumpe link ttg soalan yg di tanya..mommy2 blh je copy link n bg pd penaya soalan trsebut...tnpa sakiti hatinya..smua mommy2 preggy ni smua brsifat snsitif...jd kita jg sm kita.. jgn sakiti satu sm lain...sharing is caring kan..xrugi kita share ilmu apa kita tahu... dari kita kecam mengecam baik kita cri maklumat yg di tanya tu kmdian kita share..dlm ms yg sm..kita dpt ilmu tersebut..org lain pn dpt ilmu tu juga dan kita pn dpt pahala bersm..sbb menyampaikan apa yg bermanfaat...kecam.mengecam ni smpai ke sudah pn xkn berakhir..jd kita try ubah..caranya..cari maklumat dkt mana kita tahu..kmdian share...kalau rs time tu mood mommy2 smua xok...bad mood..jgn komen...kekdg ada yg komen tuk lepaskn stress..xmasal org lain dpt tempias..jadi kita gunala platform yg ada ni sebaik2 nya ..dalam ms yg sm kita jaga la silaturahim kita sesm kita..walaupun kita xknl..hanya kenal di alam maya...apa2 saya harap lepas ni mommy2 lain mana rs blh nk komen..komen la dgn berkhemah dan ayat2 yg baik... jika xtw nk komen apa jgn la komen dr sakiti hati orglen..baik mommy2 try jwb bhagian poll ke..join contest ke yg TAP jalankan... rs2 blh nk komen murni2 tnpa sakiti hati sesm.. try search jwpn dan share... tu sebaiknya..akhir kata dari sy...mg Allah pmudahkan segala urusan mommy2 dsini..mg Allah br kesihatan yg baik pd smua mommy2 dsini..dr awal kehamilan hingga slmt melahirkan ..mg Allah kurniakn mommy2 smua ank yg soleh solehah..Allahuma aamiin .jg dri bebaik ea ..mutiara kata saya pada hari ini.." kita jaga kita dan jgla lisan kita juga. stiap apa kita komen...akan di hitung di sana dan akan di soal di sana nanti..jd kita komen la bnda yg baik2.. sbb kita xtw umo kita ni Allah pnjm smpai bila sempat x nk mntk maaf pada org yg kita sakiti hatinya itu nnti.."renung2kan dan selamat beramal😉✌..stay at home n stay safe ok..mg cptla covid ni berlalu pergi..aamiin....may Allah alwyz bless both of us..Allahuma aamiin.

3y ago

RESPECT 👍🏻👍🏻

Terima kasih kepada yang telah menyuarakan pendapat di sini Dan terima kasih kepada semua yang telah membalas sama ada yang positif ataupun negatif. Aplikasi ini diwujudkan untuk memberikan sokongan dan membantu ibu atau bakal ibu daripada pelbagai latar belakang dan peringkat umur. Seharusnya Kita Menjaga setiap percakapan Kita tanpa mengira bangsa, agama mahupun latar belakang. Kerana tujuan utama Kita adalah untuk membantu Dan menyokong mereka Yang memerlukan. Sekiranya Ada soalan atau jawapan daripada pihak Yang tertentu Yang puan/tuan dapati tidak menyenangkan, saya sebagai admin nasihatkan untuk tidak tinggalkan sebarang Komen atau maklum balas berkaitan sesuatu post atau persoalan tersebut. Janganlah kerana percakapan kita, menyebabkan seseorang individu di dalam komuniti apps kita ni rasa kurang selamat, tidak yakin dan rasa tidak dihargai. Sesungguhnya kita tidak tahu setiap situasi yang mereka lalui kerana kita semua dilahirkan dalam keadaan yang berbeza-beza dan dengan latar belakang Yang berbeza. Tak Ada seorang manusia pon yang mempunyai situasi atau jalan hidup yang sama..Sebelum balas jawapan, kami juga telah letakkan notis supaya semua pengguna bersikap baik Dan menghormati satu dama lain. Saya selaku admin menjawab persoalan sekecil-kecil dan seremeh-remeh persoalan kerana saya juga pernah berada di tempat ibu-ibu yang lain. Persoalan kita memang kadang ada yang remeh, ada yang kata terlebih insecure, ada yang terlebih paranoid, tapi satu jawapan daripada seseorang individu percayalah , dapat menenangkan hati individu atau dapat menyelamatkan individu yang bertanyakan soalan tersebut. Kami daripada team theAsianparent cuba sedaya upaya untuk mengajar semua untuk menjadi positif dan bersikap terbuka. Mudah sahaja, jika ada yang anda tidak berkenan. Janganlah kita perlekehkan mereka yang lain. Jika Kita tidak mampu membantu dari segi percakapan yang baik, doakan je dari jauh semoga semuanya dipermudahkan segala urusan untuk individu tersebut. Ingatlah Kita semua termasuk kami sendiri, bahawa tiada satu pon individu yang sempurna dalam dunia ini dan kita memerlukan satu sama lain untuk memupuk masyarakat dan komuniti yang aman.

