Ectopic pregnancy, share pengalaman please 🥺

Salam.. harini saya 5W5d, pergi checkup dgn O&G dkt private hospital.. sesiapa ada pengalaman TVS scan rahim kosong (xde kantung) ? doctor suspect saya Ectopic Pregnancy & suruh pergi emergency.. ada x keajaiban tiba2 ada je kantung dlm rahim bila scan semula? 🥺😰

8 Balas

Sy ada sejarah ectopic tahun 2021. masa 4weeks ada spotting dalam seminggu. dr klinik bagi surat refer hospital.sebulan berulang ke hospital sebab bacaan hsg sy tinggi macam normal pregnancy so dr tak boleh nak pastikan.dah masuk 8weeks baru dr confirmkan ectopic.dr bagi choice untuk makan ubat/terus operate and sy pilih untuk makan ubat. first cycle berjaya turunkan hcg level.second cycle makan ubat pon masih berjaya turunkan hcg level tapi lepas 2 hari senggugut teruk sampai nak pengsan.pi hospital rupanya dah ruptured. emergency operate and buang fallopian tube belah kanan. sekarang lepas 2 tahun pregnant semula. masih baru.tak sabar nak pi check tengon kedudukan baby. doakan keselamatan kandungan sy kalini ye.

saya pernah alami ectopic pregnancy dan saya dah takde tiub fallopio sebelah kanan disebabkan ectopic.. kandungan 3bulan dah takde kantung baru dktr sahkan ectopic .. smua perut sakit sangat2 ..mula pndarahan ringan org kata itu normal sbb tak pasti masa tu ada baby luar rahim.. 3 kali saya gi hospital.. kali ke 3 trus msuk wad and blik bedah ..baru January 2022 kluar wad ..priod bulan feb 2022 and skrg pregnant pulak. tp syukur baby didalam rahim..mula2 rasa kcwa sngat2 dan last2 saya redha jika nanti takde rezeki..tpi Allah bagi cepat dari apa saya fikir 😢 awak kalau check tak nmpak kantung..msuk dlam pun tak nmpak.. lebih baik kluarkan cpat sblum apa2 jadi

2y ago

boleh amik darah juga utk check ectopic ke tak ..awk ckap kat dctr awak nak check melalui darah ..check hormon tak silap ..sbb awk punya msih bru ..klau ectopic awak selamat..klau dah lebih mcm sy smpai 3bulan mmg tpksa redha klau dctr buang apa yg patut buang

sy dulu msa 5 week start spotting, sy pegi cek private, dia x scan pun dia just bg duphaston je.. katanya threatened abortion.. sy dpt mc seminggu utk bedrest... cukup 6 minggu, masa tu tgh malam..sorg2 kt rumah..suami keje.. tiba2 sakit perut sgt2 dan turun darah... terus pergi emergency.. baru tau ectopic dan dh pecah...huhu... maaf sis.. sy bukan nk takutkan.. tp ectopic ni xleh buat main.. dia leading cause for maternal death in 1st trimester.. alhamdulillah, 4 bulan lepas operation Allah bg rezeki lg.. sy doakan yg terbaik untuk sis 🌹

Saya masa kdungan 4w4d sakit perut sgt2 , masa tu xtau lagi yg sy mngandung .. p klinik scan ,buat upt , positif pregnant..tpi msa tu xnmpak apa.kosong doc pun syak ectopic , lpas tu kna p refer pakar kat emergency ,doc nak oprate buang tiub ,esoknya lpas oprate doc ckp xjmpa apa ,rahim,telur smua dlm keadaan cntik, lepas 2 mggu msuk 6w1d scan alhamdulillah dah nmpk kantung ,mggu ke 8 scan lagi dah nmpak janin 😊 skrng dah 10w4d

Still early… scan in 2weeks i scan awal2 mcm ni jugak doc said dgn confident I have ectopic pregnancy 🙄 cara dia ckp pun buat i down 😢 refer me to hospital I tak pegi pun.. coz I yakin mmg ada n our family history Takde mcm ni… ada je pun but still awal sgt Mmg x nampak.. yakin je try another 2weeks insyaallah.. now Alhamdulilah I’m 20weeks bru scan baby dah tahu jantina ☺️

3mo ago

Masa doc ckp puan ectopic ,dia buat vagina scan ke?

Masih awal lagi ni. Masa sy 5w scan tak nampak apa2 tp doktor ada kata selalunya 7w bru akan nampak, sy scan dkt klinik swasta ye then sy dapat referral letter ke gov hospital sbb sy perlu tukar ubat diabetes ke insulin. Bila doktor sana check pun still kosong terus doktor tu kata sy ni mngandung luar rahim. Lps keluar wad sy pergi lg ke klinik swasta masatu sy 6w lebih, alhamdulillah dah ada kantung.

Saya pun 5week 4day scan tvs tk nampak doktor syak ektopik prgnncy , selepas brpa hari scan semula alhmdulillah nampak kantung dalam rahim tp sangatlah kecil lg , doktor cakap 50-50 ja baby tu 🥲😞

2y ago

Lg dua mggu kena scan blk , harap tkda apa2🤲🏻😊

maaf puan sy tiada pnglmn ttg ini .mg dpmudahkan segalanya .aamiin

2y ago

sm2 kasih 😉