Exercise apa yang ibu hamil dibolehkan buat? Berlari @ jogging boleh ke? 1st pregnancy, kurang 6w

Sebab rasa lesu berbaring je. Cpt rasa penat sekarang #pleasehelp #kekalaktif

6 Balas

Kalau awal pregnancy biasa rasa penat lesu tu. Sbb perubahan hormon dan badan utk prepare ruang bg baby membesar. Guna banyak tenaga sikit. Kalau nk exercise pun elok mula masa dh masuk 2nd trimester. Tu pun tk blh ikut suka, kena dpt nasihat doktor juga.

Try antenatal exercise ikut trimester, boleh search kat YouTube. Boleh try brisk walking dulu. Badan kita special & unik, kalau nak berlari/ jogging kena dapatkan nasihat doktor dulu.

Running or jogging is not encourage during early pregnancy, otherwise get OG specialist for advise. As different pregnant mothers have different health status.

Jogging/berlari tak boleh sis masa preggy. Pulak kandungan masih awal. Awk nak exercise yg macam mana?

try stretching for pregnancy sis. jalan kaki 15 minit dh cukup asalkan jgn jogging.

Berjalan dan berenang paling sesuai