Bersalin 36w

Nak tny ade x ibu2 dlm ni penah lahir kan baby seawal 36w?tu dikira baby pramatang ke?

19 Balas

Anak sy keluar tepat² 36w & dia dikira baby pramatang. pramatang akhir sbb dh nk dkt full term so sy kena ambik dexa utk kuatkan paru² dia. Lgpun time tu sy dah ada bukaan 3cm masa 35w tu yg kena ambik dexa jgk tu kot² dlm 35w baby nk keluar. alhamdulillah time keluar tu berat dia normal walau pramatang. 2.6kg so keadaan dia bkn kategori kritikal sampai kena masuk inkubator

saya dari anak ke 2-4 semua pramatang. anak ke 2 - 31w (1.82kg 22 hari di SCN) anak ke 3 - 34w (3.21kg 5 hari di SCN) anak ke 4 - 36w (3.65kg 12 hari di nicu dan SCN) Anak ke 2&3 tiada komplikasi besar cuma yg no 4 tu lahir x menangis. kekurangan oxygen. tp alhamdulillah yg no 4 pun skrg dh 2 tahun. sy ada DM with high dose insulin. gbs+. lain2 xde masalah.

Yes itu dipanggil borderline premature. Kalau last scan berat baby kurang 2.5kg tak silap kena suntik dexa. Mcm saya dua2 anak lahir 36w tp dah 3kg beratnya. So baby okay je & tak kena tahan nicu. Kt hosp pun 1 malam je. Perkembangan dia lepas lahir sama dgn baby full term

ye pramatang sbb sy bersalin 36w5d . Doktor sebut pramatang akhir . Tapi klau berat okay xde masalah pon bersalin 36w . Sy xde cucuk dexa doc induce terus beranak . Sy bersalin 2.3kg je bby okay esknya terus boleh balik bby pon xde masalah cuma kuning jelaa jadi lama nk hilang dok ulang alik kk penat rasanya 😆

saya bersalin ank 1st 32W dgn berat baby 1.8kg.. (czer) x ada sakit. just rasa mcm segunggut sikit2..tp 1st time pregnt kn so lapor la dkat labor room.. dokt cek dah 5cm. bbay pla sonsang lg. direk czer.. Alhamdulillah bbay sihat, tp kira pra matang.

saya lahir 37weeks 3days, ikutkan saya Klau mcm berat baby sikit tu bru betul pramatang,Klau tak silap la. saya baby lahir hrtu dlu 2.4 kot tapi doktor ckap MMG ckup dah 37weeks 3days tu tak pramatang la sihat okay

ank ptama sya lahir 35w 1hari lgi nk msuk 36w pramatang juga la kata doc,tapi alhamdulillah berat ok lahir 2.7.smua normal..cuma tu lah kuning lama nak hilang nak 1buln juga la ulang alik kk😄

Saya bersalin 36w berat baby 2.73 … emergency czer sbb baby dh berak … aah premature tapi berat dia oky so x kena tahan wad and x duduk bawah lampu biru tu

3w ago

mcm mana doc tau baby dah berak

aah.. ank ke2 saya lhir 36w6d... diketogerikan sbgi premature, dgn berat lahir 2.18kg..kalau lahir 37w je kira xpremature dah....