Cara tanam uri mengikut islam dengan betul

Saye nak tanya mcm mne ye cara tanam uri dlm islam dgn betul ? Sbb sye ade tgk VTT ni die ckp uri tk boleh letak dlm tembikar tu kne bgi uri tu kene pade tanah. Betul ke mcm tu ? Sbb selalu sye tgk org akn letak uri tu dlm tembikar. Sye first mom jadi tkde pengalaman.

4 Balas

tembikar tu takperlu pun takpe . basuh bersih² just balut dengan kain n tanam . setahu saya function tembikar tu untuk telangkupkan atas uri tu . bukan masukkan uri dalam tu . uri tu balut dgn kain n letak atas tanah . then tanam . kalau org dulu² telangkupkan pakai tempurung kelapa untuk elak binatang .

sthu sy.. ustaz ad ckap nk tanam uri kena pastikn barang yg balut uri tu akn hancur @ sebati dgn tanah bila lama dlm tanah.. xkesah lar tembikar ke.. kain putih ke.. kain batik ke.. dan tanam tu agak² kedalamannya agar xdpt dihidu binatang.. sesetgah org letak batu supaya binatang xdpt gali uri tu balik

sy both anak, husband tanam uri xpakai tembikar awak. husband direct tanam dlm tanah. cuma pastikan tmpt yg kita tanam uri tak dikorek oleh binatang liar. contoh nya anjing

bungkus dlm kain.. tanam biar dalam.. jgn smpai ada bau utk dihidu oleh haiwan²..