Waktu sesuai bersama/BD dengan suami.

saya tgh w5d5, nak tanya bila agaknya masa sesuai nak bersama suami? saya ada baca lepas trimester 1 baru boleh bersama. betul ke?

12 Balas

sy rsa kne tgk pada bdan awk jugak sis , sy dri awal pregnancy smpi skrg third trimester msih bsama suami sperti biasa walaupun memula dulu uri sy dduk bwah dan suami jnis bsama gnas skit tpi alhamdulillah spnjg checkup tkde msalah baby sihat . kalau sis nk bsama kne igtkn suami jgn kuat dan ganas dlu buat msa ni , kalau sis start rsa tkselesa pastu klua darah better stop utk keselamatan ibu dan baby 🙂 sbb lain org lain ketahanan badan nya . atau msa checkup doktor sis boleh tanya pendapat doktor dlu ke nnti .

Saya takut2 jugak lpas dah tau prgnant, masa tu dalam 4w, dalam 5w, saya try bersama dgn suami okey sjaa. Alhamdullilah, tapi suami buang luar. and tak ada bleeding/spotting masa tu, sejak tu kami seminggu skli BD tngk keadaan saya, sbb pda awal tu alah saya truk, kalau x truk onz je. heheh tapi smpai la skrg saya dah 7 bulan mmg seminggu sekli je on. hehe. Kalau tau lebih lanjut try consult dgn doc.

sebaiknya tggu baby betul betul okay kat dlm. sy bersama selepas jantung baby dah nmpak. dia pun sihat wktu 10 weeks above. sbb pernah mengalami keguguran pada usia kandung 6 weeks time tu baru lepas bersama suami 2 hari. tk sedar kata prgnnt. tau tau dah gugur . jadi kalau ni first baby elakkan dulu trimwster pertama bersama suami.

1y ago

yup Sye pun takut nak bersama.. walaupun dah 11 Weeks.. sbb tak berani nak bersama.. pernah gugur jugak dlu

Saya sejak mengandung, atau sebelum sah ngandung, saya bersama dengan suami macm biasa. 2-3x per week. Pengawasan ni kena ambil kira kalau ada kes miscarriage. tapi apa pun nak selamat, pergi scan. And tengok jantung baby blinking tak and adakah baby tu di tempat yang betul

Ada ahli keluarga yang ada masalah pendarahan masa pregnen? Anak pertama ke? Saya spotting lepas bersama suami masa w6. Makan duphaston sampai w9 untuk kuatkan rahim. Takut betul gugur masa tu. Kalau saya, saya akan tunggu sampai lepas trimester pertama.

Kalau saya takut nak bersama awal2 ni. Prnah ade sejarah gugur sblum ni lagi buat saya risau. Skrng ni 8w mmg tak bersama lagi. Suami pun mmg jenis memahami sbab even sblum preggy pun mmg kite tak kerap bersama pun. So mcm dah biasa la haha

tengok orang. saya ada light bleeding masa 1st trimester dulu. tapi alhamdulillah takde apa pun. skrg dah 8 bulan. mmg bersama dengan husband every week even before tahu saya pregnant. jgn ganas2.

Awak dah dapatkan nasihat doktor? Pregnancy saya dulu, anytime saya bersama dengan suami. Takde pantang. Tapi saya consult dengan gynae dulu.

1y ago

saya belum bukak buku pink lagi, scan swasta haritu pun tak tanya 😂 lagi 2 weeks scan saya tanya dr. thankyou!

anytime boleh bersmaa. elakkan HANYA JIKA; ..pernah mgalami keguguran sblm ini ..pernah mgalami pendarahan vagina sms hamil

setiap org berbeza kondisi. soal kesihatan lebih baik consult dgn Doctor. elok utk org lain tak semestinya elok utk kita..