Saya Takda perasaan ke? Atau da tawar hati

Saya dengan suami da berkenal dalam 7 tahun , berkahwin 3 tahun.anak 2, sorang 2tahun, sorang 2bulan. Gaduh tu ada la jgk Tapi selalu ok semula.. Mungkin saya ni jenis xnk gaduh lama. Cpt rindu. Cuma baru2 ni, ada isu besar pergaduhan yg involve family Dia Dan saya masa saya Baru Lepas bersalin Dan time saya masih berpantang seminggu.. Punca dari suami Dan mak Dia. Saya tertekan sgt sampai nk mintak cerai..Saya dgn suami pulak ddk jauh. Saya agak terkilan Bila suami hanya larikan diri masa mak Dia maki hamun saya perempuan jalang, belagak kaya, kerah Anak dia keje keras Sbb saya nk hidup mewah Dan mcm2 lagi. Saya terpikir, maruah saya , Dia biarkan mak Dia pijak2. Btw, saya ada lawan mak Dia Balik Sbb nak pertahankan maruah saya Dan anak2 saya(Dia doakan Anak saya cacat).. selama 3 tahun kahwin, saya tak pernah mintak nafkah Sbb Faham gaji suami ckup untuk bagi tempat berteduh,makan, Dan anak2.. Tapi mak Dia bekerja lagi Dan gaji Dlm 5k sebulan. Tetap mintak suami saya belikan mcm2 dgn ayat sedih. Suami ada jgk menyorok2 bagi duit blkng saya. Tapi saya dpt tau. Naluri isteri ni kuat. Agak sedih jgk saya, Sbb saya tak bekerja. Belanja diri pun xda, nak beli pencuci Muka pun share dgn suami. Tapi mak Dia Haih. Entah la. Lepas kejadian pergaduhan tu, saya mintak suami lepaskan saya, saya Call Dia ignore, whatsapp xreply. Sakit sgt hati time tu. Saya bg last msg Kat Dia, Jgn harap dpt jumpa Anak Lepas ni. Tak lama, Dia Call mintak maaf and Balik ke rumah kami. And saya terus terang saya ckp saya Benci keluarga Dia and Jgn harap smpai Anak dah besar, saya xkn bagi Dieorg jumpa anak2. Jgn tanya Khabar, Jgn nak mintak Gmbr and Jgn nak stalk. Saya haramkan. Suami pun Akur. Habis je pantang, suami kerap Balik ulang alik. Ada jgk kami VC Tapi saya bnyk borak pasal Anak n hal2 penting. Bila xda Yg penting, saya terus ltk phone.. suami Bila mlm sblum tido, atau masa Dia blik akan ckp Dia Syg saya. Tapi saya da tak reply, Kadang saya senyap buat xtau. Bila dgr rasa mcm kosong. Mcm ayat tu dibuat2 untuk membodek. Entah la. Xtau nk describe. Saya ni da tawar hati ke? Ke saya Cuma stay Sbb Anak je?

11 Balas

ermmm .. kalau dri fahaman sya .. suami puan berbaki serba salah jadi nya .. mak dia pon dia serba salah .. isteri dia pon dia serba salah .. dia akur sbb dia x nak isteri anak2 dia pergi .. dgn mak dia lak dia terpksa diam sbb tu mak dia even mak dia maki2 sis pon kita x tau belakang sis dia ada tegur mak dia ke x .. try bincang elok2 .. selesai cara elok .. ckp dkt dia apa ptt dia buat utk sis dan anak2 .. apa yg salah dia buat yg sis x puas hati .. gtau apa perasaan sis kena maki dgn mak dia tpi suami x backup .. gtau mcm mana if mak sis buat dia mcmtu apa dia rasa .. benda ni kena ckp depan2 bincang elok2 .. jgn trus giveup nak cerai trus .. still ada jalan lagi .. yg penting luah semua apa yg sis rasa dgn suami .. mntak 10 minit dgn dia duduk dpan sis .. dngar segala apa yg sis rasa .. kesian dkt anak2 .. jgn kita org tua ni yg buat kesan dkt kehidupan anak2 .. try sehabis boleh utk selesaikan masalah dgn cara baik

1y ago

nape mak dia x bagi ceraikan sis tpi suh tinggalkan ? dia bagi anak dia sndiri buat dosa ke ? tinggalkan isteri dan anak2 tnpa sebab ?kalau gitu cara nya x yah laa bincang apa2 .. jmpa dia depan2 tnya dkt suami sis tu dia nak apa sebenar nya ..

sis..takpe awak x bersendirian kita dlm situasi yg sama. sebab kes yang sebenar mil dan fmly mil x stuju dan x redha atas pernikahan kitorg. sbb suami terlalu sygkan sy, dia sgguh tggl fmly dia demi sy dan ank ii..dh 3tahun dia x berhubung dgn fmly dia..mak dia ckp jgn jejak lg kaki kt depan rumah. sy bnyk terkilan dgn mil sy. dia jg bnyk burukkan sy bkn shj didepan org ramai trmasuklah mak sy sendiri. tp alhamdulillah suami still tenang dan bhgiakan sy. tp dlm msa yg sama sy rasa kosong dan anggap suami sndiri spt kwn. bukan ap sbb suami sy pernah curg dan kitorg dh bbrpa kli gaduh besar. oleh krn trlmpau kalis dgn semua bnda sy jd rsa mahu layan x layan je suami. suami sy baik tp naluri sy kuat sbb sy thu org lelaki ni klau dia dh biase dgn perbuatan dia..dia akn buat lg..dh bnyk kli sy minta dilepaskan tp dia xnk mrayu msih sygkn sy dan ank ii.

