Berat Ideal

Sebenarnya berat badan yg ideal nak naik berapa kilo? Masa awal pregnant berat saya 53kg BMI okay... then mid of 1st trimester naik 1kg.. 54kg okay la nurse tak ckp apa2. End of 1st trimester/awal 2nd trimester haritu turun balik 53kg berat asal.. pastu nurse cakap I xmakan ke.. suruh makan sbb I mmg x lalu sgt nak makan time awl pregnant.. pastu now I dah mid 2nd trimester (22weeks) pergi check up naik berat 2kg.. so kira dah 55kg.. pastu dia cakap I naik banyak pulak.. nak naik ke nak turun ni ??‍♀️

9 Balas

Okay je tu sis. As long as tak de gdm, jangan risau ✌🏻🤗. Saya masa awal2 pregnant pun berat badan turun sebab tak selera makan. Start 2nd trimester, okay sikit dah berselera. Naik sikit je, nurse tak kata apa. Bila dah 3rd trimester, berat badan saya naik banyak. Almost 10 kg, kurang lebih drpd previous check up. Terus kena test air gula untuk 2nd time. Alhamdulillah, normal. Takde kencing manis 😉

Saya mkn je sis asalkan teratur,sihat dan baik untuk baby.. Msuk 7bulan ni dh naik 9kg dari awal pregnant.. Mula2 buka buku 53kg start naik masa 4bulan.. Nurse bising jgk then saya ganti puasa,control mkn tapi berat tetap naik dgn jaya nye..😅 my mom ckp abaikn je lar asalkn kita sihat sudah.. Xleh nk buat apa klau dh naik even dh mkn sikit..hormon ibu mengandung ..huhuhu

Sama dengan sy.. Berat sy naik 0.3g nurse bising ckp asl naik cikit.. Xmkn ke.. Mkn lah nanti baby lapar.. Bila sy mkn.. Naik 2kg dlm mse 2bulan nurse bising gk ckp naik byk ni.. Kne dtg check up 2minggu skali.. Sy pun xtau nk soh naik ke turun ke..

4y ago

Lain kk lain kodd ye cara dorg tgok berat tu. Sy dr awal trimister nurse tk kisah pon tiap bulan naik berapa. Asalkan jgn lbih dr 2kg.. Slalu sy medti naik 1.5 kg ke atas. Nurse oke je.

Kalau ikut nurse KK bagitau, seminggu patut naik 200g je. So, kalau sebulan dalam 800g-1kg tu kira okay la tu. *saya pun main makan je, sbb tgh ada selera. Tapi tu la jenuh kena ambik tekanan darah selang sehari 😓

Sy buat xthu je bile nurse ckp berat kurang or trlebih sbb bile tnye doktor o&g ckp berat normal je.. skrg 26week berat naik 8kg.. awal preg 39 kg.. skrg 47kg

😂😂 sya dah 7bln naik 10kg😅😅.. nurse pula heran. X npk badan naik😂😂😂.

1 setengah kilo kot sebulan ..masa doc sarankan sya...tp berat sya turun pulak

Kena rajin baca buku pink ni puan....semua maklumat ada dlm buku ni puan😊

makan je sis. elakkan makan manis.