3y ago

Finally admin bersuara juga . Tq admin kerana memahami 🥰

tak bitter tapi cuma rasa kelakar. ada juga org yg taksub dgn soalan2 yg tak sepatutnya keluar hanya disebabkan BIARLAH NAK TANYA. puan yg cerdik pandai dan acah baik ni, sy harap nanti anak puan terjadilah apa2 yg memerlukan ilmu..contoh tercekik apa2 lah, nanti masa tu..puan just post kt dlm ni dan gunalah konsep biarlah nak tanya tu instead of cuba selamatkan anak dgn pengetahuan ilmu. sebab sy kalau nk melayan puan yg acah baik tp dok mendoakan bukan2 sedangkan point sy ialah supaya semua para ibu n nak jdi ibu ni tambah ilmu. bukan utk org lain..utk anak2 sendiri. tp yela.. post dlm ni baguslah. admin apps pon rajin tlg jawabkan soalan2 yg da terang lagi bersuluh tu. dan puan supportlah sikap jgn tambah ilmu tu ye. harap2 anak puan tak jadi pape ni.serius sy ckp. tak jadi pape yg memerlukan ilmu sbb mak dia serba tahu segalanya n lebih suka melayari n post di apps,media soc utk benda yg penting. oh ya.. cuba jgn fake sgtlah puan.dok doa itu ini bukan2 sedangkan sy ni takde pon doakan bukan2 kt yg tukang post ngarut or puan dr awal. bye fake

3y ago

sy ok je puan zahrah.tp maybe puan sorg lg tu je tak ok. 😁 ada betul apa puan ckp tu. sbb tu sbnrnya pon sy tak pernah reply posting camtu. cuma yg jd mslhnya bila RAMAI sangat ibu2 yg seolah tak nak langsung membaca. benda yg da terang lg bersuluh..still nk tny.seeloknya kan kalau nk confirmkan sgt, pergilah klinik terus jumpa doc.ni sbb dah terlalu terbiasa sangat dgn semua aktiviti kena post di socmed. smpai seolah takde limit.nk tanya boleh tak salah pn tp btul2 la sbb posting yg cmtu lg banyak naik dari yg betul2 diperlukan jawapan. da la apps ni developer tak build betul2. kita xtau posting bila semua tu.pernah puan terfikir mereka yg takde anak bila bc posting mereka yg mmg tahu je da positif tapi still nak post gak n buat2 bertanya(ada ye cmtu sy perasan). sikit sebanyak kecil ht mereka. sbb seolah riak tapi tak nak tunjuk dia riak so buat2 tanya. pastu ada pula yg kalau takde sape reply, dia wat posting lain lagi tanya kenapa org tak nak reply. aduhai.. dah marah plak sbb s

