Hmmm, sape dekat sini dah tahu pregnant tpi xpergi klinik lg

Sbb Saya xpergi lgi🤣

29 Balas

biasa je sis , sy dh nyesal dah dpt tau je preggy terus pecut gi hosp..colombia lak tu bkn kaleng2 konon nak tepat la apa la jumpa pakar kaan..hek eleh sekali dia cek , "eh tak nmpk kantung ni.."mmg kantung takda sy pun tak nmpk apa..pstu dia suh cek urine lagi ,hasil positive tapi kabur..dia suh datang lagi 2 week n pesan ni takut hamil luar rahim ni ,kalau ad turun darah ke apa terus datang ya..tup2 cas rm240 utk cek n ubat utk 2 week folid asic..sy masuk je keta nangis teruk gila laaa sedih apaa nii kantung takda duit lesap hahaha pstu cite kat mak sy, mak sy kata" mmg laaa doc tu bengong ke apa awal2 mana nampak apaaa alahh"..lps 2 ke 3 minggu tah sy prgi lagi tp klinik lain, dh nmpk dh dia ala comey2 besor biji beras je hahah kantung pun dh nmpk bulat elok je..

1y ago

pegi kerajaan je sis. sekupang pon x kena 😂

Masa sy dpat cek clearblue 3 tapi tak terus pergi klinik. 3 tuh dkat buku tulis 5w keatas. Tapi sy mmg rehat. Sbb time tuh mmg rasa lain badan mcm nak demam. Jaga makan pesemua. Dalam 2 minggu lebih baru g scan. Sy terus mintak tvs. Scan je nampak kantung baby n heartbeat masa tuh doc ckap 7w2d. Cuma saya ada cyst n prgi klinik yg mmg tau rekod kesihatan sy. Doc pun ckap sblm nih 1 jadi 2 ketulan. Tau preg ada 3 pulak. Dia suruh buat buku pink cepat. So sy call kk. 9w terus buka buku. Skrg check dkt kk je hehehehe

saya bila dh tau pregnant terus g klinik cek btul ke X sbb first mom so risau p klinik nurse cek upt kta ada tp pudar so kna tnggu lg 2 mnggu dtg blik klinik cek n scan..msa scan tu diorg ckp ada kantung tp xde baby so diorg tkut pregnant luar rahim than diorg trus refer ke hosp tp bla g hosp kita kna marah sbb diorg cek baby ada tp kecik sgt n tnya sapa ckp pregnant luar rahim so saya ckp blik mna la saya tau doc yg sruh g hosp

saya anak sulung lewat pergi 14w baru bawa buka buku pink .. sebab kadang2 tak nampak lagi tu yang malas huhuu , tapi kena jaga la makan minum dan aktiviti semua jangan lasak ..kalau takda apa risiko bole je puan tapi kalau ada risiko eloknya pergi lah dalam 10w kalau ada kemampuan puan g swasta dulu pun takpa ..

Saya pun mase tu dua bulan xdtg period, bru bwat upt. Once upt double line, sy cuma jaga2 je. Xbwat keje lasak or berat da. Pegi scan mse tu mmg da ade heartbeat smue kantung pn oke. Call kk utk appointment pn lama tggu. Xpe pn sis lambat sket pegi 🤭🤭 yg penting jaga kesihatan jgn melasak sgt taw.

sorry tau sis😅..normally klu dh tahu pregnant ibu2 kne alert jg..mmg elok upt naik double line..tp xtahu dlm rahim or luar rahim..so if dh tahu pregnant seeloknya double confirm dgn dr..ada duit lebih buat kat swasta..atau pun blh buat kat klinik kerajaan..

ramainya bitter dkt comment, kita pun taktau dah bape minggu terus nak assume. saya dulu gi klinik biasa awal2 utk confirm kan pregnancy sbb excited anak first. lepastu baru call kk untuk book appointment tapi lambat jgk nak tunggu utk first scan tu

Saya tunggu kejap lepas buat upt sebab risau jugak gi awal nanti nampak kantung je dulu. Kandungan 8 minggu baru saya gi klinik untuk scan alhamdulillah nampak baby dan dapat detect heartbeat pastu gi kk dapat appointment booking masa 12 minggu

Sayaaaaa pun belum lg pergi klinik. Maybe sbb anak ke tiga kot. Excited tu x mcm ank nombor 1. Haha so rilex2 aje. Tunggu 12 minggu aje terus pergi bukak buku pink nanti. Takpe sis... klu takde bleeding, takde prob pape blh je lek lek.. ☺️

saya tahu pregnant week 6. pergi scan week 8 (dah nampak kantung and heartbeat). appt kk nurse suruh datang week 12. sementara nak tunggu appt tu just jaga diri dan makan supplement folic acid yg beli kat pharmacy. alhamdulillah ok so far

2y ago

sma sya sis .. mase 8 week dh bole nmpk kantung dan heat beat. dalam minggu 11 atau 12 dah dpt appointment utk buka buku dkt k.k.