Ya Allah...saya dah baca semua yg sis cerita .situasi kita sama. sy baru lepas bergaduh dgn suami dan mak mertua. Selama ni suami backup mak dia ,dia tak pernah pertahankn sy bila sy d hina oleh mak dia. Sebelum berlaku bergaduhan mak sy hina sy mcm2. Sy nekad larikan diri dan bawa anak sy baru berusia 1 bulan. Setahun sy tinggal dgn mak mertua ,setahun tu jugak la sy sabar d rumah tu. Bila dia dpt tahu suami sy pun ikut sy balik ke rumah mak sy,dan sy bawa cucu kesayangan dia. Dia menangis2 ,berlakon minta suami sy kesiankan dia,dia buat2 sakit supaya suami sy dan cucu dia tak ikut saya keluar dri rumah tu. Sepatah pun saya tidak terima maaf dri dia. Dia cuma mahu kan suami sy dan cucu dia je.

1y ago

Fuhh, mcm dlm drama. Tak terjangkau fikiran saya klu saya yg kena hadap mak mertua mcm gini 🤯

MiL tu ada problem dgn husband dia ke?? or problem dgn mentua dia?? selalunya ibu2 mentua yg ada problem mcm tu ja suka buat pe'el yg membelakangkan hukum Allah . bab ni suruhlah husband p belajar agama lg, nmpk dia pun tak paham antara tanggungjawab dan kebajikan. jgn sbb nk kejar "syurga" dlm masa yg sama sebelah kaki dh standby langkah ke neraka. hukum Allah swt yaa bukan hukum "org dulu2" klau ikut hukum "org dulu2" mmg wajib utamakan mak ayh tapi ikut hukum islam wajib utamakan isteri & anak2 (Nafkah) bab perasaan tu biasalah. sape je tak sakit hati kan bila dihina tp org yg patut protect kita boleh diam tak kata apa sedangkan suami wajib mempertahankan maruah isteri.

entahlah puan. puan saja ada jawapannya. kalau puan stay sbb anak tp puan sendiri seksa diri & suami, dah mcm menganiaya pulak. sbb pucuk pangkal sebenar ni dari mentua puan, bukan suami. suami pun serba salah. mak & isteri sama penting. kalau puan rasa puan boleh berdikari & hidup sendiri besarkan anak2 tanpa suami, puan boleh rujuk ke pej agama. minta kaunseling/nasihat dari sana. sy pernah terbaca ada org share yg perkahwinan ni lubuk pahala, tp kalau yg ada cuma sakit hati/pendam perasaan/tak rasa bahagia, ia cuma buang masa & tambah dosa. bincanglah baik2 dgn suami & cuba cari jalan penyelesaian sama2. moga dipermudahkan.

mgkin sbb sblum kwen dye da biasa bg duit/bli kan mcm2 utk fmily dye jd ble da kahwin kdg fmily x pham sgt.. dyorg expect akan dpt bende yg sme pdehal pbelanjaan da lain.. sye pham prasaan pn sbb penah rse bnde yg sme.. kte kdg pnye la nak jimat tp dye blanje utk fmily plak.. last2 sye suruh je dye tanggung semua.. dr segi bil2, sewa umah, pbelanjaan umah, duit belanja sume sye listkn jumlah nye.. lebih tu terpulang la berapa pun dye nak bg kt fmily dye asalkn blanje kami ckup..

1y ago

Contd. Lebihan tu baru sy ckp kt dya nak tolong family abg, tlonglah. Haa. Okay jek klau dia nak tlg as long as dya priortise anak bini makan pakai dulu.

Dua2 tu btul, awk twar hati dn brthan sbb ank...sy pn cm tu,bila renung, hati jd kosong cm dh xdk perasaan, tp bila pandang ank2, x sanggup nk pisahkan dr ayh diorg, nk2 ank dh pandai panggil ayh, n hari2 tnya mana ayh... 😓😓😓, ujian kita sedikit berbeza tp dlm hati ada prtnyaan y sama...sy pilih sabar dn brthan utk ank2, dlm masa sama sy brdoa jgk bg ada semula rasa syg tu... Semoga dipermudahkan segala urusan awk...

astaufirullah sampai hati mak dia doakan centu padahl yg awak kandungan tu ade la cucu dia sendiri kalau saya la kan memang saya maki mil tu balik sbb dh pijak Ii harga diri kita n kaitan pulak dengan anak kita haih mmg takleh duk diam rasanye kalau sye mmg dh tawar hati la mmg rasa nk cerai n tak kasi anak Ii jumpe bapak nye better awak jangan berharap ngn suami awak n Cuba tenangkan diri n healing bersama anak anak

1y ago

Itu Yang saya ckp dgn suami masa tu. Sbb mil Mmg selalu dah maki2 ni makanan Dia. Orang n9. Tapi sentuh Anak yg xda kaitan Mmg saya betul2 Marah. Suami walaupun mak Dia maki saya, Dia still bercakap elok dgn mak Dia. Siap nak Dia suggest suruh ddk asing dgn saya. Jgn ceraikan Sbb kuasa Kt tgn Dia. N tak mengaku saya ni siapa. Ni chat dgn Dia mak dia

Moga dipermudah urusan mommy. Saya tak berani nak bagi komen banyak² sebab mommy yang menghadapi nya. Apa pun moga kuat dan diberi kesihatan yang baik selalu.

dari segi nafkah, suami kena dahulukan isteri dan anak anak dahulu baru ibu. aiyo