New mom nak tnye ni...

Seawal berapa minggu baby bole lahir dlm keadaan normal?,maksud saya,baby tu lahir2 tak perlu duduk dlm inkubator tu lama2... Dan, paling lewat minggu ke berapa usia baby utk lahir sblm dibedah/bersalin normal? Sye bru 33minggu..kt dlm apps ni ckp,baby kalau lahir dh bole sesuaikam diri,maksudnya,andai kata sye terbersalin skrg,baby sye dh dikira cukup bulan ke? Atau dikira premature?

11 Balas

Cukup bulan 37w. Kalau 36w ke atas tengok keadaan baby juga rasanya. Kalau berat lebih 2.5kg pun rasa ok kot. Tapi still kena cucuk dexa tak silap. 33w sangat awal lagi. Anak sedara saya baru lahir 34w dengan berat 1.8kg. Duduk hospital lama. Sebab ada banyak masalah disebabkan premature.

Rasanya ikut berat baby, kalau lebih 2kg safe dah agaknye. Adik sya czer 35week, baby 2.4kg. Bole je balik esok hari. Sebelum czer kena jarum ubat matangkan paru2 baby. Kalau ikut due date pula, paling lama 41 weeks kot.

Anak 1st sy lahir tempat 36w. Czer sebab dia besar. So far Ok jer..boleh discaj sesama. Rasa depend berat jugak sebab kalau cukup bulan tp baby bawah 2.5 still kene tahan x silap.

anak saya 35w... berat less than 2kg... xduduk dlm incubator, tapi still on oxygen untuk few days n minum susu guna tiub.. on antibiotics untuk 7 hari sbb saya gbs+... hari ke-13 baru boleh discharge...

2y ago

Mse baby kne tahan kt ward tu, sis stay dgn baby or kena ulang alik lawat baby dlm tempoh 13 hari tu?

Kawan saya lahir 31w anak dia kecik sgt, 1.1kg je & dari awal bersalin sampai skrg duduk incubator. Skrg ikutkan dia baru 35w taktau la baby dah keluar ke belum. Hari hari ulang alik ke hospital

33 minggu kalau bersalin masih tak cukup bulan.. cuma maksud dah boleh sesuaikan diri tu, peratusan untuk hidup dan dan selamat tu dah tinggi, sebab 7 bulan ke atas ni bayi dah cukup sifat..

orang kata 37 minggu ke atasm berat mesti 2.5kg ke atas. sbb tu kalau ibu2 yg berisiko kena serah diri 38 minggu. sbb time ni dh ckup bulan dh.

2y ago

betul tu. yg dpt sticker kuning,siap2 la serah diri. huhu. kalau sticker hijau selamat lg la

36w dah boleh untuk bersalin. Kalau dah 40 minggu still tak bersalin, doctor akan bagi 7hari then baru plan untuk induce, belon then czer

2y ago

belon tu...mcm belon yg jenis pnjang .. bukan belon yg buat birthdy tu.. persamaannyr.. nt doc msukkn kt bwah.. belon tu ade ²connector xsilap sye.. bolen tu nt .. dh msukkn kt bwah...doc akn msukkn "air".. bila belon tu mula kembang . dia pnye sakit.. hnya Allah je yg tau.. rse sakit tu.. hmpir 10jam..mngkin lebih. sakit kontraksi tnpa hnti.. klu stakat masuk pil...bleh layan.. siap bleh tdur.. klu belon.. xdan smpai katil lpas doc msukkn.. rse nk pengsan . lg sakit dri masuk ubt karen mse kt LR.. ssah nk xplain.tahap kesakitannye.. smpai sye terbuang air besar.. menangis xsah kira lh...hnye ibu² yg dh rse masuk belon je tau penangannyr..

premature, 37w baru dikira cukup bulan. n tak silap kalau berat baby 1.8kg keatas n takda sakit apa2x, inshaAllah bole balik .

lahir sblom 38w kira bby pramatang sis, lepas 38w normal.. tp klo berat ok bby xda masaalah lain,ok je