Ectopic pregnancy

Sebenarnya nak share pengalaman baru je operate ectopic pregnancy 3 hari lepas.Tak tahu pon pregnant sbb period dtg cam biasa setiap bulan sampai period terbaru panjang dan sedikit sehingga berbelas hari cek UPT positif pergi klinik scan tiada kantung dlm rahim tapi diluar rahim dan terus dikejarkan ke hospital zon merah untuk operation membuang tiub dan kantung yg pecah.Sedih sebenarnya sebab tiada tanda2 preggy masa tu tiba2 ada diluar rahim.Tinggal satu je tiub sekarang ni.Kenapa ya boleh jadi camtu period tetapi mengandung?sebab banyak kes lambat period baru mengandung tetapi kes saya ni berbeza betul period dalam masa sama mengandung.

8 Balas

itu bukan period. itu bleeding. bila u pregnant u xboleh period sbb ovum tu dh bersenyawa. period yg keluar tu adalah ovum yg xbersenyawa. so please ya betul kn fahaman u. bila pregnant xboleh period. benda tu adalah bleeding dan x normal, x kira byk ke sikit. and bila u ectopic, bleeding tu kira tanda lah. sbb supposed to be kantung berada dlm rahim bukan luar rahim. janin membesar dkt tube dan menyebabkan pendarahan. kalau lambat detect boleh pecah and meninggal.

8mo ago

Minggu ke brpe pregnant sis kne period?

Darah yg keluar utk sis ni mungkin darah bleeding tapi ada ya org period macam biasa time mengandung. Dah selamat beranak dah pun. Tiap bulan dia period macam biasa. Pelik tp benar 😅

8mo ago

betul tu..bnyak yg alami cuma sesetengah org je susah nak trima kan sis. keajaiban tuhan takde sapa boleh menidakkan.

Takziah sis..mungkin ada hikmahnya..semoga awak dikurniakan rezeki berlipat kali ganda atas kesabaran awak..

Tu bleeding bukan period. Ectopic mmg tanda dia bleeding sbab dah ada pendarahan dlam.

Kalau period tak mengandung sis. Fahaman awak salah tu. Tu bleeding namanya sis.

Tu bukan period sis. Tu bleeding. Salah 1 tanda ectopic ialah bleeding.

ada rasa sakit ke sebelum dapat tahu hamil luar rahim?

mengandung berapa weeks ni? baru lagi ke?