Upt neg- tapi pregnant

Saya terkejut sangat . Masa lewat period dlm 20 hari tu saya dah buat upt tapi negatif . Tunggu punya tunggu nak period tak juga2 period . Harini terdetik lagi nak buat upt sbb tgh puasa perut ni sakit tak sedap. Hari ke-50 lewat period . Sekali naik terang positif . Allah , Alhamdulillah. Tapi saya tetap masih terkejut macam mana dari negatif blh jadi positif 🤔 mmg blh ya jadi gitu ?

1 Balas

Hormon hcg masa awal awal tu rendah sbb tu x dpt detect dkt upt. Jadi bila sis tunggu dua minggu, mmg akan naik double line if pregnant. Tahniah ya

2y ago

Tu la agaknya. Sbb sebelom ni kan . Saya kalau lewat period . Saya akan buat test juga . Tapi sepanjang 2-3 kali buat , kalau 1st upt tu negatif yang 2,3 tu tetap akan negatif. Tu yg kalini saya tak expect langsung. Sampai nak habis puasa dah baru hujung2 ni tau pregnant sbb sakit perut 🥹 Harap semua baik2 shj. Terima kasih puan ♥️