Yes setuju. Especially for those yang 1st time pregnant. They’re asking not because they’re stupid they just want to confirm. Macam saya pun 1st time guna pregnancy test digital tu cakap pregnant pun i asking my officemate to confirm because of excited. Yang dah pengalaman lama Alhamdulillah rezeki awak awal dah merasa yang baru kahwin baru nak belajar ni they know nothing. Jangan guna pengalaman awak tu untuk comment perli2 or macam awak tu bagus sangat. Kadang kita tak tahu, orang mungkin dah lama tunggu zuriat tiba2 ada rezeki mengandung sebab tu dorang tanya ke? Kadang ada je test guna pregnancy test tapi bila scan janin takda tinggal kantung je sebab takda rezeki lagi. Incase awak jumpa soalan yang awak rasa kelakar or macam dorang ni bodoh sangat better tayah comment. Hidup ni nak toxic sangat pun susah juga. Jadikan pengalaman anda tu asbab kebaikan untuk berkongsi dengan orang lain. Bukan perli2 or rasa awak dah cukup hebat sangat. Sekian.

3y ago

Betul. Kalau tanak jawab just ignore je.

Ada komuniti bashing orang ke kat sini? siap ada supporter si pembuli ni. yang boo pon ada supporter. Gila ah. korang ni memang xde fikir hati org lain eh? apak jilake betul perangai. takde manner betul. macam psycho. seronok buli org, entah diri sendiri bermasalah dekat realiti. ye la, cyber buli kan xde jumpa depan2. rasanya, orang macam ni kalau jumpa depan2 memang kena penumbuk dah. orang gini, depan2 lembik. takat dekat online sembang pumpang2 buli orang. Kesiannn rasanya bukan takat xcukup kasih sayang, mental pon kurang nak sihat. i pray for you yang setiap perempuan yang awak sakiti, awak tak dimaafkan kelak. ini baru main doa. perlekehkan doa orang lain kan? dasar kecik2 taknak mampus, besar2 menyakitkan hati orang

3y ago

istigfar bnyak dah ni, makin banyak pula puak membuli ni

perasan je.. n komen2 kt sini pun ada... kalau ada button block kn senang... utk yg bg komen direspectful to others, i report it. dtg sini nk tny pndpt, pnglmn, ilmu, etc, bukan nk cari musuh.. kalau rs xleh komen yg murni, xpyh komen.. hmm ntah la manusia zmn skrg.. makin berteknologi, makin hilang adab dan nilai murni... tepuk dada tny diri...

aku perati jugak kadang tu,komen ikut sedap hati je..x jaga hati langsung,kadang dorang ni pengalaman pertama mengandung 0 knowledge,so dia mnx pendapat dlm group aps ni kot pernah ada x pengalaman yg sama...yg kau beria jawab jawapan tah pape buat apa,baik x yah komen,x paham la aku dgn setengah otak melayu ni,#bodohtusimpanskit

3y ago

👎looser

saya kalau tak suka soalan tu atau akan membuatkan saya menjawab sesuatu yg tidak baik, saya tak respond. saya block atau buat tak tahu. tapi bila ada yg pertikaikan macam, "kenapa takde ibu2 yg nak jawap soalan saya ya?" keluar sehingga 2-3kali. ada jugak la perasaan macam fade up. entah la.

3y ago

alhamdulillah tahniah sis..itulaa yg sbaiknya benda baik xpyh nak Komen...sma laa mcm sy tpi xpa as long as Kita x sakitkan hati org 🥰

entah la sis tp kdg2 tu dkt kotak prgnnt test tu dh mmg ade instruction, xkn xbaca.. msok sni lg nk tnya adakah sy prgnnt? pastu ade jgk prgnnt test yg terng2 tulis PREGNANT.. tnya lg🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ nk support, tkr caption.. settle..

3y ago

Yg explain pnjg 2 ckp ego.. Yg bshing pnjg 2 tk ckp ppe 😝.. Npk bad side through your writting gk.. Isk isk

Betul banyak komen yg kadang2 baca menyakitkan hati. Tp kadang2 ada juga soalan tak masuk akal 😅 dia tanya adakah sy pregnant? Tp tak upload upt test ka apa. Simptom2 pun tak bagitahu. Kita pun tak tahu nak jawab apa. Kalau sy mmg biarkan berlalu ja la

3y ago

yaaa betul ini sy sokong.. perbezaan org ada all dan xda akal tahniahh sis! I pujii.. 🥰🥰🥰