Perut semakin besar tetapi UTP negatif

Saya tidak datang haid hampir 3 bulan.guna upt..negatif..tapi perut saya agak membesar sedikit..adakah saya mengandung atau tidak?

26 Balas

Hormon sis... Pengalaman sy dlu dalam setahun cuma period 2kali je... Sebelum kawen ok je tiap bulan..lepas kawen je period tingtong.. sbb berat badan naik & ganggu hormon.. lepastu bila kita berharap sgt nk pregnant sampaikan kira rasa badan kita ni mcm org pregnant...pdhal tu cuma perasaan je... Kalau perut mkin membesar lebih baik pergi klinik scan..sbb takot ade ketumbuhan...

Sis..pergi klinik segera..mtk doc scan..pglaman akak sy sndri xprgnant tp perut makin mbesar..awalnya kelihatan buncit tp makin ari2 makin mmbesar..rupanya fbroid dan trpksa buang rahim..tp dgn izin Allah rahim dpt diselamatkan..pergi la sis..sy bkn nk takut2 kan..mtk dijauhkan dr pyakit brbhya..selagi x pergi mnjadi tanda tnya dan dpat mklumat lebih detail

5y ago

Allahu..baik sis..terima kasih atas cadangan

Saya pun sis begitu juga..last period 19hb11 hgga 27hb11 2019.sy sampai skrg belum period.dulu pernah 2 bulan tak period,tapi last2 period.Tetapi bulan 12 /2019 hgga skrg belum period lagi.Risau juga,bila cek upt negative.perasaan sy munkin berat badan naik jadi kacau hormon..Tapi belum scan lagi lah kat dokt.Doakan semoga sy ada rezeki..

Better sis g chck jmpe pd yg pakar..itu sebaiknya..mereka lebih arif dan tahu...mebi blh scan buat ultrasound tuk detect apa yg abnormal.....tkut nti ada fibroid ke...kekdg kita xtw apa kita alami..kita ingt kita preggy tp x.. selain fibroid..mebi cyst ke... Xslh kan jika kita g chck demi keshtn kita..?✌

Kenapa taknak pergi check dgn yg pakar? Tanya dekat sini , kawan2 tak boleh tlg scan pun. Doc sendiri pun tak boleh consult hanya dgn baca status cik puan, doc mesti kena check dulu. Hal kesihatan sendiri kenapa nak berteka teki??

G check klinik lah kakak sy hritu 4buln bru tau prgnant ye g 2x wat upt check p doc ckp negtv p ye xperiod msuk 4buln ye g lg doc ambik sempel drh bru doc sahkn ye ngndung

Beter pegi klinik utk scan..klau xmengandung, risau cyst atau fibroid..bnd tu klau makin besar mmg nampak perut buncit mcm mengandung

5y ago

Tq sis..baik..terima kasih atas cadangan

P scan sis. Sebb sy baca kt group ttc. Upt -ve. Perut mkin besar . P bidan ckp baby dh besar. Last² p scan.. 5cm dh cyst tu.

Period x dtg pn ble menyebap kn perut jd membuncit.. Sy perna dlu x dtg period 5 bln perut yg membuncit

Go n check doc sis. Ada rezeki ada la tue. Kalau xder takut cyst or something sis. Better check

4y ago

Betul tu